PDA

View Full Version : TDS - Tekniikkaa ja viritystä


Pages : [1] 2 3 4 5

Kreuzotter
23-04-2004, 19:20
Viime jaksossa teimme vakionopeussäätimen miljoonalaatikon pohjalta löytyvistä osista. Tämän kertaisessa "budjettiluokan viritykset TDS:ään" episodissa lisäämme vääntömomenttia yksinkertaisella potikkavirityksellä :lol:

Ensin pakollinen teoriaosuus kertaukseksi vanhoille nakuttelijoille ja opiksi vasta-alkajille. Dieselmoottoreissa tehoa säädellään - toisin kuin ottomoottoreissa - pelkästään polttoaineen määrällä. Vakiomoottorit toimivat (suurella) ilmaylimäärällä, joten syöttöä voidaan lisätä ennen kuin kone alkaa savuttaa. Ahtopaineen nostaminen tulee siis ajankohtaiseksi vasta kun musta häntä seuraa ajokkia. Olen huomannut kaksi hyvää seikkaa TDS-koneessa: syöttöä voi lisätä melko paljon ennen kuin ilma loppuu kesken eli saadaan paljon lisää potkua ja toiseksi pumpussa riittää tuottoa (saadaan kaikki ilma käyttöön).

Sähköisesti ohjatun järjestelmän hämääminen on yksinkertaista. Tämä tuli keksittyä itse, mutta huomasin jälkeen päin TDI-foorumista, että herra Evry sovelsi tätä viritystä (tunnettu yleisesti Evry modina) jo vuonna 2000 VAG konsernin tuotteisiin. Onkohan kukaan BMW foorumilaisista kokeillut tätä?

Ruiskutuspumppua ohjataan PWM tai mahdollisesti jännitesignaalilla (ei tullut mitattua), mutta olennaista on, että pumpulle menevästä signaalista ei voida tietä varsinaista ruiskutusmäärää. Tätä varten pumpussa on potikka (uudemmissa induktiivinen anturi), joka kertoo todellisen ruiskutusmäärän ohjausyksikölle. Yksikkö korjaa pumpulle menevää signaalia halutun (kaasupolkimen asento, RPM, lämpötila jne.) ja todellisen (paluusignaali pumpulta) erotuksen perusteella. Jos paluusignaalin perusteella pumppu ei ruiskuta tarpeeksi, "suurennetaan" ohjaussignaalia kunnes haluttu määrä saavutetaan. Juuri tähän ko. Evry mod perustuu. Viritysboksit toimivat muuten juuri tällä samalla periaatteella.

Väärinkäsitysten kitkemiseksi todettakoon, että pumpulle menevää signaalia ei muuteta mitenkään. Pumpussa olevan polttoaineenlämpötila-anturin signaalia ei myös muuteta (kuten jotkut tahot erheelisesti luulevat).

Omissa testeissä kirjasin muistiin seuraavia lukemia:
VAKIONA
Ahtopaineen nousu: 0,5 bar @ 1750; 1,0 bar @ 2200
Kiihdytys 60-120 km/h vitosella n. 22 s

miedosti VIRITETTYNÄ
Ahtopaineen nousu: 0,5 bar @ 1500; 1,0 bar @ 2000
Kiihdytys 60-120 km/h vitosella n. 17,5 s

rankasti VIRITETTYNÄ
Ahtopaineen nousu: 1,0 bar @ 1700; 1,2 bar @ 2000
Kiihdytystä en voinut mitata, kytkin luistaa (yli 360 tkm mittarissa)

TDS-koneessa ahtopaine ei ole sähköisesti säädettävissä kuten esim Volkkareitten TDI-koneissa. Ahtopaineen äkäisempi kasvu johtuu siis vain ketjureaktiosta: enemmän syöttöä -> enemmän pakokaasuja -> enemmän jenkaa turboon -> korkeampi ahtopaine. Vakiona paineet eivät nouse yli yhden baarin, joten näyttää siltä, että hukkaportti ei pysty rajoittamaan paineita.

Miten viritys sitten oikein tehdään? Itse käytin testailuun vain kolmea komponenttia: 47k potikka, 15k vastus ja kytkin. Valitettavasti juuri nyt en saa laitettua kytkentäkuvaa, mutta tässä selostus. Skemassa numero 1360.1-05 (löytyy ainakin www.e34.de sivustolta) näkyy pumppu. DDE2 ohjausyksikön nasta 21 0.35 RT/GE eli puna/keltainen on pumpun potikan paluusignaali. Ruskea (BR) "miinuspuoli" menee DDE2:n nastaan 14. Potikka kytketään näiden johtimien väliin sarjaan kytkimen ja vastuksen kanssa. Tarkoituksena on siis pudottaa nastan 21 jännitettä potikkaa kääntämällä. Sarjavastus estää säädön menemisen täysin nollaan vaikka potikka olisikin aivan toisessa laidassa. Kytkimestä tämän ns. alasvetopiirin saa pois päältä. Ensimmäisiä kokeiluja varten johdot kannattaa vetää aivoboksista hyttiin ja liiskata vaikka tuhkakupin väliin kiinni siten, että kytkin ja potikka ovat hyvin esillä

Ensimmäinen kokeilu kannattaa tehdä seuraavasti. Varmista, että kytkin on auki ja potikka toisessa laidassa (vastus potikan yli mahdollisimman suuri. Käytä moottori lämpimäksi ja kytke piiri toimintaan. Säädä potikasta (todella herkkä, jos ei ole monikierrospotikka) kunnes tyhjäkäynti menee epätasaiseksi ja käännä vähän takaisin päin (kone käy taas normaalisti). Aja testilenkki. Huomaat heti kuinka alavääntö on parantunut selvästi.

Maksimitehoja voi kokeilla ajon aikana kääntämällä potikkaa tiukemmalle (varovasti asteittain) kiihdytyksen aikana. Nappi kannattaa olla käsillä, koska moottori ei käy kunnolla tyhjäkäynnillä ja osakaasulla. Hyvä demo on laittaa vitonen silmään kuudessakympissä ja sitten kaasupohjassa naksutella kytkintä päälle ja pois ja vääntää potikasta. Kun kone alkaa savuttaa ollaan saavutettu maksimiteho.

Modin huonous on siinä, että jos maksimitehot ovat käytössä tyhjäkäynti- ja osakaasutoiminta ovat pielessä. Näppäränä turbonappina tätä voi mainiosti käyttä tällaisenaan, mutta ajattelin kehitellä systeemiä vähän pidemmälle.

Tarkoituksena olisi aluksi tehdä kaksi rinnakkaista piiriä. Toisella saa hiukan lisää potkua normaaliajoon (edellä kuvattu ensimmäinen kokeilu). Tosin tämäkin täytyy ehkä kytkeä napista päälle vasta kun kone on lämmin. Toinen piiri olisi ohjattu kaasupolkimesta ja menee päälle kun pedaali on pohjassa. Kakkospiiri säädetään savutusrajalle maksimaalisen tehon takaamiseksi (kytkinrempan jälkeen kun tehoja voi taas käyttää).

Joskus ensi talvena, jos aikaa on, voisi rakentaa vielä paremman kytkennän. Siinä voisi olla enemmän älliä ja kykyä sopeutua ajotilanteiden mukaan.

Ei muuta kuin vapauttamaan tehot myllystä :D Niin älkääkä polttako kytkintä!

Sami
23-04-2004, 20:32
Eikös kick down nappi toimisi erinomaisesti tossa viritelmässä?

Varsinkin jos tekis kaksipiiri järjestelmän eli olis mietona "käsi napilla" ja sitten isoilla kierroksilla kick down pohjaan ja täys teho päälle...

Pitää testata ja kertoo sitten kokemukset...

Aksu|
23-04-2004, 21:37
Asiallista. Lisää tämmösiä.
Hienoa että joku viitsii tehdä, ja vielä vaivautuu kirjoittamaan siitä foorumille :jep: 8)

Keimo
23-04-2004, 21:52
Loistavaa! juuri tuollaista Pelle Peloton asennetta tarvitaan. Eiköhän täällä nähdä BMW:n oma "superturbo" jossain vaiheessa... 8)

jani1632
24-04-2004, 11:04
Luulisin myös että tämä sama ohjeistus pätee myös 2.4 td koneeseen jossa sähköisesti ohjattu pumppu...??onko tästä kellään tietoa?

Itselläni ei ainakaan tuo pelkkä ahtopaineiden nosto vaikuttanut juurikaan mitään eli ainetta siis tarvittaisiin enemmän..

Rockwell
24-04-2004, 11:11
Asiaa! Harmi kun sun kytkin ei kestänyt, tästä voisi tulla todella mielenkiintoinen threadi. Missä vaiheessa tulee isompi turbo ja isompi välijäähdytin? :twisted:

saastuttaja
24-04-2004, 17:51
Mielenkiintoista asiaa! Keep up the good work, Kreuzotter!

Itselläni on 2,4td touring, jossa Kuberl-tuningin virityslastu. Tehoa tuon lastun pitäisi nostaa +25hv, ja vääntöä 40Nm. Ja kyllähän sitä tehoa todellisuudessakin tulee tuntuvasti. Säätö tuossa lastussa tapahtuu yhdellä potikalla.

Olen ajatellut, että jos en saa autoani myydyksi, niin teen autooni pienen piristysoperaation. Suunnitelmissa olisi isompi turbo 524td:stä(löytyy jo) ja välijäähdytin, mahdollisesti ilmasta-veteen -tyyppinen, tilanahtauden vuoksi.

Huhu kertoo, että M21 td:n ongelmallinen kaksoismassavauhtipyörä on korvattavissa esim. E30 325i vauhtipyörällä. Varmaa tietoa asiasta ei vielä ole, mutta jos kerran kampiakselit ovat vaihtokelpoisia ja vaihdelaatikot samaten, niin luulisi väliin mahtuvan 325:n vauhtipyörän ja kytkinasetelman. Sitä, kuinka dieselkoneen pyöriville massoille käy, ei ole tietoa. Jos joku tietää asiasta enemmän, niin kertokoon.

rei7pir8
24-04-2004, 18:51
Itselläni oli 324 td:ssä kehittyneempi systeemi kuin kreuzotter kirjoitti. Ensinnäkin liitin vastuksen pumpun potikan jatkoksi plus puolelle! Eli kun ruiskutusmääränpotentiometrille syötettävä singaali on 5 volttia ja kun siihen laitetaan vastus jatkoksi niin se putoaa alemmas ja ruiskutusmäärä kasvaa koska ohjausboksi nostaa ruiskutusmäärän samaan jännitteeseen!!

Sitten kaasupolkimessa oli katkaisija joka kytkeytyi kun kaasu painui lähes pohjaan! Eli ruiskutusmäärän potikalle menevän syöttöjännitejohdon väliin laitoin releen joka avautui kun kaasupoljinkytkin kyteytyi ja syöttöjännite meni vastuksen läpi!
Tämä järjestely siksi että tyhjäkäynti ja osakuorma säilyy ennallaan!
Moottori on ihan vakio kunnes kaasu painetaan pohjaan.
Sitten tässä moottorissa oli alipaineella ohjattu hukkaportti turbossa. (Mitsubishi TD04)
Tein ahtopaineensäätöön samanlaisen huijjauspiirin. Ja tätä piiriä ohjasi sama kaasupoljinkytkin kuin syötönsäätöä!
Ainakin tässä moottorissa tapahtui semmoinen ilmiö jos otti hukkaportin kellosta alipaineletkun pois ja ahtopaineet nousi jonnekkin 1,3 bar niin tietokone pienensi ruiskutusmäärää ettei kone hajoa! Noin yhteen baariin asti ruiskutusmäärä säilyi täysillä.
Ajattelin tuota M51:stä että pieneneeköhän siinäkin ruiskutusmäärä kun ahtopainetta nostaa liikaa!??
Itselläni oli vastuksina kiinteät vastukset mutta säätövastukset olisivat paremmat!
Osia oli: 2 avautuvaa relettä, kaasupoljinkytkin, ja 2 vastusta
Tarvi katkaista kaksi johtoa joiden väliin liitettiin piirit!
Tämä huijjaus ei ainakaan M21:ssä aiheuttanut mitään toimintahäiriöitä eikä vikailmoituksia!!
Savutus ei lisääntynyt yhtään, tosin laitoin välijäähdyttimen!
Ahtopaineita oli 1500 kierroksella 0,9 bar ja 2000 kierroksella täydet eli 1,3 bar! Arvatkaapa oliko alavääntöä!!??
Ohituskiihtyvyys vakiona vitosvaihteella 60-120 oli 28 s!!! :(
viritettynä sama 9,5 s :D :D
M21:stä sais kyllä 200 heppaa ja 400 Nm vääntöä koska 524 td:stä on mekaanisella pumpulla penkitetty 165 hv ja 330 nm vääntöä ja tässä pumpussa on samankokoinen elementti mutta iskunpituus on 0,4 mm pitempi(2mm) kuin mekaanisessa(1,6mm). Eli prosenteissa ero on SUURI!

Tarkoitus on lähiaikoina tehdä samat viritykset työkaverin 525 tds:ään.
Siinähän on erilainen ruiskutussysteemi joten joutuu vähän perehtymään!
Semmoinen ajatus ois että voisin tehdä valmiita paketteja asennusohjeineen semmoisille jotka eivät osaa/halua/jouda itse tekemään. Tarvis vain laittaa kaasupoljinkytkin ja muutama johto yhdistää niin ois valmis peli!
Olen tästä maininnut aikaisemminkin tällä foorumilla, mutta ei herättänyt kiinnostusta!?? Tarkotus ei ole rahastaa kunhan sais vähän vaivanpalkkaa!
Kysykää jos selostin jotain huonosti!!

Kysymys: tietääkö joku missä M51:ssä on ahtopaineentunnistin?

saastuttaja
24-04-2004, 19:51
Onpa hyvä tietää, että M21:sestä löytyy viripotentiaalia! :D

Nykyinen turboni on Garret ja ahtopainetta säädellään alipaineella. 524td:n turbon(merkkiä en muista), jonka asennusta olen suunnitellut, alipainetta ohjataan mekaanisesti(letku menee painepuolelle)? Kuinka tuo 524:n turbo soveltuu virittämiseen? Ja kuinka tuo Kuberl-lastu käyttäytyy kun ahtipaineen ohjaus muuttuu?

Kyllähän tuo huijauspiirisi kiinnostaa - lähinnä siinä tapauksessa, että tuo Kuberli ei toimi kunnolla isomman turbon ja välärin asennuksen jälkeen.

rei7pir8
24-04-2004, 20:08
Se 524 turbo on todellakin isompi ja varmasti saa enemmän tehoa. Omassani välijäähdytin oli liian pieni ja pakoputki kävi ahtaaksi. Pakoputki kannattaa tehdä 3 tuumasesta ja yksi pönttö vain.
Uskoisin että se lastu toimii , mutta ei se tehoa juuri enempää anna jos ei saa tavaraa lisää polttoon!

Bemari E36
24-04-2004, 23:03
Valmispaketti kiinnostaa.... laita lisää tietoo, ja mahdollista kustannusta

Keimo
25-04-2004, 09:28
Itselläni oli 324 td:ssä kehittyneempi systeemi kuin kreuzotter kirjoitti. Ensinnäkin liitin vastuksen pumpun potikan jatkoksi plus puolelle! Eli kun ruiskutusmääränpotentiometrille syötettävä singaali on 5 volttia ja kun siihen laitetaan vastus jatkoksi niin se putoaa alemmas ja ruiskutusmäärä kasvaa koska ohjausboksi nostaa ruiskutusmäärän samaan jännitteeseen!!

Sitten kaasupolkimessa oli katkaisija joka kytkeytyi kun kaasu painui lähes pohjaan! Eli ruiskutusmäärän potikalle menevän syöttöjännitejohdon väliin laitoin releen joka avautui kun kaasupoljinkytkin kyteytyi ja syöttöjännite meni vastuksen läpi!
Tämä järjestely siksi että tyhjäkäynti ja osakuorma säilyy ennallaan!
Moottori on ihan vakio kunnes kaasu painetaan pohjaan.
Sitten tässä moottorissa oli alipaineella ohjattu hukkaportti turbossa. (Mitsubishi TD04)
Tein ahtopaineensäätöön samanlaisen huijjauspiirin. Ja tätä piiriä ohjasi sama kaasupoljinkytkin kuin syötönsäätöä!
Ainakin tässä moottorissa tapahtui semmoinen ilmiö jos otti hukkaportin kellosta alipaineletkun pois ja ahtopaineet nousi jonnekkin 1,3 bar niin tietokone pienensi ruiskutusmäärää ettei kone hajoa! Noin yhteen baariin asti ruiskutusmäärä säilyi täysillä.
Ajattelin tuota M51:stä että pieneneeköhän siinäkin ruiskutusmäärä kun ahtopainetta nostaa liikaa!??
Itselläni oli vastuksina kiinteät vastukset mutta säätövastukset olisivat paremmat!
Osia oli: 2 avautuvaa relettä, kaasupoljinkytkin, ja 2 vastusta
Tarvi katkaista kaksi johtoa joiden väliin liitettiin piirit!
Tämä huijjaus ei ainakaan M21:ssä aiheuttanut mitään toimintahäiriöitä eikä vikailmoituksia!!
Savutus ei lisääntynyt yhtään, tosin laitoin välijäähdyttimen!
Ahtopaineita oli 1500 kierroksella 0,9 bar ja 2000 kierroksella täydet eli 1,3 bar! Arvatkaapa oliko alavääntöä!!??
Ohituskiihtyvyys vakiona vitosvaihteella 60-120 oli 28 s!!! :(
viritettynä sama 9,5 s :D :D
M21:stä sais kyllä 200 heppaa ja 400 Nm vääntöä koska 524 td:stä on mekaanisella pumpulla penkitetty 165 hv ja 330 nm vääntöä ja tässä pumpussa on samankokoinen elementti mutta iskunpituus on 0,4 mm pitempi(2mm) kuin mekaanisessa(1,6mm). Eli prosenteissa ero on SUURI!

Tarkoitus on lähiaikoina tehdä samat viritykset työkaverin 525 tds:ään.
Siinähän on erilainen ruiskutussysteemi joten joutuu vähän perehtymään!
Semmoinen ajatus ois että voisin tehdä valmiita paketteja asennusohjeineen semmoisille jotka eivät osaa/halua/jouda itse tekemään. Tarvis vain laittaa kaasupoljinkytkin ja muutama johto yhdistää niin ois valmis peli!
Olen tästä maininnut aikaisemminkin tällä foorumilla, mutta ei herättänyt kiinnostusta!?? Tarkotus ei ole rahastaa kunhan sais vähän vaivanpalkkaa!
Kysykää jos selostin jotain huonosti!!

Kysymys: tietääkö joku missä M51:ssä on ahtopaineentunnistin?

Tuohan on loistava patentti. Polkimeen yhdistettynä se toimii juuri silloinkuin sitä tarvii eli ohitukset jne. Säästäpähän konettakin,kun ei ole kokoajan päällä. Kuulostaa kuitenkin vähän karvalakilta eli mitä lisäarvoa lastu toisi tuohon patenttiin verrattuna muutakuin 1000 € laskun.

jvakeva
25-04-2004, 19:47
Itselläni oli 324 td:ssä kehittyneempi systeemi kuin kreuzotter kirjoitti. Ensinnäkin liitin vastuksen pumpun potikan jatkoksi plus puolelle! Eli kun ruiskutusmääränpotentiometrille syötettävä singaali on 5 volttia ja kun siihen laitetaan vastus jatkoksi niin se putoaa alemmas ja ruiskutusmäärä kasvaa koska ohjausboksi nostaa ruiskutusmäärän samaan jännitteeseen!!

Sitten kaasupolkimessa oli katkaisija joka kytkeytyi kun kaasu painui lähes pohjaan! Eli ruiskutusmäärän potikalle menevän syöttöjännitejohdon väliin laitoin releen joka avautui kun kaasupoljinkytkin kyteytyi ja syöttöjännite meni vastuksen läpi!
Tämä järjestely siksi että tyhjäkäynti ja osakuorma säilyy ennallaan!
Moottori on ihan vakio kunnes kaasu painetaan pohjaan.
Sitten tässä moottorissa oli alipaineella ohjattu hukkaportti turbossa. (Mitsubishi TD04)
Tein ahtopaineensäätöön samanlaisen huijjauspiirin. Ja tätä piiriä ohjasi sama kaasupoljinkytkin kuin syötönsäätöä!
Ainakin tässä moottorissa tapahtui semmoinen ilmiö jos otti hukkaportin kellosta alipaineletkun pois ja ahtopaineet nousi jonnekkin 1,3 bar niin tietokone pienensi ruiskutusmäärää ettei kone hajoa! Noin yhteen baariin asti ruiskutusmäärä säilyi täysillä.
Ajattelin tuota M51:stä että pieneneeköhän siinäkin ruiskutusmäärä kun ahtopainetta nostaa liikaa!??
Itselläni oli vastuksina kiinteät vastukset mutta säätövastukset olisivat paremmat!
Osia oli: 2 avautuvaa relettä, kaasupoljinkytkin, ja 2 vastusta
Tarvi katkaista kaksi johtoa joiden väliin liitettiin piirit!
Tämä huijjaus ei ainakaan M21:ssä aiheuttanut mitään toimintahäiriöitä eikä vikailmoituksia!!
Savutus ei lisääntynyt yhtään, tosin laitoin välijäähdyttimen!
Ahtopaineita oli 1500 kierroksella 0,9 bar ja 2000 kierroksella täydet eli 1,3 bar! Arvatkaapa oliko alavääntöä!!??
Ohituskiihtyvyys vakiona vitosvaihteella 60-120 oli 28 s!!! :(
viritettynä sama 9,5 s :D :D
M21:stä sais kyllä 200 heppaa ja 400 Nm vääntöä koska 524 td:stä on mekaanisella pumpulla penkitetty 165 hv ja 330 nm vääntöä ja tässä pumpussa on samankokoinen elementti mutta iskunpituus on 0,4 mm pitempi(2mm) kuin mekaanisessa(1,6mm). Eli prosenteissa ero on SUURI!

Tarkoitus on lähiaikoina tehdä samat viritykset työkaverin 525 tds:ään.
Siinähän on erilainen ruiskutussysteemi joten joutuu vähän perehtymään!
Semmoinen ajatus ois että voisin tehdä valmiita paketteja asennusohjeineen semmoisille jotka eivät osaa/halua/jouda itse tekemään. Tarvis vain laittaa kaasupoljinkytkin ja muutama johto yhdistää niin ois valmis peli!
Olen tästä maininnut aikaisemminkin tällä foorumilla, mutta ei herättänyt kiinnostusta!?? Tarkotus ei ole rahastaa kunhan sais vähän vaivanpalkkaa!
Kysykää jos selostin jotain huonosti!!

Kysymys: tietääkö joku missä M51:ssä on ahtopaineentunnistin?

näin se homma toimii, OMAT RAKENNELMAT KUNNIAAN!!! :wink:

Kreuzotter
26-04-2004, 15:54
Ensinnäkin liitin vastuksen pumpun potikan jatkoksi plus puolelle!
Joo näin se kannattaakin tehdä. Tällä systeemillä saa lineaarisen muutoksen ruiskutusmäärään. Mun protokytkennällä soppaa tulee helposti liikaa keskialueella.

Sitten kaasupolkimessa oli katkaisija joka kytkeytyi kun kaasu painui lähes pohjaan!
Tätähän mä jo suunnittelinkin. Kaasupolkimen potikassa on muuten kaksi kytkintä valmiina.

M21:stä sais kyllä 200 heppaa ja 400 Nm vääntöä koska 524 td:stä on mekaanisella pumpulla penkitetty 165 hv ja 330 nm vääntöä ja tässä pumpussa on samankokoinen elementti mutta iskunpituus on 0,4 mm pitempi(2mm) kuin mekaanisessa(1,6mm). Eli prosenteissa ero on SUURI!

Tarkoitatko että M51:sta sais 400 Nm, sillä eikös 524 TD:ssä ole juuri M21?

Tarkoitus on lähiaikoina tehdä samat viritykset työkaverin 525 tds:ään.

Kerrohan kokemuksistasi kun saat viritykset tehtyä.

Kysymys: tietääkö joku missä M51:ssä on ahtopaineentunnistin?
Se on jarrutehostimen edessä kaihtimen ja EGR:n ohjausventtiilien alapuolella.

jani1632
27-04-2004, 09:24
Erittäin mielenkiintoista...olikos noi ´johtimien värit/paikat samat tossa 2.4td koneen ohjauksessa..????

reddewil
27-04-2004, 09:52
Onko kellään myynnissä edullista 325tds:ää? Tässähän alkaa himot iskee naftavehkeeseen ihan tosissaan! :twisted:

jpeltoma
27-04-2004, 15:35
Tässä yks vinkki, käännöskoneen kautta, aika huono käännös, mutta
idea selviää.

http://babelfish.altavista.com/babelfish/urltrurl?lp=de_en&url=http%3A%2F%2Fwww.tdi-probleme.de%2FTDI-Probleme.htm

7.4 10 HP more for 10 cents
The engine expensive equipment (EDC) is connected by wires with the injection pump. Among them are also lines, which announce the signals of the quantity signal tower of the injection pump to the EDC. The quantity signal tower affects the injection amount and with it the achievement and/or the torque of the engine. Tuningboxen are usually eingeschleift into this wires, in order to manipulate the signal returned the delivery by the injection pump over the current Einspritzmenege. A similar result as Tuningboxen is quite simple to reach, by the pins 2 and 3 of the oval or round plug of the wires, which lead to the ESP with a commercial resistance (1/8 Watt of achievement) are bridged. The numbering of the pins is visible on the plug. Usual resistance values lie around the 1000 ohms. the lower the resistance value, the more is falsified the back signal supplied by the quantity signal tower. The EDC gets lower values supplied, and permits according to more injection amount, than originally intended. Depending upon engine/controller one can try also lower values than 1000 ohms, however the no-load operation behavior might suffer clearly from since the engine management within an undefined range must regulate.

rei7pir8
27-04-2004, 16:43
Nyt on tekeillä 525 TDS:n viriboksi. Sitä en osaa vielä sanoa pelaako se induktiivisella ruiskutusmääräntunnistimella varustetun pumpun kanssa.
Ilmoittelen sitten kun se on testattu tarkempia ohjeita rakentajille!

Tietääkö joku missä vuosimallissa tuo tunnistin vaihtuu?

Onko joku löytänyt netistä DDE1:n eli M21:sen kykentäkaaviota?
M51:sen kytkikset löytyi e34.de sivuilta!

Jos joku viittis mitata 324 tai 524 boksin liittimestä napojen 14 ja 39 välisen vastuksen!

jani1632
28-04-2004, 11:03
Kiinnostusta näille "viriboxeille" varmasti löytyy.....

Kreuzotter
28-04-2004, 22:54
Tosiaan on tanakkaa asiaa tuolla http://www.tdi-probleme.de/ sivustolla. Tommonen VAG-COM eli sit vissiin BMW-COM :roll: olis kova sana. Mahtaakohan sillä Carsoftilla päästä ronkkimaan mitään polttoaineen syöttöön liittyvää?

rei7pir8
01-05-2004, 14:41
Nyt on "viriboksi" kiinni 525 tds -93:ssa! Toimii ja löytyy TEHOA! Vakioahtopaineilla säätimen kesti laittaa puoleen väliin ettei savutus kasva älyttömän suureksi.
Vastuksena on lin 500 ohm säätövastus ja sitten vaan avautuva rele ja ns. starttinappula kaasupolkimen alla!
Sama toimii myös M21:sessä!
95 vuosimallista eteenpäin M51:ssä on induktiivinen ruiskutusmääräntunnistin ja siitä en tiedä toimiiko tämä näissä!??

Bemari E36
01-05-2004, 14:54
Kehitelkääs M51:seenkin.... kiinnostas päästä testailee....
Horioppia.... Gurut.... :juo

rei7pir8
01-05-2004, 16:33
Kehitelkääs M51:seenkin.... kiinnostas päästä testailee....
Horioppia.... Gurut.... :juo

Tässä 525:ssahan on M51!
Jos sulla on tuo -96 325 tds, niin siinä on induktiivinen tunnistin joten en tiedä miten siinä toimii.
Osaisko joku elektroniikkanero kertoa miten siinä onnistuis tuo huijjaus?? :roll:

rei7pir8
01-05-2004, 16:51
Sitten kaasupolkimessa oli katkaisija joka kytkeytyi kun kaasu painui lähes pohjaan!
Tätähän mä jo suunnittelinkin. Kaasupolkimen potikassa on muuten kaksi kytkintä valmiina.

Toinen niistä kytkimistä kytkeytyy kun kaasupoljinta painetaan vähänkin ja toinen on kick-down käsky automaatille!
Nämä kytkimet maattaa 1,2 kohm vastuksen kautta. Eli vois laittaa transistorin ohjaan relettä!!??


M21:stä sais kyllä 200 heppaa ja 400 Nm vääntöä koska 524 td:stä on mekaanisella pumpulla penkitetty 165 hv ja 330 nm vääntöä ja tässä pumpussa on samankokoinen elementti mutta iskunpituus on 0,4 mm pitempi(2mm) kuin mekaanisessa(1,6mm). Eli prosenteissa ero on SUURI!

Tarkoitatko että M51:sta sais 400 Nm, sillä eikös 524 TD:ssä ole juuri M21?

Eikun tarkoitin että M21:sestä! M21.sessä on vuosimallista -88 lähtien ollut elektroninen pumppu.
M51:sessä on erityyppinen pumppu (VP20) kuin M21:sessä, enkä tiedä sen sisuskaluista!

Bemari E36
01-05-2004, 17:02
Tässä 525:ssahan on M51!
Jos sulla on tuo -96 325 tds, niin siinä on induktiivinen tunnistin joten en tiedä miten siinä toimii.
Osaisko joku elektroniikkanero kertoa miten siinä onnistuis tuo huijjaus?? :roll:

No niin gurut tarvittais induktiivisen tunnistimen huijaus ohjeita....

Paljonhan tommonen syöttöjen lisäys tuo pelkästään lisäpotkuu???

rei7pir8
01-05-2004, 17:16
Kyllä se päihitti omani (525iA 193hv) kun väänsi napin kaakkoon!
Savutus oli melkoista vakioahdoilla! Dieselistähän saa tehoja vähälläkin ilmalla, koska se käy ilmaylimäärällä, mutta savutus lisääntyy!!

aapok
03-05-2004, 10:34
Tämän systeeminhän pitäisi toimia minun 325tds -94:ssa?
Olisiko kiinostusta tehdä tälläistä sydeemiä myös minulle?

Kreuzotter
03-05-2004, 12:30
Tässä 525:ssahan on M51!
Jos sulla on tuo -96 325 tds, niin siinä on induktiivinen tunnistin joten en tiedä miten siinä toimii.
Osaisko joku elektroniikkanero kertoa miten siinä onnistuis tuo huijjaus?? :roll:

No niin gurut tarvittais induktiivisen tunnistimen huijaus ohjeita....

Paljonhan tommonen syöttöjen lisäys tuo pelkästään lisäpotkuu???

Volkkarihemmothan ovat tehneet noita yhden vastuksen virityksiä uusiinkin laitteisiin. Uskoisin, että kytkentä toimii ihan sellaisenaan. Tod. näk. homma toimii näin: ensiöpuolelle ajetaan AC:tä ja toisiokäämin jännite johdetaan ohjausyksikölle, jossa mitataan amplitudi.

Kreuzotter
14-05-2004, 17:23
Meitsillä on ollut autopuolella aika hiljaista. Kytkintäkään en ole vielä ehtinyt vaihtaa, mutta kiihdytysarvoja tuli silti vähän mittailtua.

60-120 km/h nelosella vakiona 14,4 s
ja potikalla höystettynä 10,1 s (kytkin luisti hiukan)

60-100 km/h kolmosella vakiona 7 s ja potikalla 5,5 s.

Mitäs lukemia rei7pir8:in tuunaama auto pysäyttää kelloon? Entä bensavehkeet? Olis kiva saada vähän referenssiä.

rei7pir8
16-05-2004, 08:12
Ei tullu mitattua kiihtyvyyksiä virityksen jälkeen mutta vakiona kiihtyi 60-120 nelosella 14,5 ja vitosella 18,5s. Täytyy mitata kun kaveri saa ahtopainemittarin ja paineita nostettua.
Noin 200 ohmiin kesti vakiopaineilla vääntää säädintä!
Eiköhän sen kestä laittaa sinne 500 ohmiin kun paineita nostaa 0,3 bar!

Oma 324:nen kiihtyi 60-120 kolmosella 7.5s, nelosella 8.5s ja vitosella 9.5s! :D Tässä on tosin hieman lyhyempi vitonen ja painoa 300kg vähemmän!
Nykyinen 525iA:ni kiihtyy D:llä 60-120 8s
324:nen päihitti 0-100 kiihtyvyydessä 525:sen 2 sekunnilla!

rei7pir8
16-05-2004, 17:17
Sen virityksen voi tehdä myös sillain että laittas noin 50-100 ohmin vastuksen kautta kulkemaan sen ruisk.määränmittarin jännitteen syötön niin viritys oisi käytössä myös osakuormalla. Sitten oisi se kaasupoljinkytkin joka kytkis virran kulkemaan säätövastuksen (0-500 ohm) kautta.

M51:sen moottorinohjauksessa on semmoinen turvatoiminto että jos ahtopainetta nostetaan liikaa niin ecu alkaa katkoon syöttöä! Testasin sen virittämässäni 525:ssa, mutta en tiennyt sitä painetta koska siinä ei ollut mittaria. Sen voi testata irrottamalla hukkaportin kellon letkun ja tukkimalla sen. Sama toiminto on myös M21:ssä enkä enää muista että missä paineessa se toimi!

Oon harmitellu kun tuli laitettua tuo bensavehje! :oops:
Ois se tiisseli vaan paljon mielenkiintosempi ja saa kulkemaanki paremmin!

rei7pir8
20-05-2004, 19:36
Onko tullut tehtyä tee se itse virityksiä?
Kyselkää neuvoja jos on onkelmia!

dunkelblau
20-05-2004, 20:27
Eip, mut tuli aikamoinen tiisselikuume kun topikin luin... Taidanpa lähtee etsii ton M50:sen rinnalle vastaavan ikäistä diisselitekniikkaa, ihan vaan varmuuden vuoksi...

:D

rei7pir8
13-06-2004, 10:48
Induktiivisella tunnistimella varustettujen järjestelmien huijjaus onnistuu tällä tavalla:
boksin pinnin 39 (singaalin paluu) ja pinnin 14 (maa) välille liitetään 200-250ohm vastus (väh. 0,5w) ja 500-1000ohm säätövastus sarjaan!

Periaate on sama kuin Kreuzotterin ensimmäisessä viestissä eli
pudottaa paluusingaalin jännitettä ja kiinteä vastus estää säädön menemisen nollaan.
Tähän kun liitetään sulkeutuva rele joka yhdistää piirin kun kaasu painetaan pohjaan niin pelaa osakaasulla normaalisti.

Vakioahtopaineilla saa jo potkua mukavasti noin 500ohm kokonaisvastuksella!

bassmekanik
14-06-2004, 15:26
ostan välittömästi tollasen valmis paketin kunhan joku kehittää sellasen ... ja laittaa tarvittavat kytkimet sun muut mukaan ja kunnon asennus ohjeet.... kun oon itse tämmönen "käsi" noissa jutuissa.... autona on 525Tds 94.... täysin vakio... ja tahtois halpaa tehoa! :twisted:
tietenkin mikäli hinta on todella halpis mallia... jos jotakin kiinnostaa värkätä ja kaupata tollasta toimivaa viritystä niin saa laittaa yv:tä...
ja mitenkähän tommonen viritys vaikuttaa koneen kestoon??

rei7pir8
15-06-2004, 07:25
ostan välittömästi tollasen valmis paketin kunhan joku kehittää sellasen ... ja laittaa tarvittavat kytkimet sun muut mukaan ja kunnon asennus ohjeet.... kun oon itse tämmönen "käsi" noissa jutuissa.... autona on 525Tds 94.... täysin vakio... ja tahtois halpaa tehoa! :twisted:
tietenkin mikäli hinta on todella halpis mallia... jos jotakin kiinnostaa värkätä ja kaupata tollasta toimivaa viritystä niin saa laittaa yv:tä...
ja mitenkähän tommonen viritys vaikuttaa koneen kestoon??

Tuo konehan on itessään kestävä (esim. männissä öljyjäähdytys)kunhan vaan käyttää sitä oikein!! Vakionakin siitä saa kannen helposti halki kun lähtee 20 pakkasesta vetään heti täysillä tai kovan ajon jälkeen sammuttaa heti jne. :roll:

Esim. omalla 324 td ajoin 100 tkm viritettynä (kovasti) eikä ollut mitään hämminkiä ja kun myin sen niin seuraava omistaja oli päästänyt sen 3 kertaa kiehumaan (termostaatti jumissa) niin heti kansi halki! :roll:
Mittarissa oli 300 tkm mutta alakerta oli tosi hyvässä kunnossa! :D

Myös öljyllä on iso merkitys. Kannattaa käyttää esim. 5w-50 tai oikein rankassa käytössä kesällä 10/15W-60.
Joku 0W30 on kuumaviskositeetiltaan liian litkua.
Tuo ensimmäinen lukuhan merkkaa kylmäviskositeettia eli se kannattaa olla mahdollisimman pieni!
0W-60 ois ihanteellinen öljy viritetylle moottorille mutta semmosta ei ainakaan vielä ole näkynyt.

Bemari E36
15-06-2004, 11:03
Induktiivisella tunnistimella varustettujen järjestelmien huijjaus onnistuu tällä tavalla:
boksin pinnin 39 (singaalin paluu) ja pinnin 14 (maa) välille liitetään 200-250ohm vastus (väh. 0,5w) ja 500-1000ohm säätövastus sarjaan!

Periaate on sama kuin Kreuzotterin ensimmäisessä viestissä eli
pudottaa paluusingaalin jännitettä ja kiinteä vastus estää säädön menemisen nollaan.
Tähän kun liitetään sulkeutuva rele joka yhdistää piirin kun kaasu painetaan pohjaan niin pelaa osakaasulla normaalisti.

Vakioahtopaineilla saa jo potkua mukavasti noin 500ohm kokonaisvastuksella!
Kiitokset hyvistä ohjeista...
Mukavasti tuli lisää potkua :)
Pitäis vielä nappi upottaa vaihdekepin nuppiin...

LASSI-S
16-06-2004, 20:22
mä en ole tajunnut mitään noista ohjeista. voisko joku lähettää mulle pm:nä tai laittaa tähän topicciin idioottivarman toiminta ohjeen tosta virityksestä, tyyliin puoli tuntinen esitys siitä kuinka lusikka laitetaan suuhun.

haluisin tosiaan tehoa ja vääntöä lisää joka kierrosalueelle.

bemu2000
16-06-2004, 23:42
mä en ole tajunnut mitään noista ohjeista. voisko joku lähettää mulle pm:nä tai laittaa tähän topicciin idioottivarman toiminta ohjeen tosta virityksestä, tyyliin puoli tuntinen esitys siitä kuinka lusikka laitetaan suuhun.

haluisin tosiaan tehoa ja vääntöä lisää joka kierrosalueelle.

montakos kierrosaluetta sulla on koneessa? :D

Bemari E36
17-06-2004, 08:04
mä en ole tajunnut mitään noista ohjeista. voisko joku lähettää mulle pm:nä tai laittaa tähän topicciin idioottivarman toiminta ohjeen tosta virityksestä, tyyliin puoli tuntinen esitys siitä kuinka lusikka laitetaan suuhun.

haluisin tosiaan tehoa ja vääntöä lisää joka kierrosalueelle.

Mitäs vaikeeta tossa on... kaivaa konehuoneesta ohjainboxin esille, ja etsii siitä tarvittavat pinnit ja niihin liittää johdot jotka vetää kabiinin puolelle...
Johtojen väliin tinailee vastuksen, trimmerin/potikan, kytkimen perkkäin.
Sitten vaan auto käyntiin vaihe silmään ja kaasua... painat tinaamaasi kytkintä jolloin taustapeilistä näkyy mustapilvi ja tunnet pienen nykäisyn.
Trimmeriä/potikkaa pyörittämällä voit säätää pilven/nykäisyn suuruutta.
Helppoo kuin heinän teko :lol: ja toimii kaikilla kierrosalueilla :wink:

rei7pir8
17-06-2004, 08:30
Kun sulla on tuo -94 vuosimallin auto niin siinä on joko uudempi induktiivinen tai vanhempi systeemi.
Eli pitäis selvittää kumpi sulla on koska tuota vuosimallia on kummallakin systeemillä!
Näissä tuo huijjaus toteutetaan vähä eri tavalla!
Eli kato sieltä boksin päältä onko siellä numerosarja 477 vai 480 jossain!

jani1632
17-06-2004, 08:31
Juu yksinkertainen "laitehan" tuo viritys on ,itsellä samanlainen 524td:ssä,ahtopaine 1.1bar ja vetää niin p..sti.
Kannattaa vaan lukea nämä jutut ajatuksella, niin voi jotain ymmärtääkkin. :wink:

bassmekanik
18-06-2004, 00:12
Kun sulla on tuo -94 vuosimallin auto niin siinä on joko uudempi induktiivinen tai vanhempi systeemi.
Eli pitäis selvittää kumpi sulla on koska tuota vuosimallia on kummallakin systeemillä!
Näissä tuo huijjaus toteutetaan vähä eri tavalla!
Eli kato sieltä boksin päältä onko siellä numerosarja 477 vai 480 jossain!


niin mistähän mä löydän sen boksin? :oops:
ja kumpi numerosarja meinaa induktiivistä systeemiä?
ja entäs sitten sen vanhemman systeemin huijaus??
kiitti kun oot viittinyt jelppiä... :)

Rocker
18-06-2004, 07:29
Nii ja voiskos joku kertoa sen 324Td:n (e30) kytkennän, haluttas jo saada touringiin potkua, Eli minkä pinnien väliin mitäkin hilpettä laitetaan. Jokuhan voisi piirrellä hienon kytköskuvan.. 8) Toivoopi se kuka ei täysin ole perillä dieselin moottorinohjauksesta :).
T:Tero

rei7pir8
18-06-2004, 12:33
Kun sulla on tuo -94 vuosimallin auto niin siinä on joko uudempi induktiivinen tai vanhempi systeemi.
Eli pitäis selvittää kumpi sulla on koska tuota vuosimallia on kummallakin systeemillä!
Näissä tuo huijjaus toteutetaan vähä eri tavalla!
Eli kato sieltä boksin päältä onko siellä numerosarja 477 vai 480 jossain!

Joo otetaampas takasin tuo numerosarjajuttu!! Sattui pieni erhetys! :oops:
Eli todennäköisesti sieltä ei löydy kumpaakaan numeroa!

Ottamalla moottorinohjausboksin liittimen irti ja mittaamalla napojen 39 ja 14 välisen vastuksen yleismittarilla saa selville kumpi systeemi on kyseessä!

Vanhemmassa vastus on 1,5-2,5 kohm ja
uudemmassa induktiivisessa paljon pienempi!
En tiedä saisko sen helpomminkin selville!?? :oops:
Yritän värkkäillä jonkinlaisen kytkiksen tästä
kunhan vain sais sen lisättyä viestiin!

rei7pir8
18-06-2004, 13:12
Ei onnistu tuo kuvien lisäys niin täytyy kirjottaa!! :evil:
500-sarjaan boksi löytyy konehuoneesta vänkärinpuoleisesta takanurkasta! Semmonen musta muovikansi 4 ruuvilla kiinni.
Siellä on myös ABS-boksi etummaisena ja mahd. auomaatin boksi joka on takimmainen. Eli moottorinohjausboksi/t on keskellä.
M51:ssä on 1 boksi ja M21:ssä 2 boksia.
M21:sen syötönboksi se jossa on pitempi liitinkampa!
E30 ohjainboksit löytyvät hanskalokeron yläpuolelta.

M21:sen ja M51:sen (vanhempi malli) huijjaus onnistuu tällä tavalla:
Etsitään ohut kokoviolettinen johto (pin39) katkaistaan se ja tähän väliin liitetään 500 ohm säätövastus ja katkaisija joka yhdistää johtojen päät!
Kun katkaisin on päällä eli se yhdistää tai vastus nollissa niin motti on vakio!
Kun vastus kasvaa niin myös syötön määrä kasvaa!!!!
Tyhjäkäynnillä ja osakuormalla katkaisin täytyy olla kytkettynä koska se ei oikein toimi hyvin!

Jos et ymmärrä heti niin lue muutaman kerran ja piirtele vaikka paperille kuva niin eiköhän se sitten selviä!
Jos ei selviä niin kysy lisää!!

rei7pir8
18-06-2004, 13:15
Tähän voidaan vielä lisätä avautuva rele ja kaasupolkimen alle kytkin joka avaa releen ja silloin virta menee vastuksen kautta!

Sene
19-06-2004, 23:16
Eli tässä tämä kaaviokuva:


http://koti.mbnet.fi/keffer/viriohje%20td.GIF

kalle perttula
21-06-2004, 12:32
Nonnii, taas yks savutin tehty lisää :D
Kyllähän tuosta mukavasti tuli potkua lisää(324 TD), mut minkälaisiin vastusarvoihin ootte kotteronne säätäny. Mulla on nyt kiinni 500ohm säätövastus ja noin perstuntumalta 200-250ohm paikkeilla alkaa julmettu savutus, jos on kaasu pohjassa. Osakuormalla ei juurikaan savua tule. Onkohan tuossa moottorinohjauksessa itsessään jo sellainen systeemi, että se antaa enemmän syöttöjä, kun on talla ihan pohjassa? Ahtopaineita ei ole nostettu, eikä vielä ole välijäähdytintäkään.
Pienen koekäytön jälkeen tuntuu, että kaikkein eniten tuli vetoja lisää justiin osakuormalla, täydellä kaasu tuntuis tukehtuvan, vaikka säätää miten...?! Nyt kiinnostais, että mikä ohjaa sitä hukkaportin alipainekelloa, löytyiskö sille piuha myös moottorinohjauksesta ja onnistuisko sen huijaaminen samaan tapaan säätövastuksella? Mulla tulee ainakin sellanen efekti, kun painaa kaasun pohjaa, niin ahtopaineet käy n. 1,3 barissa, sen jälkeen putoaa n. 0,6 bariin ja sit heiluu 0,8 - 0,9 barin välillä. Tulee ikävä niiausilmiö ja kun sais noi paineet johkin esim. 1,2 bariin tasasesti, niin vähenis ehkä vähän myös ne savut ja potkua lisää...

Vaikka noi kovat jätkät puhuu, että diesel on persaukisten polttoaine, niin kyllä siinä taas hymy hyytyy, kun tulevat taunuksilla ottaan kisaa... :twisted: Jos ei muuta, niin tukehtuvat savupilveen!

rei7pir8
21-06-2004, 13:53
Se niiaus johtuu siitä että kun ahtopaine nousee noin korkeaksi niin ecu rajoittaa syöttöä!

Laita ihmeessä se välijäähdytin!!! :roll: :roll:
Saat 0,4 bar pienemmällä ahtoopaineella samat tehot kuin nyt ja huomattavasti paremmalla hyötysuhteella!!!!

Sen ahtopainetunnistimen huijjaus onnistuu sillä tavalla että:
Eculta lähtevä ohut valkoinen johto, joka menee tunnistimelle, joka sijaitsee polttoainesuodattimen lähellä katkaistaan ja siihen väliin säätövastus (500ohm)!
Eli sama juttu kuin syötön huijjauksessa!!
Noin 300 ohm vastuksella paine nousee kun on cooleri noin 1,2 bar!!!

Ilman cooleria ahtopaine nousee sen vuoksi niin korkeaksi koska imuilma laajenee todella paljon ja hukkaportti käy pieneksi!

Carman
30-06-2004, 22:47
No virittelinpä omaankin autooni vastukset, ihan miljoonalaatikosta löytyneillä osilla. Potentiometrinä on 250ohm versio ja hyvin tuntuu kulkevan!
Kävin kokeilemassa tuossa kylällä ja olipa gti-korolla pojat :shock: kun dieseli suti vielä kolmosella asfaltilla (märällä tosin) :twisted: :twisted:

Kreuzotter
08-07-2004, 13:11
Sitte olis tarjolla vähän uutuuksia viritysrintamalla. Tuli väsättyä himmeli, jolla saa mukavasti lisää vääntöä muutenkin kuin kaasu pohjassa. Tämä toimii vain vanhemmissa vehkeissä, joissa on ruiskutuspumpussa potikka.

http://koti.mbnet.fi/iimm/cruisecontrol/BMWTDS.JPG
http://koti.mbnet.fi/iimm/cruisecontrol/BMWTDS_proto.JPG

Kytkentä toimii seuraavasti. U7 on 10 voltin jänniteregulaattori, jolle syötetään (sulakkeella suojatut) sähköt (K1 ja K2). Liittimeen K3 kytketään kaasupolkimen potikan "liuku" eli se naru, josta polkimen asentotieto menee ohjausyksikölle (DDE nasta 37). K4:een tulee "kaasupoljinta painettu enemmän kuin yhdeksän astetta" signaali (ks. BMW:n skemat) kaasupolkimen potikalta (DDE nasta 25). Aivolta tuleva (DDE nasta 39) ruiskutuspumpun potikan plussaan menevä johto katkaistaan ja kytketään liittimeen K5 ja pumpulle menevä pää kytketään K6:een.

Mod ON/OFF kytkimellä voidaan valita onko piiri toiminnassa vai ei. OFF asennossa nuolella merkitty johto "korvaa" alkuperäisen katkaistun yhteyden ja auto on vakio. U1A on differentiaalivahvistin, jonka ulostulo on alkuperäinen pumpulle menevä signaali vähennettynä kaasupolkimen asennosta riippuvalla jännitteellä. J1 potikalla voidaan säätää kaasun vaikutusta (lue: tehoa ja savutusta). U2A toimii bufferina estäen kaasupotikan kuormittumisen. U2B, J9 ja rele kytkevät virityksen pois kun kaasua ei paineta -> tyhjäkäynti on vakiosäädöissään.

Operaatiovahvistimien pitää olla ns. rail-to-rail tyyppiä eli lähdön pitää pystyä ohjautumaan käyttöjännitteeseen saakka. Rele on avautuvaa tyyppiä (K4 jännite on n. 11 V kun kaasua ei paineta, tällöin rele on auki).

Rakensin himmelin reikälevylle (huom. ei mikään mallisuoritus) ja mukavasti tuntuu pelittävän. Ennen kaikkea alavääntö on parantunut selväsi. Rauhallisesti kiihdytettäessä vaihteet voi selata läpi minimaalisella kaasun käytöllä. Haittapuolella on ehkä pieni nykäisy pienillä vaihteilla kaasua painettaessa ja releen naksahtaessa.

Laittakaahan kolvi kuumaksi ja poustailkaa kokemuksia!

LASSI-S
08-07-2004, 14:42
8) täytyy varmaan ruveta rakenteleen

Rocker
08-07-2004, 15:25
Dodii, nyt on jo niin selkeet ohjeet että tyhmäkin ymmärtää ja älyää miten sydeemit rakennellaan 8) . Tuli mieleen sellanen kyssäri, et onko kukaan mitannu säätöpotikan vastusta kun koneeseen on saatu parhaat vedot? Jäis pois toi potikka ja tilalle vaan pelkkä tehovastus? Ja miten olette toteuttaneet ton kaasupoljinkytkimen? Normaali mikrokytkin verhoiluun kiinni roudarinteipillä 8) . Eikäkö ku oikeesti, onko mitään jousikurmitteisia säätötankoja yms? Palan halusta tietää :lol:
T:Tero

Ja kipin kapin SP-elektroniikkaan ostaan hilppeitä

LASSI-S
08-07-2004, 17:22
en tiedä toimiko :lol: tyhjäkäynti nousi ihan pirusti, auto liikkuu kuin rasvattu pieni eläin ja savu on vähintäänkin miehekäs sen vähän aikaa kunnes auto sammui. lähti heti käyntiin mutta ei enään liikkunut niinkuin piti (siis kytkin järjestelmän pois käytöstä ja ajoin normaali säädöillä) ja ajoin takas kotiin. voisikohan olla että mulla on se uudempi tyyppi tuosta koneesta, miten saan sen selville ja miten teen tuon jos on se uudempi

tais jotain hajota, voiko esim loota hajota tollasesta tehonlisäyksestä.

Robi
09-07-2004, 00:35
Miten toi systeemi toimii kun on lastutettu vehje
...eli kyse muijan -98 325TDS touringista jossa tehot 164 ja vääntö 315Nm :?:

LASSI-S
09-07-2004, 14:26
no nyt toimii hyvin. aikamoinen lisäpotku 7 euron sijoituksella. nyt vaan ahtopaineet vielä korkeemmaksi

jvakeva
09-07-2004, 19:33
onko noilla rakenneltuja autoja penkitetty? paljon?

vexu524tdic
09-07-2004, 21:17
Ylivieskassa on melkoinen dieselexpertti, meinasi että 524td:stä saa pelkästään isolla coolerilla ja pumpun uudelleenrakentamisella n.250hv ja 450Nm :shock: Tds:stä saisi e28 palikoilla eli mekaanisella pumpulla ja turbolla + isolla coolerilla yli 300hv ja 500Nm :!:
Pumppuun tulee isompi elementti ja nokkalevy muokataan sopivaksi yms. pientä muutosta
Ai että mitä maksaa? 850e sis. osat ja pumpun rakennustyön.

Ei ollut aloittelija tämä kaveri, kehui olevansa jo eläkeiässä ja lupasi tehdä pumpusta juuri sellaisen kuin haluaisin :twisted:
Arvatkaa iskikö himo?

Tykki
09-07-2004, 21:21
onko e28:ssa vielä rivipumppu?

Kreuzotter
10-07-2004, 09:41
Laitoin kehittämäni kytkiksen myös www.e34.de foorumille. Saksan pojat ei kauheesti innostunu. Syynä on TDS:n heikko kansi, se kun ei tahdo kestää vakiotehoillakaan. No tämä ei ollut ainakaan mulle mikään ylläri. Olen seuraillut noita ongelmia em. foorumista ennenkin. Huonon laadun voi todeta pikaisella www.mobile.de kierroksella. Motorschadeneita, Zylinderkopf defektejä ja moottorin vaihtoja löytyy useita.

Kreuzotter
10-07-2004, 10:48
Tässä olisi hiukan lisäinfoa piirin toiminnasta. Rele naksauttaa piirin päälle kun kaasupoljinta painetaan ihan vähän. Tässä vaiheessa lisärikastus on minimissään. Kun kaasua painetaan lisää muuttuu "viritysaste" portaattomasti kaasupolkimen mukaan. Pedaalin olessa pohjassa syöttöä riittää savutukseen asti.

LASSI-S
10-07-2004, 15:39
Se niiaus johtuu siitä että kun ahtopaine nousee noin korkeaksi niin ecu rajoittaa syöttöä!

Laita ihmeessä se välijäähdytin!!! :roll: :roll:
Saat 0,4 bar pienemmällä ahtoopaineella samat tehot kuin nyt ja huomattavasti paremmalla hyötysuhteella!!!!

Sen ahtopainetunnistimen huijjaus onnistuu sillä tavalla että:
Eculta lähtevä ohut valkoinen johto, joka menee tunnistimelle, joka sijaitsee polttoainesuodattimen lähellä katkaistaan ja siihen väliin säätövastus (500ohm)!
Eli sama juttu kuin syötön huijjauksessa!!
Noin 300 ohm vastuksella paine nousee kun on cooleri noin 1,2 bar!!!

Ilman cooleria ahtopaine nousee sen vuoksi niin korkeaksi koska imuilma laajenee todella paljon ja hukkaportti käy pieneksi!

toimiiko siis tämä ahtopainetunnistimen huijaus myös tässä M51 tds moottorissa, siis autoni on vm 1994 ja siinä on välijäähdytin (välijäähdyttimen irvikuva :lol: )

jos toimii niin voitko tarkentaa tuota ecun sijaintia/kertoa miltä se näyttää että tyhmempikin löytää varmasti oikean johdon :lol:

LASSI-S
10-07-2004, 15:43
Tässä olisi hiukan lisäinfoa piirin toiminnasta. Rele naksauttaa piirin päälle kun kaasupoljinta painetaan ihan vähän. Tässä vaiheessa lisärikastus on minimissään. Kun kaasua painetaan lisää muuttuu "viritysaste" portaattomasti kaasupolkimen mukaan. Pedaalin olessa pohjassa syöttöä riittää savutukseen asti.

ja entäs tämä, toimiiko tämäkin mahdollisesti autossani. missä se potokka on siinä pumpussa?

rei7pir8
11-07-2004, 11:14
Se niiaus johtuu siitä että kun ahtopaine nousee noin korkeaksi niin ecu rajoittaa syöttöä!

Laita ihmeessä se välijäähdytin!!! :roll: :roll:
Saat 0,4 bar pienemmällä ahtoopaineella samat tehot kuin nyt ja huomattavasti paremmalla hyötysuhteella!!!!

Sen ahtopainetunnistimen huijjaus onnistuu sillä tavalla että:
Eculta lähtevä ohut valkoinen johto, joka menee tunnistimelle, joka sijaitsee polttoainesuodattimen lähellä katkaistaan ja siihen väliin säätövastus (500ohm)!
Eli sama juttu kuin syötön huijjauksessa!!
Noin 300 ohm vastuksella paine nousee kun on cooleri noin 1,2 bar!!!

Ilman cooleria ahtopaine nousee sen vuoksi niin korkeaksi koska imuilma laajenee todella paljon ja hukkaportti käy pieneksi!

toimiiko siis tämä ahtopainetunnistimen huijaus myös tässä M51 tds moottorissa, siis autoni on vm 1994 ja siinä on välijäähdytin (välijäähdyttimen irvikuva :lol: )

jos toimii niin voitko tarkentaa tuota ecun sijaintia/kertoa miltä se näyttää että tyhmempikin löytää varmasti oikean johdon :lol:

Sulla on siinä M51:sessä ahtopaineella ohjattu hukkaportti joten säädät vaan tankoa lyhyemmäksi niin ahtopaineet nousee!

rei7pir8
11-07-2004, 11:24
Sitte olis tarjolla vähän uutuuksia viritysrintamalla. Tuli väsättyä himmeli, jolla saa mukavasti lisää vääntöä muutenkin kuin kaasu pohjassa. Tämä toimii vain vanhemmissa vehkeissä, joissa on ruiskutuspumpussa potikka.

http://koti.mbnet.fi/iimm/cruisecontrol/BMWTDS.JPG
http://koti.mbnet.fi/iimm/cruisecontrol/BMWTDS_proto.JPG

Kytkentä toimii seuraavasti. U7 on 10 voltin jänniteregulaattori, jolle syötetään (sulakkeella suojatut) sähköt (K1 ja K2). Liittimeen K3 kytketään kaasupolkimen potikan "liuku" eli se naru, josta polkimen asentotieto menee ohjausyksikölle (DDE nasta 37). K4:een tulee "kaasupoljinta painettu enemmän kuin yhdeksän astetta" signaali (ks. BMW:n skemat) kaasupolkimen potikalta (DDE nasta 25). Aivolta tuleva (DDE nasta 39) ruiskutuspumpun potikan plussaan menevä johto katkaistaan ja kytketään liittimeen K5 ja pumpulle menevä pää kytketään K6:een.

Mod ON/OFF kytkimellä voidaan valita onko piiri toiminnassa vai ei. OFF asennossa nuolella merkitty johto "korvaa" alkuperäisen katkaistun yhteyden ja auto on vakio. U1A on differentiaalivahvistin, jonka ulostulo on alkuperäinen pumpulle menevä signaali vähennettynä kaasupolkimen asennosta riippuvalla jännitteellä. J1 potikalla voidaan säätää kaasun vaikutusta (lue: tehoa ja savutusta). U2A toimii bufferina estäen kaasupotikan kuormittumisen. U2B, J9 ja rele kytkevät virityksen pois kun kaasua ei paineta -> tyhjäkäynti on vakiosäädöissään.

Operaatiovahvistimien pitää olla ns. rail-to-rail tyyppiä eli lähdön pitää pystyä ohjautumaan käyttöjännitteeseen saakka. Rele on avautuvaa tyyppiä (K4 jännite on n. 11 V kun kaasua ei paineta, tällöin rele on auki).

Rakensin himmelin reikälevylle (huom. ei mikään mallisuoritus) ja mukavasti tuntuu pelittävän. Ennen kaikkea alavääntö on parantunut selväsi. Rauhallisesti kiihdytettäessä vaihteet voi selata läpi minimaalisella kaasun käytöllä. Haittapuolella on ehkä pieni nykäisy pienillä vaihteilla kaasua painettaessa ja releen naksahtaessa.

Laittakaahan kolvi kuumaksi ja poustailkaa kokemuksia!

Hyvä Kreuzotter!! :palvo:
Tuo kelpaa jo vaativallekkin virittäjälle!
Mietin sitä että saiskohan sitä ennakkoa lisättyä sillä tavalla että viivästyttäs suuttimelta tulevaa avautumissingaalia niin ecu lisäis ennakkoa!
Sehän ei haittais vaikka se kasvais koko kierrosluku/kuormitusalueella!
Siinäkin pitäis tietysti olla säätö!

Carman
11-07-2004, 11:54
Mites tälläinen "virityspiiri" toimii verrattuna tuollaisiin lastuihin mitä tuolla myydään-palstalla myydään, tais olla 115€?

Kreuzotter
13-07-2004, 11:26
Jos joku on kiinnostunut ostamaan tuollaisen "evo"-piirin, niin voin sellaisen rakentaa. Osat maksavat pikaisen laskutoimituksen mukaan 18..20 € ja proton näköisen reikälevylle kasatun, omassa autossani testatun, kytkennän hinnaksi tulee 50 € (+mahd. postituskulut). Jos hinta tuntuu korkealta, niin voi laittaa oman kolvin lämpenemään tai etsiä halvempia tarjouksia (rei7pir8 muistaakseni tarjoutui aikanaan valmistamaan omaa kytkentäänsä). Kytkentä on kaikkien nähtävillä eli fair play hengessä ollaan liikkeellä.

jpeltoma
13-07-2004, 12:12
Tossa vaan tulee mieleen että jos samalla vakiosuuttimella (siis ilman isompia suuttimia) koneeseen ruiskutetaan enemmän löpöö, niin suomeksi sanottuna se tarkottaa että ruiskutus aikaa pitää kasvattaa. Eli ruiskutus alkaa aikaisemmin ja loppuu myöhemmin. Ruiskun myöhentäminen tekee heti ainakin sen että savutus kasvaaa. Ja aikasempi ruiskun aloitus tekee lisää painetta koneelle. ELi lämmöt ehkä kasvaa ja mekaaninen rasitus, vähän turhaan, verrattuna siihen että laittetais heti isommat suuttimet. Mitkähän isommat suuttimet tohon TDS:ään oikein kävis/ olisko helppo nakki vaihtaa?

Kreuzotter
13-07-2004, 16:00
Mites tälläinen "virityspiiri" toimii verrattuna tuollaisiin lastuihin mitä tuolla myydään-palstalla myydään, tais olla 115€?

Lastuttaminenhan (aivon uudelleenohjelmointi) on paras vaihtoehto. Sillä saadaan muutettua kaikkia tarvittavia parametrejä mukaan lukien ennakko.

Lisäpurkit eivät saa tietoa kuin maksimissaan kahdesta asiasta: polttoaineen lämpötilasta ja ruiskutusmäärästä. Yksinkertaisimmissa on vain vastus, jolla lisätään syöttöä koko alueella. Näillä ei saavuteta suurta tehoa korkeammilla kuormitusasteilla, koska tyhjäkäynti menee helposti epätasaiseksi. Olettaisin että fiksummat purkit toimivat progressiivisesti eli mitä enemmän syöttöä ennestään sen suurempi lisäys.

Tossa vaan tulee mieleen että jos samalla vakiosuuttimella (siis ilman isompia suuttimia) koneeseen ruiskutetaan enemmän löpöö, niin suomeksi sanottuna se tarkottaa että ruiskutus aikaa pitää kasvattaa. Eli ruiskutus alkaa aikaisemmin ja loppuu myöhemmin. Ruiskun myöhentäminen tekee heti ainakin sen että savutus kasvaaa. Ja aikasempi ruiskun aloitus tekee lisää painetta koneelle. ELi lämmöt ehkä kasvaa ja mekaaninen rasitus, vähän turhaan, verrattuna siihen että laittetais heti isommat suuttimet. Mitkähän isommat suuttimet tohon TDS:ään oikein kävis/ olisko helppo nakki vaihtaa?

Suuttimien vaihdosta ei ole apua kuvaamaasi ruiskutusaika pulmaan. Pumppu annostelee polttoaineen ja työntää sen "vaikka väkisin" suuttimien läpi. Jos taas pumppuun laitetaan isompi nestepää ts. "sylinterin halkaisijaa kasvatetaan iskunpituuden säilyessä samana" saadaan soppa annosteltua nopeammin.

Tykki
13-07-2004, 18:50
Mites tälläinen "virityspiiri" toimii verrattuna tuollaisiin lastuihin mitä tuolla myydään-palstalla myydään, tais olla 115€?

Lastuttaminenhan (aivon uudelleenohjelmointi) on paras vaihtoehto. Sillä saadaan muutettua kaikkia tarvittavia parametrejä mukaan lukien ennakko.

Lisäpurkit eivät saa tietoa kuin maksimissaan kahdesta asiasta: polttoaineen lämpötilasta ja ruiskutusmäärästä. Yksinkertaisimmissa on vain vastus, jolla lisätään syöttöä koko alueella. Näillä ei saavuteta suurta tehoa korkeammilla kuormitusasteilla, koska tyhjäkäynti menee helposti epätasaiseksi. Olettaisin että fiksummat purkit toimivat progressiivisesti eli mitä enemmän syöttöä ennestään sen suurempi lisäys.

Tossa vaan tulee mieleen että jos samalla vakiosuuttimella (siis ilman isompia suuttimia) koneeseen ruiskutetaan enemmän löpöö, niin suomeksi sanottuna se tarkottaa että ruiskutus aikaa pitää kasvattaa. Eli ruiskutus alkaa aikaisemmin ja loppuu myöhemmin. Ruiskun myöhentäminen tekee heti ainakin sen että savutus kasvaaa. Ja aikasempi ruiskun aloitus tekee lisää painetta koneelle. ELi lämmöt ehkä kasvaa ja mekaaninen rasitus, vähän turhaan, verrattuna siihen että laittetais heti isommat suuttimet. Mitkähän isommat suuttimet tohon TDS:ään oikein kävis/ olisko helppo nakki vaihtaa?

Suuttimien vaihdosta ei ole apua kuvaamaasi ruiskutusaika pulmaan. Pumppu annostelee polttoaineen ja työntää sen "vaikka väkisin" suuttimien läpi. Jos taas pumppuun laitetaan isompi nestepää ts. "sylinterin halkaisijaa kasvatetaan iskunpituuden säilyessä samana" saadaan soppa annosteltua nopeammin.

ja ei dieselin suuttimet ole samanlainen ongelma kuin bensakoneen.
vakiosuuttimet joutuu vaihtamaan vasta sellaisilla tehoilla, ettei tällä palstalla ole kenelläkään tehot vielä sieläpäinkään. näin siis näissä perinteisellä polttoainejärjestelmällä varustetuissa, eli rivi- ja jakajapumppu koneissa.

Kreuzotter
31-07-2004, 17:02
Jos joku on kiinnostunut ostamaan tuollaisen "evo"-piirin, niin voin sellaisen rakentaa. Osat maksavat pikaisen laskutoimituksen mukaan 18..20 € ja proton näköisen reikälevylle kasatun, omassa autossani testatun, kytkennän hinnaksi tulee 50 € (+mahd. postituskulut). Jos hinta tuntuu korkealta, niin voi laittaa oman kolvin lämpenemään tai etsiä halvempia tarjouksia (rei7pir8 muistaakseni tarjoutui aikanaan valmistamaan omaa kytkentäänsä). Kytkentä on kaikkien nähtävillä eli fair play hengessä ollaan liikkeellä.

Homma on toiminut juuri niin kuin toivoin - kukaan ei ole jättänyt tilausta. Mulla on ollut ja on edelleen muita hommia kiireeksi asti.

Jalo pyrkimykseni on kuitenkin edistää TDS:n tuntemusta ja virittämistä käytettävissä olevin voimavaroin. Mielummin käytän kolme tuntia esim. yleishyödyllisten rakennusohjeitten tekoon, jotta mahdollisimman moni saa hyödyn, kuin yhden virityspiirin rakentamiseen.

Laittakaa vaan reippaasti kysymyksiä foorumiin jos olette asian kimpussa. Yritän auttaa parhaani mukaan. Tämä koskee myös niitä jotka rakentavat systeemiä muille korvausta vastaan. Tekemäni proton kierrättäminenkään (kokeiltavaksi/malliksi) ei ole pois suljettu vaihtoehto. Tai sitten tsydeemille ei yksinkertaisesti ole tarvetta...?

Bemari E36
31-07-2004, 22:17
Kiitokset vaan rei7pir8 ja Kreuzotteri:lle
hyvistä ohjeista ja mielenkiinnosta kiisseleitten virittämistä kohtaan.
Ja ennen kaikkee tiedonjaosta meille vähemmän osaaville/ymmärtäville.
Mulla on nappi jokapäiväisessä käytössä... tulee paineltua aina silloin tällöin :drive: .
Lupaan tarjota pojille seuraavassa miitis tai missä tavataankaan kaljat tai siiderit kiitokseksi hyvistä ohjeista ja halvoista lisä tehoista...
Yks huono puoli tossa vaan on... pitää varmaan ens kesäs taas ostaa uudet takagummit :twisted:

rei7pir8
05-08-2004, 23:34
No niinhän siinä kävi että työkaverin autosta johon tein boksin meni kansi halki!! :(
Mahdollisia syitä: noin kuukausi sitten oli termostaatti jumiutunu kiinni, toiseksi: oli kuulemma ajanu äskettäin muutama kymmenen kilsaa kaasu pohjassa!!
Siis älkää ajelko viritettynä kaasu pohjassa pitkiä aikoja!
Siksihän näistä saksassa menee vakionakin kansia kun ajetaan baanalla näin!!
Oli kyllä ihan pieni halkeama joten helppo korjata hitsaamalla!

DiisseliKiisseli
06-08-2004, 00:20
Eräs E34-TDS-Bemaristi neuvoi, että pitkän tykityksen jälkeen esim. baanalla pitää pysähdyttäessä antaa koneen käydä minuutin tai kaksi niin lämmöt ehtii tasaantua ja kansi ei halkea niin helposti. Koskee myös virittämättömiä TDS:siä.

Tykki
06-08-2004, 00:38
eiköhän yleisestikkin ole viisaampi teettää vaikka se lastu dieseliin muun virittämisen yhteydessä, kuin turvautua näihin "vippaskonsteihin".
tuolla muissa topiceissa olen aiheesta maininnut, että koska diesel toimii ja ohjataan vain polttoaineen syötöllä, niin sen oikein säätäminen on todella tärkeää. miettikääpä miten esimerkiksi syötön ennakonsäätö on hoidettu tällaisessa tapauksessa... :roll: ei mitenkään.

eli, konerikkoja odotettavissa.

Carman
06-08-2004, 07:56
Eräs E34-TDS-Bemaristi neuvoi, että pitkän tykityksen jälkeen esim. baanalla pitää pysähdyttäessä antaa koneen käydä minuutin tai kaksi niin lämmöt ehtii tasaantua ja kansi ei halkea niin helposti. Koskee myös virittämättömiä TDS:siä.

Näinhän se on aina turbokoneilla. Itse annan käydä aina hetken tyhjäkäyntiä ennen sammutusta.

Kreuzotter
06-08-2004, 08:51
No niinhän siinä kävi että työkaverin autosta johon tein boksin meni kansi halki!!
Mahdollisia syitä: noin kuukausi sitten oli termostaatti jumiutunu kiinni, toiseksi: oli kuulemma ajanu äskettäin muutama kymmenen kilsaa kaasu pohjassa!!
Siis älkää ajelko viritettynä kaasu pohjassa pitkiä aikoja!
Siksihän näistä saksassa menee vakionakin kansia kun ajetaan baanalla näin!!
Oli kyllä ihan pieni halkeama joten helppo korjata hitsaamalla!

Ikävä juttu. Uudempaan koppaan (E39) kantta paranneltiin. Jos kansi menee korjauskelvottomaksi kannattaa yrittää metsästää tuota uudempaa mallia oleva. Osanumero on käsittääkseni sama, mutta materiaalipuolella on tehty parannuksia.

En malta olla lainaamatta itseäni:

Laitoin kehittämäni kytkiksen myös www.e34.de foorumille. Saksan pojat ei kauheesti innostunu. Syynä on TDS:n heikko kansi, se kun ei tahdo kestää vakiotehoillakaan. No tämä ei ollut ainakaan mulle mikään ylläri. Olen seuraillut noita ongelmia em. foorumista ennenkin. Huonon laadun voi todeta pikaisella www.mobile.de kierroksella. Motorschadeneita, Zylinderkopf defektejä ja moottorin vaihtoja löytyy useita.

Toivottavasti muilla kestää pelit ja vehkeet, ettei tarvii alkaa istuttaa siirrännäisiä stuttgartilaisista laitteista :roll:

Keimo
06-08-2004, 09:17
Tästäpä päästiin aiheeseen eli kuinka paljon tuo E39:n 3l diesel-mylly eroaa rakenteellsesti tuosta 2.5l. Onko kyseessä täysin eri moottori ?

Mitenkäs tuo kestävyyspuoli on vrt. E34 ?

rei7pir8
06-08-2004, 21:47
eiköhän yleisestikkin ole viisaampi teettää vaikka se lastu dieseliin muun virittämisen yhteydessä, kuin turvautua näihin "vippaskonsteihin".
tuolla muissa topiceissa olen aiheesta maininnut, että koska diesel toimii ja ohjataan vain polttoaineen syötöllä, niin sen oikein säätäminen on todella tärkeää. miettikääpä miten esimerkiksi syötön ennakonsäätö on hoidettu tällaisessa tapauksessa... :roll: ei mitenkään.

eli, konerikkoja odotettavissa.

Samaa tämä tekee kuin lastukin eli lisää syöttöä! Tämähän ei muuta ennakkoa joten siinä mielessä turvallinen. Tässäkin tapauksessa on vaan käytössä vika!!
Eihän tälläkään ole pakko paljoa laittaa sitä syöttöä!
Liian pieni vakioahdin tekee myös häijjyä koneelle ajettaessa pitkään isolla teholla!!
Ei se lastu armeliaampi ole koneelle!!!!

Tykki
06-08-2004, 22:50
eiköhän yleisestikkin ole viisaampi teettää vaikka se lastu dieseliin muun virittämisen yhteydessä, kuin turvautua näihin "vippaskonsteihin".
tuolla muissa topiceissa olen aiheesta maininnut, että koska diesel toimii ja ohjataan vain polttoaineen syötöllä, niin sen oikein säätäminen on todella tärkeää. miettikääpä miten esimerkiksi syötön ennakonsäätö on hoidettu tällaisessa tapauksessa... :roll: ei mitenkään.

eli, konerikkoja odotettavissa.

Samaa tämä tekee kuin lastukin eli lisää syöttöä! Tämähän ei muuta ennakkoa joten siinä mielessä turvallinen. Tässäkin tapauksessa on vaan käytössä vika!!
Eihän tälläkään ole pakko paljoa laittaa sitä syöttöä!
Liian pieni vakioahdin tekee myös häijjyä koneelle ajettaessa pitkään isolla teholla!!
Ei se lastu armeliaampi ole koneelle!!!!

just joo. sitähän mä yritän sanoa ette kun se EI muuta ennakkoa!
dieselissä liiallinen ennakko suhteessa syötettävään polttoainemäärään saa aikaan saman ilmiön kuin bensa koneessa nakutus. (siis karkea esimerkki) kun sylinterin paine nousee liian aikaisin männän asentoon verrattuna.
se on just se mikä rikkoo kansia ja mäntiä.

khan
07-08-2004, 12:56
Tästäpä päästiin aiheeseen eli kuinka paljon tuo E39:n 3l diesel-mylly eroaa rakenteellsesti tuosta 2.5l. Onko kyseessä täysin eri moottori ?

Mitenkäs tuo kestävyyspuoli on vrt. E34 ?

Eihän E39 3.0 TD-motissa ole ollut muita ongelmia kuin turbojen kanssa, ainakin tietääkseni. Viisaammat korjatkoon..

Kreuzotter
07-08-2004, 14:01
just joo. sitähän mä yritän sanoa ette kun se EI muuta ennakkoa!
dieselissä liiallinen ennakko suhteessa syötettävään polttoainemäärään saa aikaan saman ilmiön kuin bensa koneessa nakutus. (siis karkea esimerkki) kun sylinterin paine nousee liian aikaisin männän asentoon verrattuna.
se on just se mikä rikkoo kansia ja mäntiä.

Onko vakiona siis liian suuri ennakko ja sitä pitäisi virittäessä (kun ainoa viritys on ruiskutusmäärän kasvattaminen) pienentää? Ei kai nyt sentään!

Tykki: "liiallinen ennakko suhteessa syötettävään polttoainemäärään" Kyllä se on pelkästään ajoitus joka aiheuttaa "diesel nakutuksen".

En usko että vakiohiluilla ruiskutusaikaa saa pidennettyä niin paljon, että siitä olisi suurempaa haittaa. Hukkaanhan ne viimeiset pisarat tietenkin saattavat mennä männän jo viilettäessä liian kaukana YKK:sta.

rei7pir8
07-08-2004, 16:15
eiköhän yleisestikkin ole viisaampi teettää vaikka se lastu dieseliin muun virittämisen yhteydessä, kuin turvautua näihin "vippaskonsteihin".
tuolla muissa topiceissa olen aiheesta maininnut, että koska diesel toimii ja ohjataan vain polttoaineen syötöllä, niin sen oikein säätäminen on todella tärkeää. miettikääpä miten esimerkiksi syötön ennakonsäätö on hoidettu tällaisessa tapauksessa... :roll: ei mitenkään.

eli, konerikkoja odotettavissa.

Samaa tämä tekee kuin lastukin eli lisää syöttöä! Tämähän ei muuta ennakkoa joten siinä mielessä turvallinen. Tässäkin tapauksessa on vaan käytössä vika!!
Eihän tälläkään ole pakko paljoa laittaa sitä syöttöä!
Liian pieni vakioahdin tekee myös häijjyä koneelle ajettaessa pitkään isolla teholla!!
Ei se lastu armeliaampi ole koneelle!!!!

just joo. sitähän mä yritän sanoa ette kun se EI muuta ennakkoa!
dieselissä liiallinen ennakko suhteessa syötettävään polttoainemäärään saa aikaan saman ilmiön kuin bensa koneessa nakutus. (siis karkea esimerkki) kun sylinterin paine nousee liian aikaisin männän asentoon verrattuna.
se on just se mikä rikkoo kansia ja mäntiä.
:loud: :roll:
Siis virilastuhan se lisää ennakkoa ja samalla nostaa palamispainetta!!!
Tätä viriboksia käytettäessä ennakko on just sama kuin vakiokoneessa ja lisäannos tulee vakiomäärän jälkeen!!!
Tottakai tämäkin lisää lämpökuormaa koska soppaa palaa enemmän!!

Jos hyvällä hyötysuhteella haluaisi virittää niin ennakkoa pitäisi kasvattaa jotta soppa kerkeis palaan kunnolla!!
Juuri sen vuoksi näitä isompia elementtejä laitetaan että annos tulis mahdollisimman nopeasti eikä ennakkoa tarvi kasvattaa liikaa!!
:evil: :evil:

Tykki
07-08-2004, 16:34
just joo. sitähän mä yritän sanoa ette kun se EI muuta ennakkoa!
dieselissä liiallinen ennakko suhteessa syötettävään polttoainemäärään saa aikaan saman ilmiön kuin bensa koneessa nakutus. (siis karkea esimerkki) kun sylinterin paine nousee liian aikaisin männän asentoon verrattuna.
se on just se mikä rikkoo kansia ja mäntiä.

Onko vakiona siis liian suuri ennakko ja sitä pitäisi virittäessä (kun ainoa viritys on ruiskutusmäärän kasvattaminen) pienentää? Ei kai nyt sentään!

Tykki: "liiallinen ennakko suhteessa syötettävään polttoainemäärään" Kyllä se on pelkästään ajoitus joka aiheuttaa "diesel nakutuksen".

En usko että vakiohiluilla ruiskutusaikaa saa pidennettyä niin paljon, että siitä olisi suurempaa haittaa. Hukkaanhan ne viimeiset pisarat tietenkin saattavat mennä männän jo viilettäessä liian kaukana YKK:sta.

Tarkotin tuolla "liiallinen ennakko suhteessa...." sitä että jos meillä on jakajapumppu joka on elektronisesti ohjattu, voi tällainen virittäminen saada aikaan sen että ohjausyksikkö luulee poltettavan polttoainemäärän olevan paljon pienempi kuin se todellisuudessa on.

tällä koko reaaliaikaisella ennakonsäätämisellä haetaan tietysti hyvää hyötysuhdetta koko kuormitus ja kierrosalueelle. ja se ei pidä paikkaansa kuin ainoastaan teoriassa, että kun polttoainemäärää kasvatetaan niin se tulee alkuperäisen määrän "jatkoksi" sylinteriin. teoriassa näin ja OSIN myös käytännössä, mutta syöttötapahtuma ei ole koskaan on/off vaikka sitä niin voi kuvailla. ja miten ohjausyksikkö voi määritellä tällaisella virittämisellä mikä on optimi ennakko, koska se saa virheellistä dataa?

Tykki
07-08-2004, 16:37
eiköhän yleisestikkin ole viisaampi teettää vaikka se lastu dieseliin muun virittämisen yhteydessä, kuin turvautua näihin "vippaskonsteihin".
tuolla muissa topiceissa olen aiheesta maininnut, että koska diesel toimii ja ohjataan vain polttoaineen syötöllä, niin sen oikein säätäminen on todella tärkeää. miettikääpä miten esimerkiksi syötön ennakonsäätö on hoidettu tällaisessa tapauksessa... :roll: ei mitenkään.

eli, konerikkoja odotettavissa.

Samaa tämä tekee kuin lastukin eli lisää syöttöä! Tämähän ei muuta ennakkoa joten siinä mielessä turvallinen. Tässäkin tapauksessa on vaan käytössä vika!!
Eihän tälläkään ole pakko paljoa laittaa sitä syöttöä!
Liian pieni vakioahdin tekee myös häijjyä koneelle ajettaessa pitkään isolla teholla!!
Ei se lastu armeliaampi ole koneelle!!!!

just joo. sitähän mä yritän sanoa ette kun se EI muuta ennakkoa!
dieselissä liiallinen ennakko suhteessa syötettävään polttoainemäärään saa aikaan saman ilmiön kuin bensa koneessa nakutus. (siis karkea esimerkki) kun sylinterin paine nousee liian aikaisin männän asentoon verrattuna.
se on just se mikä rikkoo kansia ja mäntiä.
:loud: :roll:
Siis virilastuhan se lisää ennakkoa ja samalla nostaa palamispainetta!!!
Tätä viriboksia käytettäessä ennakko on just sama kuin vakiokoneessa ja lisäannos tulee vakiomäärän jälkeen!!!
Tottakai tämäkin lisää lämpökuormaa koska soppaa palaa enemmän!!

Jos hyvällä hyötysuhteella haluaisi virittää niin ennakkoa pitäisi kasvattaa jotta soppa kerkeis palaan kunnolla!!

väärin. suurempi polttoainemäärä pitää saada sylinteriin samassa ajassa. vain se pitää hyötysuhteen kohdallaan. siinä olet oikeassa, että ei se välttämättä ole siitä kiinni millä konstilla on viritetty, jos vehkeet ei kestä. se on just toi pilviin nouseva lämpökuorma. dieselissä se on suoraanverrannollinen syötettävään polttoainemäärään jos ilmamäärä pysyy vakiona.

rei7pir8
07-08-2004, 20:15
väärin. suurempi polttoainemäärä pitää saada sylinteriin samassa ajassa. vain se pitää hyötysuhteen kohdallaan.

Tarkoitin sitä että lisättäessä annoksen määrää joka tulee edelleenkin vakiomäärän perään :evil: :evil: niin parempi hyötysuhde saadaan kun ennakkoa lisätään jolloin se lisämääräkin palaa tarkemmin.
Siis hyötysuhde on parempi siihen verrattuna ettei ennakkoa lisätä lainkaan!!!!
Kyllä sen tiedän että hyötysuhde vain heikkenee vakioon verrattuna!!
Kuten myös sen mitä tuossa kirjoitit!

Mauri H.
07-08-2004, 20:26
Eräs E34-TDS-Bemaristi neuvoi, että pitkän tykityksen jälkeen esim. baanalla pitää pysähdyttäessä antaa koneen käydä minuutin tai kaksi niin lämmöt ehtii tasaantua ja kansi ei halkea niin helposti. Koskee myös virittämättömiä TDS:siä.

No tämähän kuuluu ihan perusasioihin kaikkien turboahdettujen autojen kanssa.

Kyllä kaikkein järkevintä on aloittaa se virittäminen tehokkaammasta coolerista ja suuremmasta turbosta, niin saattavat paikatkin kestää.

Myös jäähdytysjärjestelmä on syytä pitää hyvässä iskussa.

Kyllähän syötön lisääminen ilman mekaanisia muutoksia pumppuun pidentää ruiskutusaikaa, ja ennakon tarkistaminen on järkevää, suuri syöttömäärä on ikävä mälli männälle jos se tulee väärään aikaan.

Tykki
07-08-2004, 21:06
Eräs E34-TDS-Bemaristi neuvoi, että pitkän tykityksen jälkeen esim. baanalla pitää pysähdyttäessä antaa koneen käydä minuutin tai kaksi niin lämmöt ehtii tasaantua ja kansi ei halkea niin helposti. Koskee myös virittämättömiä TDS:siä.

No tämähän kuuluu ihan perusasioihin kaikkien turboahdettujen autojen kanssa.

Kyllä kaikkein järkevintä on aloittaa se virittäminen tehokkaammasta coolerista ja suuremmasta turbosta, niin saattavat paikatkin kestää.

Myös jäähdytysjärjestelmä on syytä pitää hyvässä iskussa.

Kyllähän syötön lisääminen ilman mekaanisia muutoksia pumppuun pidentää ruiskutusaikaa, ja ennakon tarkistaminen on järkevää, suuri syöttömäärä on ikävä mälli männälle jos se tulee väärään aikaan.

Joo kyllä pidentää, mutta jos on sähköisesti ohjattu pumppu, niin ennakko ei ole aina vakio ja pelkästään kierrosluvusta riippuvainen.

Ja tuossa mainitsin että koko alkuperäiseen syöttömäärään lisättävä määrä ei tulekkaan pelkästään sinne jatkoksi, taitaa olla tänne turhan pitkä tarina.
siinä tapahtuu sellainen puutarha-letku ilmiö. (paine kova suuttimelle menevässä putkessa, vaikka toisesta päästä ei vielä tule mitään.)
mutta en jaksa nyt jaaritella enempää. :oops:

Tykki
07-08-2004, 21:09
väärin. suurempi polttoainemäärä pitää saada sylinteriin samassa ajassa. vain se pitää hyötysuhteen kohdallaan.

Tarkoitin sitä että lisättäessä annoksen määrää joka tulee edelleenkin vakiomäärän perään :evil: :evil: niin parempi hyötysuhde saadaan kun ennakkoa lisätään jolloin se lisämääräkin palaa tarkemmin.
Siis hyötysuhde on parempi siihen verrattuna ettei ennakkoa lisätä lainkaan!!!!
Kyllä sen tiedän että hyötysuhde vain heikkenee vakioon verrattuna!!
Kuten myös sen mitä tuossa kirjoitit!

tässä nyt oikeastaan onkin se yks pointti. koska tuo ennakonlisääminen nimenomaan rassaa sitä alakertaa, niin kuvittele tilanne jossa ohjainboksi saa väärää tietoa syötettävästä polttoainemäärästä ja jossain ajotilanteessa säätää ennakkoa lisää. ja ei tietysti tiedä sitä että syötettävä määrä on vaikkapa 40% enemmän kuin boksille tuleva tieto kertoo.

Kreuzotter
07-08-2004, 23:22
väärin. suurempi polttoainemäärä pitää saada sylinteriin samassa ajassa. vain se pitää hyötysuhteen kohdallaan.

Tarkoitin sitä että lisättäessä annoksen määrää joka tulee edelleenkin vakiomäärän perään :evil: :evil: niin parempi hyötysuhde saadaan kun ennakkoa lisätään jolloin se lisämääräkin palaa tarkemmin.
Siis hyötysuhde on parempi siihen verrattuna ettei ennakkoa lisätä lainkaan!!!!
Kyllä sen tiedän että hyötysuhde vain heikkenee vakioon verrattuna!!
Kuten myös sen mitä tuossa kirjoitit!

tässä nyt oikeastaan onkin se yks pointti. koska tuo ennakonlisääminen nimenomaan rassaa sitä alakertaa, niin kuvittele tilanne jossa ohjainboksi saa väärää tietoa syötettävästä polttoainemäärästä ja jossain ajotilanteessa säätää ennakkoa lisää. ja ei tietysti tiedä sitä että syötettävä määrä on vaikkapa 40% enemmän kuin boksille tuleva tieto kertoo.

No ei ihan. Asioitten selventämiseksi sallinette pienen kertauksen ja syrjähypyn ottomoottorien kiehtovaan maailmaan. Perinteisessä bensaruiskussa polttoaineen määrää säädellään "pelkästään" ruiskutusajan perusteella, tieto aivolta menee vain yhteen suuntaan - siis suuttimille. Dieselin jakajapumpun ominaisuuksista johtuen pumpulle ei voida lähettää vastaavaa selkeää signaalia "annostele x määrä polttoainetta per työtahti". Sen sijaan pumpulta on mahdollista saada tieto siitä, mikä on todellinen ruiskutusmäärä. Näin ollen oikea ruiskutusmäärä saavutetaan yritys-erehdys -periaatteella. Aivo laskee tarvittavan määrän (JA ennakon) antureilta saatavan tiedon perusteella (RPM, ahtopaine, moottorin lämpötila, polttoaineen lämpötila jne.). Tämän jälkeen pumpulle lähetetään signaali, joka on "paras mahdollinen arvaus" oikeasta ohjaussignaalista, jota sitten korjataan kunnes pumpulta saatu arvo todellisesta määrästä on oikea (näin siis vakiona).

Tekemäni viritykset eivät hämää aivoa ruiskutusmäärän ja ennakon laskemiseen tarvittavien parametrien suhteen (RPM, ahtopaine, ...). Hämäys tapahtuu vasta sen jälkeen kun on jo päätetty paljonko soppaa pitää annostella.

Ennakon säätö tapahtuu muuten vastaavalla tavalla takaisinkytkentää hyödyntäen. Yhdessä suuttimessa on sensori, jolta saadaan todellinen ruiskutuksen alkamisajankohta.

Tykki
08-08-2004, 01:25
väärin. suurempi polttoainemäärä pitää saada sylinteriin samassa ajassa. vain se pitää hyötysuhteen kohdallaan.

Tarkoitin sitä että lisättäessä annoksen määrää joka tulee edelleenkin vakiomäärän perään :evil: :evil: niin parempi hyötysuhde saadaan kun ennakkoa lisätään jolloin se lisämääräkin palaa tarkemmin.
Siis hyötysuhde on parempi siihen verrattuna ettei ennakkoa lisätä lainkaan!!!!
Kyllä sen tiedän että hyötysuhde vain heikkenee vakioon verrattuna!!
Kuten myös sen mitä tuossa kirjoitit!

tässä nyt oikeastaan onkin se yks pointti. koska tuo ennakonlisääminen nimenomaan rassaa sitä alakertaa, niin kuvittele tilanne jossa ohjainboksi saa väärää tietoa syötettävästä polttoainemäärästä ja jossain ajotilanteessa säätää ennakkoa lisää. ja ei tietysti tiedä sitä että syötettävä määrä on vaikkapa 40% enemmän kuin boksille tuleva tieto kertoo.

No ei ihan. Asioitten selventämiseksi sallinette pienen kertauksen ja syrjähypyn ottomoottorien kiehtovaan maailmaan. Perinteisessä bensaruiskussa polttoaineen määrää säädellään "pelkästään" ruiskutusajan perusteella, tieto aivolta menee vain yhteen suuntaan - siis suuttimille. Dieselin jakajapumpun ominaisuuksista johtuen pumpulle ei voida lähettää vastaavaa selkeää signaalia "annostele x määrä polttoainetta per työtahti". Sen sijaan pumpulta on mahdollista saada tieto siitä, mikä on todellinen ruiskutusmäärä. Näin ollen oikea ruiskutusmäärä saavutetaan yritys-erehdys -periaatteella. Aivo laskee tarvittavan määrän (JA ennakon) antureilta saatavan tiedon perusteella (RPM, ahtopaine, moottorin lämpötila, polttoaineen lämpötila jne.). Tämän jälkeen pumpulle lähetetään signaali, joka on "paras mahdollinen arvaus" oikeasta ohjaussignaalista, jota sitten korjataan kunnes pumpulta saatu arvo todellisesta määrästä on oikea (näin siis vakiona).

Tekemäni viritykset eivät hämää aivoa ruiskutusmäärän ja ennakon laskemiseen tarvittavien parametrien suhteen (RPM, ahtopaine, ...). Hämäys tapahtuu vasta sen jälkeen kun on jo päätetty paljonko soppaa pitää annostella.

Joo, ymmärrän. mutta miten esimerkiksi ennakko voi olla oikea, koska laskentaan käytetty aivojen käyttämä oletus syöttömäärästä ja todellinen ruiskutusmäärä eivät vastaa toisiaan?

rei7pir8
08-08-2004, 10:20
Otetaanpa esimerkkitilanne:
ajetaan kaasu pohjassa nopeudella +80 km/h jolloin kuormitus on täydet.
Vakiossa ruiskutus alkaa 20 ast. eykk ja päättyy kun mäntä on noussut 1,0mm/ 10 eykk. Kun kytketään huijjaus päälle niin ruiskutus päättyy kun mäntä on noussut 1,2mm/ 5 eykk.
Nämä lukemat ovat hatusta vedettyjä mutta sinneppäin!

Ruiskutusmääränmittarilta tuleva paluusingaali on tässä tapauksessa 3,2v ja kun huijjaus kytketään päälle niin ecu käskyttää kelaa kääntämään säädintä kunnes paluusingaali on taas 3,2v
Ei se ecu saa mistään sellaista tietoa joka muuttaisi ennakkoa johonkin suuntaan, paitsi jos ahtopainetta on nostettu ja ahtoilman lämpötila noussut jolloin ennakkoa siirretään hieman myöhäisemmälle!!!!

Tämä todistaa sen että lisäannos tulee perään ja ettei ennakko muutu vakioon nähden!!
Toki sen ymmärrän että ohjelmoitavalla lastulla saadaan optimaalinen säätö mutta tämän idea onkin edullisuus.
Ja jos haetaan oikeen isoja tehoja (+180hv) niin ei tämä silloin välttämättä toimi hyvin!

Yli 50 tkm kokemuksella omasta 324td:stä voin sanoa että tällä huijjauksella kone kestää vaikka tehoa on paljon enemmän kuin myytävillä yleislastuilla!

ps. mitä tarkoitat tuolla vesiletkuilmiöllä?
Tällainen väittely puolin ja toisin kehittävää joten jatkappa vain!!

Kreuzotter
08-08-2004, 22:25
Joo, ymmärrän. mutta miten esimerkiksi ennakko voi olla oikea, koska laskentaan käytetty aivojen käyttämä oletus syöttömäärästä ja todellinen ruiskutusmäärä eivät vastaa toisiaan?
Muista, että ennakko ei riipu ruiskutusmäärästä. Ennakkoa ei voi lisätä tai vähentää ruiskutusmäärän perusteella. Syttymisviive vs. männän nopeus suhteessa YKK:aan (eli kuinka kauan kestää saavuttaa YKK) määräävät ennakon ja se on niin oikea kuin BMW:n insinöörit ovat sen laskeneet olevan. Aikaistaa ei voi, koska muuten paine iskee ylös päin liikkuvaa mäntää vastaan ja myöhäisemällä työ menee hukkaan. Viritettäessä (lastulla tai huijaamalla) lisäannos tulee "vakiomällin" jatkoksi. Lastullakaan ei polttoainetta saa sen nopeammin pyttyyn.

Tykki
09-08-2004, 00:48
Otetaanpa esimerkkitilanne:
ajetaan kaasu pohjassa nopeudella +80 km/h jolloin kuormitus on täydet.
Vakiossa ruiskutus alkaa 20 ast. eykk ja päättyy kun mäntä on noussut 1,0mm/ 10 eykk. Kun kytketään huijjaus päälle niin ruiskutus päättyy kun mäntä on noussut 1,2mm/ 5 eykk.
Nämä lukemat ovat hatusta vedettyjä mutta sinneppäin!

Ruiskutusmääränmittarilta tuleva paluusingaali on tässä tapauksessa 3,2v ja kun huijjaus kytketään päälle niin ecu käskyttää kelaa kääntämään säädintä kunnes paluusingaali on taas 3,2v
Ei se ecu saa mistään sellaista tietoa joka muuttaisi ennakkoa johonkin suuntaan, paitsi jos ahtopainetta on nostettu ja ahtoilman lämpötila noussut jolloin ennakkoa siirretään hieman myöhäisemmälle!!!!

Tämä todistaa sen että lisäannos tulee perään ja ettei ennakko muutu vakioon nähden!!
Toki sen ymmärrän että ohjelmoitavalla lastulla saadaan optimaalinen säätö mutta tämän idea onkin edullisuus.
Ja jos haetaan oikeen isoja tehoja (+180hv) niin ei tämä silloin välttämättä toimi hyvin!

Yli 50 tkm kokemuksella omasta 324td:stä voin sanoa että tällä huijjauksella kone kestää vaikka tehoa on paljon enemmän kuin myytävillä yleislastuilla!

ps. mitä tarkoitat tuolla vesiletkuilmiöllä?
Tällainen väittely puolin ja toisin kehittävää joten jatkappa vain!!

Eli ajatukseni lyhyesti: Jokainen tietää nurmikkoaan kastellessa pitkällä letkulla, että hanaa avatessa voi mennä pitkään ennenkuin vesi tulee letkun toisesta päästä. hanan päässä paine voi olla vaikkapa 0,1 baaria ja letkun ulostulossa ei vielä mitään. käännettäessä hanaa isommalle voimme lisätä tulevan veden määrää siihen pisteeseen asti, että itse letkusta tulee tulppa virtaukselle ja sen kasvattamiselle.

Verrataanpas tätä "letkua" nyt dieselin koko polttoainejärjestelmään nestepäästä eteenpäin: pienellä kaasulla ajettaessa meillä menee pieni määrä polttoainetta suuttimista moottoriin, ja sitä lisättäessä tietyssä pisteessä siitä tulee jälleen tulppa, ja tästä johtuu juuri se että ruiskutusaikaa on lisättävä jotta riittävä polttoainemäärä saadaan sylinteriin.
Tässä tuleekin se itseasia, eli osakaasulla ajettaessa järjestelmä pystyy kuitenkin lisäämään syötettävän polttoaineen määrää sylinteriin, silti syöttöajan pysyessä käytännössä vakiona. (siis tiettyyn pisteeseen asti).
ja tällaisessa tilanteessa voi sylinterin paine kasvaa liian suureksi ennen yläkuolokohtaa. tällainen tilanne voisi olla vaikkapa pienillä kierroksilla ajaminen suhteellisen isolla kaasulla.

toivottavasti tosta nyt jotain selvää saa, vähän huonosti selvitetty.
pointti ei siis ole se että ajetaan täyskaasulla

parantala
09-08-2004, 09:48
Niin, et toimiiko tämä viritys tyhjäkäynnillä ja osakaasulla jos vain säätää potikan maltillisestì? Eli ei haekkaan sitä maksimi syöttöä, vaan sellaista pientä piristystä normaali vetoon..?

Kreuzotter
09-08-2004, 09:58
Ymmärrän ajatusmallisi, mutta siinä on pari virhettä. Ensinnäkin dieselissä "puutarhaletku" on kokoajan täynnä tavaraa. Toiseksi putken joustaminen on minimaalista paksujen seinämien takia. Kolmanneksi syöttöaika riippuu aina määrästä. Eikä siis kuten mainitsit "...lisäämään syötettävän polttoaineen määrää sylinteriin, silti syöttöajan pysyessä käytännössä vakiona". Ruiskutuspumpun mäntähän on mekaanisessa yhteydessä lohkossa liikkuviin mäntiin, ennakon säädöllä saadaan toki syötön aloituskohtaa muutettua.

petteriu
09-08-2004, 10:50
Asiantuntijat korjaavat jos aihetta, mutta ymmärsin että tämä "evopiiri" lisää asteittain syöttöä: tyhjäkäynnillä ihan vakio ja kasvaa sitä mukaa kun kaasua painetaan enemmän.

Petteri

Niin, et toimiiko tämä viritys tyhjäkäynnillä ja osakaasulla jos vain säätää potikan maltillisestì? Eli ei haekkaan sitä maksimi syöttöä, vaan sellaista pientä piristystä normaali vetoon..?

Tykki
09-08-2004, 13:28
Ymmärrän ajatusmallisi, mutta siinä on pari virhettä. Ensinnäkin dieselissä "puutarhaletku" on kokoajan täynnä tavaraa. Toiseksi putken joustaminen on minimaalista paksujen seinämien takia. Kolmanneksi syöttöaika riippuu aina määrästä. Eikä siis kuten mainitsit "...lisäämään syötettävän polttoaineen määrää sylinteriin, silti syöttöajan pysyessä käytännössä vakiona". Ruiskutuspumpun mäntähän on mekaanisessa yhteydessä lohkossa liikkuviin mäntiin, ennakon säädöllä saadaan toki syötön aloituskohtaa muutettua.

ei ole mitään virhettä. öö, mitenhän mä nyt tän selittäisin, koska kyse on fysiikasta eikä siitä että polttoaineputket ei jousta (??!).
eli otetaanpa kaksi hypoteettista syöttötapahtumaa:

lyhyempi, jossa kesto on 3 millisekuntia, syöttöpaine 500 baaria.
eli 0 millisekunnin kohdalla paine on 0 baaria, 2 ms kohdalla 500 baaria ja taas 3ms kohdalla 0 baaria. eli kyse on pulssista.

pitempi, jossa kesto on 6 ms, syöttö taas 500 bar.
eli 0 ms kohdalla 0 baria, 2 ms kohdalla 500 baaria, mutta paljonko onkaan nyt 3ms kohdalla? kyllä, edelleen se 500 baaria kun toisessa tapauksessa se oli jo 0. näin ollen jälkimmäisessä tapauksessa on samassa 3ms ajassa syötetty selvästi enemmän polttoainetta, vai mitä?

Kreuzotter
09-08-2004, 14:49
Em. esimerkissä kolmessa millisekunnissa syötetty polttoainemäärä on sama.

Ruiskutuspumpussa männän iskunpituus on aina tietenkin vakio. Kun tarvittava määrä on ruiskutettu pumpussa aukeaa kanava, josta polttoaine pääsee karkaamaan eikä joudu suuttimelle. Jos tarvitaan vähän ainetta (esim. tyhjäkäynnillä) suurin osa päästetään harakoille. Kaasu pohjassa taas vain pieni liru. (Tämän takia lisäsoppu muuten tulee aina jatkoksi, kuten edellä olikin jo juttua.) Suuttimen avautumispaine on suuri ja neste ei puristu kokoon, joten paine laskee polttoaineputkessa "hukkaputken" auettua todella nopeasti ja ruiskutus katkeaan kuin seinään.

Jos vielä olet erimieltä, niin kerrohan tarkemmin mikä fysikaalinen juttu mielestäsi tukee teoriaasi.

Tykki
09-08-2004, 19:22
Em. esimerkissä kolmessa millisekunnissa syötetty polttoainemäärä on sama.

Ruiskutuspumpussa männän iskunpituus on aina tietenkin vakio. Kun tarvittava määrä on ruiskutettu pumpussa aukeaa kanava, josta polttoaine pääsee karkaamaan eikä joudu suuttimelle. Jos tarvitaan vähän ainetta (esim. tyhjäkäynnillä) suurin osa päästetään harakoille. Kaasu pohjassa taas vain pieni liru. (Tämän takia lisäsoppu muuten tulee aina jatkoksi, kuten edellä olikin jo juttua.) Suuttimen avautumispaine on suuri ja neste ei puristu kokoon, joten paine laskee polttoaineputkessa "hukkaputken" auettua todella nopeasti ja ruiskutus katkeaan kuin seinään.

Jos vielä olet erimieltä, niin kerrohan tarkemmin mikä fysikaalinen juttu mielestäsi tukee teoriaasi.

Kyllä olen edelleen erimieltä. ja se fysikaalinen juttu tuli jo tuossa aikaisemmin, eli perustuu osaltaan myös massakiihtyvyyteen.
tuosta sun tekstistä saa käsityksen että ikäänkuin ruiskutustapahtuma olisi kanttiaalto. nolla ajassa täyteen paineeseen ja nolla ajassa paine nollille. näinhän se ei ole.
ja laskeppa vaikkapa paineen keskiarvo noissa kahdessa 3 millisekunnin esimerkissä.
ensimmäisessä se on 166,6 bar ja toisessa 333,3 bar. eli väität siis että näissä kahdessa esimerkissä on syötettävä polttoaine määrä sama?
ei varmasti ole. johtuuko tämä näkemys ero nyt mittakaavasta? keskustellaan siis yksittäisestä vaikkapa 3ms ruiskutustapahtumasta ja sen sisällöstä.
:?

rei7pir8
09-08-2004, 19:26
Kannattaa muistaa että ruiskutuspumpun lähdöissä on vastaventtiilit jotka jättävät ruiskutuksen loputtua putkiin noin 50 barin paineen jotta sinne ei vahingossakaan pääse ilmaa ja synny sitä puutarhaletkuilmiötä!!

Tykki
09-08-2004, 19:31
Kannattaa muistaa että ruiskutuspumpun lähdöissä on vastaventtiilit jotka jättävät ruiskutuksen loputtua putkiin noin 50 barin paineen jotta sinne ei vahingossakaan pääse ilmaa ja synny sitä puutarhaletkuilmiötä!!

siis se puutarhaletkuilmiö on sitä, että vaikka toisessa päässä on paine suljettu, voi toisessa päässä olla painetta. eli selitin vissiin epäselvästi tuon mun ajatuksen. kyse ei siis ole siitä että sielä olisi ilmaa. vaan että neste ei liiku paikasta toiseen nolla ajassa oli paine,tilavuus ja muut tekijät mitkä tahansa.

Kreuzotter
09-08-2004, 21:57
tuosta sun tekstistä saa käsityksen että ikäänkuin ruiskutustapahtuma olisi kanttiaalto. nolla ajassa täyteen paineeseen ja nolla ajassa paine nollille. näinhän se ei ole.

No siinähän se näkemysero onkin. Juu, olen todellakin sitä mieltä, että kanttiaallosta on kyse ja yksinkertaisena perusteluna nesteen kokoonpuristumattomuus. Käytännössä paine ei tietenkään nouse ajassa nolla, mutta kuitenkin merkityksettömän lyhyessä ajassa verrattuna ruiskutusaikaan. Kokoonpuristuvalla aineella esim. ilmalla tilanne olisi täysin toinen.

Tarvittais varmaan joku viisaampi sanomaan miten asia todellisuudessa on.. vai heitetäänkö noppaa :D

Kreuzotter
09-08-2004, 22:06
Asiantuntijat korjaavat jos aihetta, mutta ymmärsin että tämä "evopiiri" lisää asteittain syöttöä: tyhjäkäynnillä ihan vakio ja kasvaa sitä mukaa kun kaasua painetaan enemmän.

Petteri

Niin, et toimiiko tämä viritys tyhjäkäynnillä ja osakaasulla jos vain säätää potikan maltillisestì? Eli ei haekkaan sitä maksimi syöttöä, vaan sellaista pientä piristystä normaali vetoon..?

Joo näin se toimii kuten Petteri sanoi. Laintatarjous on edelleen voimassa jos haluaapi kokeilla. Olis kiva saada muittenkin kommentteja härvelin toiminnasta. Se on kyllä aika hyvä keksintö, suosittelen kokeilemaan!

Tykki
09-08-2004, 22:15
tuosta sun tekstistä saa käsityksen että ikäänkuin ruiskutustapahtuma olisi kanttiaalto. nolla ajassa täyteen paineeseen ja nolla ajassa paine nollille. näinhän se ei ole.

No siinähän se näkemysero onkin. Juu, olen todellakin sitä mieltä, että kanttiaallosta on kyse ja yksinkertaisena perusteluna nesteen kokoonpuristumattomuus. Käytännössä paine ei tietenkään nouse ajassa nolla, mutta kuitenkin merkityksettömän lyhyessä ajassa verrattuna ruiskutusaikaan. Kokoonpuristuvalla aineella esim. ilmalla tilanne olisi täysin toinen.

Tarvittais varmaan joku viisaampi sanomaan miten asia todellisuudessa on.. vai heitetäänkö noppaa :D

se ei ole kanttiaaltoa ennenkaikkea siksi, että jos ajatellaan vaikkapa mäntää joka liikkuu sylinterissä edestakaisin. alakuolokohdassa se on paikallaan ja keskivaiheilla kiihtyvyys on vakiintunut ja taas hidastutaan yläkuolokohtaan. nytkun ajatellaan tämä sama asia ruiskutuspumpun polttoaineen siirtämiseen, on huomattavissa että ilmenee sama ilmiö. polttoaineen paine lähtee nousemaan, vakiintuu ja taas tippuu alas.
tämän vuoksi se ei ole kanttiaalto. eikä millään nesteellä kunnon kanttiaaltoa oikein saada aikaan, mallia on/off.

no, vissiin pitää sitte ne nopat kaivaa esiin ennenkuin joku ruoskii meidät. :D

rei7pir8
10-08-2004, 19:13
Mutta se ainakin on varma ettei se huijjaus ole osakuormalla 40 %!!!
Vaan jotain paljon vähemmän jotta kone kävis kunnolla!

Osaatko Kreuzotter laskea omasta piiristäsi montako prosenttia huijjaus on?
Olen mitannut pumpulta tulevaa potikan jännitetta ja se liikkuu 1,5v ja 3,3v välillä. Pienimmillään se on kun jarrutetaan moottorilla isoilla kierroksilla!
Eli tuo 1,5v on ilmeisesti nollasyöttö.
3,3v on silloin kun ahtopaine on täysi ja se alkaa laskeen hieman 3000 kierroksen jälkeen.
Tyhjäkäynnillä on aika vakiot 2,7v
Itse laskin että pienellä vastuksella joka toimis osakuormallakin huijjaus olis korkeintaan 5%!!!

Kreuzotter
10-08-2004, 20:51
se ei ole kanttiaaltoa ennenkaikkea siksi, että jos ajatellaan vaikkapa mäntää joka liikkuu sylinterissä edestakaisin. alakuolokohdassa se on paikallaan ja keskivaiheilla kiihtyvyys on vakiintunut ja taas hidastutaan yläkuolokohtaan. nytkun ajatellaan tämä sama asia ruiskutuspumpun polttoaineen siirtämiseen, on huomattavissa että ilmenee sama ilmiö. polttoaineen paine lähtee nousemaan, vakiintuu ja taas tippuu alas.
tämän vuoksi se ei ole kanttiaalto. eikä millään nesteellä kunnon kanttiaaltoa oikein saada aikaan, mallia on/off.

no, vissiin pitää sitte ne nopat kaivaa esiin ennenkuin joku ruoskii meidät. :D

Heittelin tossa noppaa, hain hiuksenhalkomislaitteen esille ja lueskelin samalla vähän kirjallisuutta, heh.

En oikein löytänyt juttua syötön määrästä ajan funktiona enkä saanut käsiini kunnon kuvaa ruiskutuspumpun sisuskaluista. Epäilisin kuitenkin että männän liike pumpussa on järjestetty niin, että nopeus ruiskutuksen aikana on vakio. Liikkeen ääripäissä nopeus ei tietenkään voi olla vakio, mutta ruiskutuskaan ei tapahdu silloin.

Fakta osuudessa voisin todeta, että suutin toimii kaksivaiheisesti (2 erilaista jousta). Ensin suutin päästää lävitseen pienen "pilottisuihkauksen", joka palaa vasta syttymisviiveen jälkeen hallitsemattomasti ja nostaa paineen nopeasti. Tästä muuten johtuu dieselille tyypillinen nakuttava ääni. Sitten seuraa pääosa polttoaineesta joka syttyy samantien, koska alkusuihkaus on nostanut painetta sylinterissä. Eli ruiskutuksen alku siis tapahtuu pehmeästi, siinä Tykki olet oikeassa, mutta ehkä eri syystä kun yritit selittää. Syttymisviive tosin on turbokoneissa erittäin lyhyt. Tosta pumpun männän liikkeestä en siis osaa sanoa juuta enkä jaata.

Ruiskutuksen nopeasta loppumisesta olen edelleen samaa mieltä kuin edellisissä poustauksissa jo tulikin selitettyä.

@rei7pir8, ei ole tullut laskettua paljonko systeemi huijaa. Se on vähän hankalaa evo-versiossa kun piiri pudottaa pumpulle menevää signaalia. Pitäis ripustaa kolme volttimittaria (pumpulle, pumpulta ja kaasupolkimelta) ja näistä sompailla jotain järkevää. Auto pahus kun tuppaa vielä kiihtymään jos sitä kaasua painaa.

Kreuzotter
10-08-2004, 21:01
Eli tuo 1,5v on ilmeisesti nollasyöttö.


Ajossa ei tosiaan taida saada tippumaan alemmas kuin tuo n. 1,5 V. Kun laittaa virranpäälle eikä starttaa on jännite ensin suurempi, mutta tippuu sitten johonkin 0,7 V tasolle.

Tykki
10-08-2004, 21:54
se ei ole kanttiaaltoa ennenkaikkea siksi, että jos ajatellaan vaikkapa mäntää joka liikkuu sylinterissä edestakaisin. alakuolokohdassa se on paikallaan ja keskivaiheilla kiihtyvyys on vakiintunut ja taas hidastutaan yläkuolokohtaan. nytkun ajatellaan tämä sama asia ruiskutuspumpun polttoaineen siirtämiseen, on huomattavissa että ilmenee sama ilmiö. polttoaineen paine lähtee nousemaan, vakiintuu ja taas tippuu alas.
tämän vuoksi se ei ole kanttiaalto. eikä millään nesteellä kunnon kanttiaaltoa oikein saada aikaan, mallia on/off.

no, vissiin pitää sitte ne nopat kaivaa esiin ennenkuin joku ruoskii meidät. :D

Heittelin tossa noppaa, hain hiuksenhalkomislaitteen esille ja lueskelin samalla vähän kirjallisuutta, heh.

En oikein löytänyt juttua syötön määrästä ajan funktiona enkä saanut käsiini kunnon kuvaa ruiskutuspumpun sisuskaluista. Epäilisin kuitenkin että männän liike pumpussa on järjestetty niin, että nopeus ruiskutuksen aikana on vakio. Liikkeen ääripäissä nopeus ei tietenkään voi olla vakio, mutta ruiskutuskaan ei tapahdu silloin.

Fakta osuudessa voisin todeta, että suutin toimii kaksivaiheisesti (2 erilaista jousta). Ensin suutin päästää lävitseen pienen "pilottisuihkauksen", joka palaa vasta syttymisviiveen jälkeen hallitsemattomasti ja nostaa paineen nopeasti. Tästä muuten johtuu dieselille tyypillinen nakuttava ääni. Sitten seuraa pääosa polttoaineesta joka syttyy samantien, koska alkusuihkaus on nostanut painetta sylinterissä. Eli ruiskutuksen alku siis tapahtuu pehmeästi, siinä Tykki olet oikeassa, mutta ehkä eri syystä kun yritit selittää. Syttymisviive tosin on turbokoneissa erittäin lyhyt. Tosta pumpun männän liikkeestä en siis osaa sanoa juuta enkä jaata.

Ruiskutuksen nopeasta loppumisesta olen edelleen samaa mieltä kuin edellisissä poustauksissa jo tulikin selitettyä.

@rei7pir8, ei ole tullut laskettua paljonko systeemi huijaa. Se on vähän hankalaa evo-versiossa kun piiri pudottaa pumpulle menevää signaalia. Pitäis ripustaa kolme volttimittaria (pumpulle, pumpulta ja kaasupolkimelta) ja näistä sompailla jotain järkevää. Auto pahus kun tuppaa vielä kiihtymään jos sitä kaasua painaa.

no mikätahansa mäntäliike (pysähtyy ja vaihtaa suuntaa) on aina aaltomainen. mäntä ei voi esim. juuri ennen pysähtymistä olla samassa nopeudessa kuin tasan keskivaiheilla. tällöin se siis kiihtyy ja pysähtyy, kiihtyy ja pysähtyy. ei siis ole täydessä vauhdissa ja nollavauhdissa peräkkäin.
ja tuosta mitä sä puhuit siitä polttoaineensyötön ohivirtaamisesta (siis syötön määrän hallinnasta) niin sama asia se on sielläkin. kun ohivirtaus alkaa ja suuttimelle menevä paine putoaa, voi suuttimen päässä olla edelleen maksimi paine, jonka jälkeen se laskee (vaikka syöttö toisessa päässä katkaistiin). eli taas tämä legendaarinen puutarhaletkuilmiö.
tuntuu ehkä toisiaan hiustenhalkomiselta, ja kysessähän on todella nopea tapahtuma näin käytännössä, mutta sitähän on myös itse koko syöttötapahtuma.

Tykki
10-08-2004, 22:06
ja jotta nyt se itse asia tulis ilmi, niin muutama asia:

Ensinnäkin uskon tuon huijjauksen toimivan siinä missä lastukin. sitä en epäile yhtään. mutta peräänkuulutan moottorin säätämistä virittämisen yhteydessä. sen hinta verrattuna koneremonttiin on todella halpa.
kyse on todellakin siitä, että liika ennakko dieselissä hajottaa varsin helposti alakerran. ja tuo esimerkki aikaisemmin missä osoitin että on todellakin mahdollista saada aikaan tilanne, jossa vakio polttoaineensyötöllä on virittämällä voitu syöttää samassa ajassa enemmän polttoainetta sylinteriin, kertoo sen että ikäänkuin syötön ennakkoa olisi hitusen aikaistettu.
eli vaarallinen yhtälö siis.

ja jos en nyt ihan väärin muista, niin tälläkin foorumilla on pari tyyppiä saanut tds koneen rikki viime aikoina. perusajatus siis: montako niitä pitää rikkoa, ennenkuin hälytyskellot alkavat soida? minusta on todella ikävää että ne kaikki kuitataan lauseella "onpa bemari tehny paskan koneen".
vika on IHAN VARMASTI jossain muualla.

Kreuzotter
10-08-2004, 22:58
Diesel-prosessi on todella monimutkainen ja vaikeasti tutkittava juttu. Siitä on kirjoitettu aika monta paksua opusta ja homma ei ole vieläkään täysin hallinnassa. Koko ajan keksitään jotain uutta, kuten viime vuosien kehitysharppaukset ovat osoittaneet. Pienet asiat vaikuttavat todella paljon, joten kyllä tässä on vielä pitkä matka hiuksien halkomiseen.

Tykki
10-08-2004, 23:01
Diesel-prosessi on todella monimutkainen ja vaikeasti tutkittava juttu. Siitä on kirjoitettu aika monta paksua opusta ja homma ei ole vieläkään täysin hallinnassa. Koko ajan keksitään jotain uutta, kuten viime vuosien kehitysharppaukset ovat osoittaneet. Pienet asiat vaikuttavat todella paljon, joten kyllä tässä on vielä pitkä matka hiuksien halkomiseen.

Kyllä, diesel moottorin palotapahtuma ja toiminta on vaikeasti hallittava ja ymmärrettävä asia. ja dieselin kehitys varmasti lähtee vielä jyrkkään nousuun tulevaisuudessa. tässä mielessä allekirjoitan täysin edellisen puhujan viestin.

rei7pir8
11-08-2004, 20:45
Itse en usko tuon ennakkojutun hajottavan moottoreita koska sen muutostarve on näissä huijjaustapauksissa niin pieni että se menee mekaanisten ja sähköisten toleranssien "piikkiin"!!!
Mulla on sähköpumppu purettuna ja kävin katsomassa sen nokkalevyä.
Nokan muoto on kuin loiva kumpu. Keskellä nousua on lyhyt matka tasaista!

Tykki
12-08-2004, 18:38
Itse en usko tuon ennakkojutun hajottavan moottoreita koska sen muutostarve on näissä huijjaustapauksissa niin pieni että se menee mekaanisten ja sähköisten toleranssien "piikkiin"!!!
Mulla on sähköpumppu purettuna ja kävin katsomassa sen nokkalevyä.
Nokan muoto on kuin loiva kumpu. Keskellä nousua on lyhyt matka tasaista!

mitä ajat siis tuolla takaa?

Keimo
15-08-2004, 16:31
Itse en usko tuon ennakkojutun hajottavan moottoreita koska sen muutostarve on näissä huijjaustapauksissa niin pieni että se menee mekaanisten ja sähköisten toleranssien "piikkiin"!!!
Mulla on sähköpumppu purettuna ja kävin katsomassa sen nokkalevyä.
Nokan muoto on kuin loiva kumpu. Keskellä nousua on lyhyt matka tasaista!

mitä ajat siis tuolla takaa?

Superturbomersut uskaltautuivat varttimailiviivalle ja tulos oli 14.21 mustan savun ja sudittelun saattamana. Ei kuulemma oikein tuo Voima välittynyt tiehen

Viteoo: http://www.kolumbus.fi/sallatoimi/ep/veto1.mpg

rei7pir8
15-08-2004, 16:34
Itse en usko tuon ennakkojutun hajottavan moottoreita koska sen muutostarve on näissä huijjaustapauksissa niin pieni että se menee mekaanisten ja sähköisten toleranssien "piikkiin"!!!
Mulla on sähköpumppu purettuna ja kävin katsomassa sen nokkalevyä.
Nokan muoto on kuin loiva kumpu. Keskellä nousua on lyhyt matka tasaista!

mitä ajat siis tuolla takaa?

Siis millä tuolla?

Mauri H.
15-08-2004, 16:39
Superturbomersut uskaltautuivat varttimailiviivalle ja tulos oli 14.21 mustan savun ja sudittelun saattamana. Ei kuulemma oikein tuo Voima välittynyt tiehen

Viteoo: http://www.kolumbus.fi/sallatoimi/ep/veto1.mpg

Tuossa tapauksessa suurimpana ongelmana on liian suurista putkista tehty pakosarja joka teki ahtojen noston jarrua vasten älyttömän vaikeaksi, uusi pakosarja on valmis ensi viikolla, jos sitten alkaisi lähtöönkin saamaan potkua. Tosin Alastarolla ei pito riittänyt edes 0,1 kilolla suoritettuun liikkeellelähtöön...

Auto oli hiukan puolikuntoinen myös siksi että joku ahtoputkista hiukan vuotaa vaihdon yhteydessä.

Auto painoi 1680 kg ilman kuskia.

jussiy-p
17-08-2004, 19:06
Mulla on tds:ssä Rapidin säädettävä lastu, isompi cooleri ja turboruuvi jolla paineet nostettu 1,2bar:iin. Mielestäni auto ei vastaa kulkunsa puolesta ihan sitä mihin sen noilla pitäs pystyä... Pelkällä lastulla penkitetty kuulemma 172hv/409nm???

Olis kiva lähtee selvittelemään ongelmaa mutta mistä sitä pitäs aloitella?

Entä onko tohon järkevää koittaa enää tollasta omatekoista boksi hässäkkää?

Tai voihan sen toisen boksin ottaa sieltä tietty pois...?

Kreuzotter
17-08-2004, 21:21
Mulla on tds:ssä Rapidin säädettävä lastu, isompi cooleri ja turboruuvi jolla paineet nostettu 1,2bar:iin. Mielestäni auto ei vastaa kulkunsa puolesta ihan sitä mihin sen noilla pitäs pystyä... Pelkällä lastulla penkitetty kuulemma 172hv/409nm???

Olis kiva lähtee selvittelemään ongelmaa mutta mistä sitä pitäs aloitella?

Entä onko tohon järkevää koittaa enää tollasta omatekoista boksi hässäkkää?

Tai voihan sen toisen boksin ottaa sieltä tietty pois...?
Mikä sulla rajoittaa Rapidin purkin säätöä vai onko ihan tapissa? Saatko tulemaan putkesta savua vai käykö niin laihalla ettei savuta yhtään missään vaiheessa ts. ilmaa jää käyttämättä?

Multa saat kyllä kokeiluun sen evo- mallin, jos innostusta riittää hiukan nysvätä johtojen kanssa. On kyllä helppo homma, kaikki piuhat ovat hyvin käsillä aivolootaosastolla. Olis todella mielenkiintoista saada vertailutietoa.

rei7pir8
18-08-2004, 11:59
Mulla on tiedossa 2 samanlaista 525tds Bemaria joista toisessa on yleismallin lastu jota siis ei voi säätää ja toinen jossa on tekemäni säädettävä "viriboksi".
Tämä auto jossa on kotikutoinen boksi päihittää kyllä tuon teholastuviritteisen vaikka kotikutoisessa ei ole edes ahtopaineita nostettu eikä savutakkaan älyttömästi (säätövastus noin 250 ohmissa)!
Tuon lastun merkistä en tiedä!!

jani1632
18-08-2004, 13:06
Mulla on tds:ssä Rapidin säädettävä lastu, isompi cooleri ja turboruuvi jolla paineet nostettu 1,2bar:iin. Mielestäni auto ei vastaa kulkunsa puolesta ihan sitä mihin sen noilla pitäs pystyä... Pelkällä lastulla penkitetty kuulemma 172hv/409nm???

Olis kiva lähtee selvittelemään ongelmaa mutta mistä sitä pitäs aloitella?

Entä onko tohon järkevää koittaa enää tollasta omatekoista boksi hässäkkää?

Tai voihan sen toisen boksin ottaa sieltä tietty pois...?

Moro...autosi kulkupuolta saattaa kyllä "rajoittaa" se bensakoneesta peräisin oleva laatikko...eikös se ollu 520.sen loota...?

jussiy-p
19-08-2004, 19:59
Mulla on tds:ssä Rapidin säädettävä lastu, isompi cooleri ja turboruuvi jolla paineet nostettu 1,2bar:iin. Mielestäni auto ei vastaa kulkunsa puolesta ihan sitä mihin sen noilla pitäs pystyä... Pelkällä lastulla penkitetty kuulemma 172hv/409nm???

Olis kiva lähtee selvittelemään ongelmaa mutta mistä sitä pitäs aloitella?

Entä onko tohon järkevää koittaa enää tollasta omatekoista boksi hässäkkää?

Tai voihan sen toisen boksin ottaa sieltä tietty pois...?

Moro...autosi kulkupuolta saattaa kyllä "rajoittaa" se bensakoneesta peräisin oleva laatikko...eikös se ollu 520.sen loota...?

TuomasTee
10-09-2004, 09:12
Ostin Bebekistä 200ohm vastuksen ja 1kohm potikan sekä piuhaa ja kytkimen. Mulla on -97 325TDS, eli eikö siinä ole induktiivinen tunnistin?
Onnistuuko siis operaatio varmasti noilla palikoilla? Paljon voi saada lisätehoa ja paljon lisää kulutusta?

TuomasTee
22-09-2004, 14:56
Asennetaanko nuo palikat siis katkaisemalla ison ecuun menevän liittimen johdotuksista oikeat piuhat ja laittamalla palikat siihen väliin?

Bemari E36
22-09-2004, 20:02
Asennetaanko nuo palikat siis katkaisemalla ison ecuun menevän liittimen johdotuksista oikeat piuhat ja laittamalla palikat siihen väliin?
Kyllä mä ainaskii asensin rinnalle, jos oikein nyt muistan...
Minulla taitaa olla myös 200 vastus ja 1000 potikka ja hyvin on pelannut puol vuotta...
Kulutuksessa en oo huomannut nousua.
Tehoo sillä saa ihan mukavasti aina tarvittaessa... mulla se on semmosena "turbo" nappina...
Mukava sillä on luisua vetää :drive:

TuomasTee
23-09-2004, 10:03
Meneekö ne pinnien numerot sillee S-muodossa? 1 on alhaalla vasemmalla, keskellä oikealla kun on 20. Oikealla ylhäällä sitten on jotain 55 vai mitä niitä yhteensä oli? Tarkotan numeroinnilla siis ECUn liitintä, en piuhan liitintä joka on peilikuva.

TuomasTee
23-09-2004, 11:55
Eli siis mulla on 200ohm vastus ja 1Kohm potikka.

Teenkö näin:

Otan ecuun menevän liittimen juuresta teipit pois ja vedän johtosukkaa taaksepäin päästäkseni käsiksi johtoihin? Etsin johdot jotka menevät pinneihin 14 ja 39? Numerointi menee ecun liittimessä S-muodossa alkaen alavasemmalta? Katkaisen johdot ja liitän niiden väleihin piuhat ja vedän ne esim. hanskalokeroon, sitten paketti huolellisesti takaisin kiinni?
Piuhojen väliin laitan vastuksen, potikan ja kytkimen?

Näinkö se tapahtuu?

Kun noin paljon tiedätte niin kertokaa myös samalla, mihin väliin kytken ahtopainemittarin!!!

Odotan innolla vastausta kysymyksiini!!!

TuomasTee
23-09-2004, 19:21
Mitämitä!!! Kytkin näin aluksi 1Kohm potikan violetin piuhan ja maan välille.(en ottanut maata boksista kun en tiennyt johdon väriä...) Ei minkäännäköistä iloa, haittaa vaan.

Oliko piuha väärä?! Pitääkö maa ottaa boksista?

Bemari E36
24-09-2004, 07:17
Eli siis mulla on 200ohm vastus ja 1Kohm potikka.

Teenkö näin:

Otan ecuun menevän liittimen juuresta teipit pois ja vedän johtosukkaa taaksepäin päästäkseni käsiksi johtoihin? Etsin johdot jotka menevät pinneihin 14 ja 39? Numerointi menee ecun liittimessä S-muodossa alkaen alavasemmalta? Katkaisen johdot ja liitän niiden väleihin piuhat ja vedän ne esim. hanskalokeroon, sitten paketti huolellisesti takaisin kiinni?
Piuhojen väliin laitan vastuksen, potikan ja kytkimen?

Näinkö se tapahtuu?

Kun noin paljon tiedätte niin kertokaa myös samalla, mihin väliin kytken ahtopainemittarin!!!

Odotan innolla vastausta kysymyksiini!!!
Juurikin näin...
En muista sitä numeroo miten se menee mutta sehän selviää sitä liitintä tutkimalla...
Minä liitin sen silleen että kuorin johdosta eristeen pois ja tinasin sen virityksen johdon kiinni(pin 14). sama toiselle johdolle (pin 39).
Eli se säätö tulee siihen rinnalle.

Ahtopaine mittari on helpoin kytkeä siitä imusarjasta lähtevään mustaan pikkuletkuun... Letku vaan poikki ja T liitin väliin josta letku gabiinin puolelle...
Varo sitten sitä letkua katkaistaessa ettet vahingoss murra sitä anturin liitintä mihin se menee...
Mä sain sen kappaleeks ja eikun ruotsista uus... 100€ :lol: vitutti...

TuomasTee
24-09-2004, 09:23
Minkä väriset johdot ne on? Pitääkö maa ottaa just boksista vai kelpaako rungosta?

Toi mun kytkentä ei toiminu yhtään. Kun vastusta ei ollu yhtään (johto tuli maadoitetuksi), ei käynnistynyt ollenkaan. Kun vastusta oli jonkun verran, kävi huonosti, tehoa ei tullut lisää, ehkä oikeastaan lähti pois.

Kertokaaaaaaa äkkiä...

TuomasTee
24-09-2004, 09:26
Mistä se letku lähtee, suoraan imusarjastako? (en pääse just nyt kattomaan) Selitä tarkasti... Siinähän on se joku metallinen pyöryläkin mistä lähtee sopiva letku, mutta sehän on ilmeisesti pakokaasunkierrätysjuttuja.

TuomasTee
24-09-2004, 10:07
Voisitko mitenkään katsoa itseltäsi niiden johtojen värit... Tai sanokaa joku muu jos joku tietää!!

Kreuzotter
24-09-2004, 10:48
Voisitko mitenkään katsoa itseltäsi niiden johtojen värit... Tai sanokaa joku muu jos joku tietää!!

Ainakin vanhemmassa potikallisessa versiossa värit ovat seuraavat:
nasta 14 ruskea, potikan miinus
nasta 39 violetti, potikan plus
nasta 21 puna/kelt., potikan liuku
Kaikki ovat ohuita 0.35 neliön piuhoja.

Nyt en ulkoa muista, mutta veikkaisin että numerointi ei mene s-kirjaimen muodossa vaan riveittäin.

TuomasTee
24-09-2004, 12:15
Ecun liittimessä on yhdessä kohdassa numero 20, muuta numeroa siellä ei ole. Numero pitää paikkansa, jos numerointi menee S-muodossa alavasemmalta alkaen.

Kreuzotter
24-09-2004, 13:25
Ecun liittimessä on yhdessä kohdassa numero 20, muuta numeroa siellä ei ole. Numero pitää paikkansa, jos numerointi menee S-muodossa alavasemmalta alkaen.

Katsopas www.e34.de -> Schrauberecke -> Tips und Tricks -> Schaltpläne -> 8500_0 Steckverbinderansicht -> 00.gif -> Fig. 1

TuomasTee
24-09-2004, 16:22
Odottelen innokkaasti E36-ihmisten neuvoja...

rei7pir8
24-09-2004, 20:25
Tässä uudemmassa systeemissä johtojen värit ovat erilaisia kuin vanhemmassa sydseemissä!
Johtojen numerointi menee riveittäin eikä s-järjestyksessä!

Bemari E36
24-09-2004, 22:35
Tässä uudemmassa systeemissä johtojen värit ovat erilaisia kuin vanhemmassa sydseemissä!
Johtojen numerointi menee riveittäin eikä s-järjestyksessä!

Niin mäkin MUISTELEN että ne menee rivettäin... älä kytke sitä toista johtoa runkoon, vaan siihen toiseen johtoon...

TuomasTee
26-09-2004, 14:49
Meneekö numerointi sitten samalla tavalla kuin tuossa aiemmin mainitussa kuvassa?

Pystyisikö kukaan kertomaan, minkä väriset johdot tässä -97 E36:ssa ovat kysymyksessä?

TuomasTee
26-09-2004, 14:50
Eikö kukaan muista miten on itse tehnyt? :shock:

TuomasTee
26-09-2004, 16:39
No niin, nyt sain kiinni. Riveittäin meni numerointi. Tällä hetkellä ei ole muuta kuin 1Kohm potikka, jää ilmeisesti resurssit vajaiksi. Pitää huomenna laittaa lisää vastusta. Kyllä tehoa ehkä pikkuisen tuli lisää, ei kuitenkaan mitenkään älyttömästi.

Pinni 39 oli siis kokovioletti ja 14 oli musta, mikä piti tutkia ihan liittimen juuresta, koska niitä on siellä muutama, ne menevät isompien mustien kuorien sisälle.

Odottelen mielenkiinnolla mitä tapahtuu, kun saan vastusta lisää.

TuomasTee
27-09-2004, 09:10
No, kyllä sitä tehoa tuli lisää oikeastaan enemmänkin kuin pikkuisen! 8)
Nyt vaan kävi kytkin luistamaan!! :guns: Luistaa tosi pahasti silloin kun käyttää älyttömästi lisääntynyttä vääntöä isoilla vaihteilla. Vakiona ei luista yhtään. Mittarissa 158 tuhatta, luuletteko muuten pitääkö paikkansa kytkimestä päätellen? Tuulilasi ja ratinpäällinen vaihdettu ja huoltokirja tosi epäilyttävän näkönen.

Kun polkaisee kaasun pohjaan kun takana ajaa valkoinen auto, se meinaa vähän tummua taustapeilissä... Ois varmaan ihan kohteliasta laittaa alaspäinkaartuvat ulostulot ettei tuu silmille.

Onko tämä systeemi nyt siis turvallinen? Voiko kone kärsiä, jos tuota pitää koko ajan päällä, siis vaikka ajelee ihan rauhallisestikin, mutta systeemi päällä? Mitä mieltä esim. poliisit tai katsastusmiehet ovat tästä? Kannattaako pitää nappulaa piilossa?

Miten toimii lastun kanssa, kun tuli sellainenkin tilattua?

Mihin väliin kulutusmittari on kytketty? Se näyttää nyt pienempiä lukuja, huijaako vastus sitäkin?

TuomasTee
29-09-2004, 10:16
Onko tämä systeemi muuten sellainen, että se toimii vain tietyllä vastusarvolla? Pienellä ei toimi, ja isosta ei ole hyötyä?

Jamppa1983
03-03-2005, 17:01
Onko mitään uutta viritys rintamalla?
Onko nämä halppis systeemit toiminut pidemmän ajan päälle?

TuomasTee
04-03-2005, 15:41
Otin omani pois sekä katsastuksen takia että sen takia, että ainakin mun käsityksen mukaan tuo on koneelle vaarallinen. Ensinnäkin, liian pieni nestepää noille syötöille, syöttöaika kasvaa liikaa, mitä lie kone tykkää siitä konehan käykin tosi oudosti matalillla kierroksilla. Toiseksi, vakioturbo on liian pieni, pakopaineet kasvaa vaarallisiksi. Eli pahimmassa tapauksessa voi kansi tai turbo hajota. Korjatkaa jos oon väärässä. Kun painoin kaasun pohjaan pienillä kierroksilla, kävi kuulumaan epäilyttävää jyrinää. En tiedä tuliko kytkimestä vai vaihteistosta. Varmempaa vaihtaa sitten isompi turbo jossain vaiheessa kuin tehdä tuollaisia epäilyttäviä ratkaisuja.

TuomasTee
04-03-2005, 15:43
Ai niin, kannattaa luultavasti mielummin ostaa VNT:ltä tai jostain muualta halvalla (100-130e) kunnon lastu kuin käyttää tuota systeemiä. +30hv/70Nm luvattu, hyvin toimii, itse olen tosi tyytyväinen.

Kreuzotter
05-03-2005, 11:48
Mulla on ollut se EVO-malli (portaattomasti kaasun mukaan säätyvä) käytössä viime elokuusta lähtien. Hienosti on toiminut, pois en vaihtais. Siinä ON/OFF mallissa, toimii vaan kaasu pohjassa -tyyppisessä on just se ongelma, että siitä ei ole mitään iloa normaaliajossa. EVO:lla saa just hienosti annosteltua tarpeen mukaan lisävääntöä risteyksistä kiihdytettäessä, mottoritien rampeilla, ohituksissa jne.

jani1632
14-03-2005, 00:49
Tekeekös joku tämän EVO-boxin myyntiin asti?
Mulla on ollut nyt varmaan kohta vuoden käytössä tuo rei7pir8 :n ohjeen mukainen syysteemi,eli nappi kaasupolkimen alla 524td.ssä jossa siis sähköinen pumppu.
Tosiaankin vetoa on mukavasti lisää täyskaasulla...nyt olisikin aika koittaa jotain muuta.
Iso coolerikin jo odottelee asennusta ja pakoputkisto on paranneltu kohtuu hyvin virtaavaksi kuitenkin vältellen teinivirityksiä!

jani1632@suomi24.fi

CAN U C IT?
02-04-2005, 20:48
Mulla on ollut se EVO-malli (portaattomasti kaasun mukaan säätyvä) käytössä viime elokuusta lähtien. Hienosti on toiminut, pois en vaihtais. Siinä ON/OFF mallissa, toimii vaan kaasu pohjassa -tyyppisessä on just se ongelma, että siitä ei ole mitään iloa normaaliajossa. EVO:lla saa just hienosti annosteltua tarpeen mukaan lisävääntöä risteyksistä kiihdytettäessä, mottoritien rampeilla, ohituksissa jne.

Saisitko väännettyä mulle -95 318 TDS:ään tuollasen EVO-piirin? Tuli ostettua rikkinäisen vakioahtimen tilalle 525 TDS:n turbo, joka sopii kyllä suoraan paikalleen, mutta on huomattavasti suurempi. En ole vielä turboa asentanut, mutta luulis että syttöä joutuu lisään että saa tuon turbon kunnolla mukaan...

TuomasTee
03-04-2005, 15:53
Mitkä on M51:n ahtimen tarkat mitat? Jotain luokkaa 39/42?
Siitä ei ilmeisesti ole enää mitään suurempaa mallia mikä kävis suoraan alkuperäiseen pakosarjaan vai onko?

CAN U C IT?
03-04-2005, 16:24
Mitkä on M51:n ahtimen tarkat mitat? Jotain luokkaa 39/42?
Siitä ei ilmeisesti ole enää mitään suurempaa mallia mikä kävis suoraan alkuperäiseen pakosarjaan vai onko?

Ei tullut kyllä mittailtua tuota M51:n turboa, katoin vaan että oli selvästi suurempi kuin M41:n oma turbo. Voin mittoa ensviikolla tuota M51:n turboa kun menen tallilla käymään jos mitat kiinnostaa...
En tiedä onko isompia tuohon M51:n sarjaan sopivia turboja, mutta jos tuommosesta koneesta haluaa tehoa reilummin ottaa, niin kannattaa varmaan tehdä kokonaan uusi ja parempi pakosarja. On muutenki aika ahdas se turbon sovitus tuo vakiosarjan kanssa, joten epäilen että tulee tilan kanssa ongelmia vaikka löytyiski tuohon vakiopakosarjan laippaan sopiva isompi turbo.

Kreuzotter
05-04-2005, 19:39
Saisitko väännettyä mulle -95 318 TDS:ään tuollasen EVO-piirin? Tuli ostettua rikkinäisen vakioahtimen tilalle 525 TDS:n turbo, joka sopii kyllä suoraan paikalleen, mutta on huomattavasti suurempi. En ole vielä turboa asentanut, mutta luulis että syttöä joutuu lisään että saa tuon turbon kunnolla mukaan...

Sen verran kiirettä pitää, että ei valitettavasti löydy aikaa värkkäilyyn. Sitä paitsi piiri ei varmaan käy sun menopeliin. Ysivitosen pumppu haiskahtaa induktiiviselta, tosin en ole ihan varma.

rei7pir8
06-04-2005, 19:04
Sen verran kiirettä pitää, että ei valitettavasti löydy aikaa värkkäilyyn. Sitä paitsi piiri ei varmaan käy sun menopeliin. Ysivitosen pumppu haiskahtaa induktiiviselta, tosin en ole ihan varma.

Siinä tosiaan on induktiivinen tunnistin.

wj
20-09-2005, 13:38
Sitte olis tarjolla vähän uutuuksia viritysrintamalla. Tuli väsättyä himmeli, jolla saa mukavasti lisää vääntöä muutenkin kuin kaasu pohjassa. Tämä toimii vain vanhemmissa vehkeissä, joissa on ruiskutuspumpussa potikka.
Kytkentä toimii seuraavasti. U7 on 10 voltin jänniteregulaattori, jolle syötetään (sulakkeella suojatut) sähköt (K1 ja K2). Liittimeen K3 kytketään kaasupolkimen potikan "liuku" eli se naru, josta polkimen asentotieto menee ohjausyksikölle (DDE nasta 37). K4:een tulee "kaasupoljinta painettu enemmän kuin yhdeksän astetta" signaali (ks. BMW:n skemat) kaasupolkimen potikalta (DDE nasta 25). Aivolta tuleva (DDE nasta 39) ruiskutuspumpun potikan plussaan menevä johto katkaistaan ja kytketään liittimeen K5 ja pumpulle menevä pää kytketään K6:een.

Mod ON/OFF kytkimellä voidaan valita onko piiri toiminnassa vai ei. OFF asennossa nuolella merkitty johto "korvaa" alkuperäisen katkaistun yhteyden ja auto on vakio. U1A on differentiaalivahvistin, jonka ulostulo on alkuperäinen pumpulle menevä signaali vähennettynä kaasupolkimen asennosta riippuvalla jännitteellä. J1 potikalla voidaan säätää kaasun vaikutusta (lue: tehoa ja savutusta). U2A toimii bufferina estäen kaasupotikan kuormittumisen. U2B, J9 ja rele kytkevät virityksen pois kun kaasua ei paineta -> tyhjäkäynti on vakiosäädöissään.

Operaatiovahvistimien pitää olla ns. rail-to-rail tyyppiä eli lähdön pitää pystyä ohjautumaan käyttöjännitteeseen saakka. Rele on avautuvaa tyyppiä (K4 jännite on n. 11 V kun kaasua ei paineta, tällöin rele on auki).

Rakensin himmelin reikälevylle (huom. ei mikään mallisuoritus) ja mukavasti tuntuu pelittävän. Ennen kaikkea alavääntö on parantunut selväsi. Rauhallisesti kiihdytettäessä vaihteet voi selata läpi minimaalisella kaasun käytöllä. Haittapuolella on ehkä pieni nykäisy pienillä vaihteilla kaasua painettaessa ja releen naksahtaessa.

Laittakaahan kolvi kuumaksi ja poustailkaa kokemuksia!
Toimiiko toi 324td:ssä jossa sähköpumppu?
Ja pystyyko tossa säätämään syötön määrää? Vai onko vain on/off vehje?
Voisin piirrellä tosta proteuksella piirilevyn ja sulatella halukkaille muutaman

lurkki3
14-11-2005, 20:27
itellä 524tdsa ja laitoin 500ohm säätövastuksen ecun kokovioletti johdon väliin ja tuntu toimivan.mustaa sai tarvittaessa lyömään niin että oli koko piha mustana :)
miten kannattas kytkeä se katkasia?toimisko jos laittas sen kickdown kytkimelle?vai kannattasko tehä kaasupolkimelle erillinen patenttikytkin että lähtis käyttöön esim ku petaali on puolessakaasussa.

jvakeva
14-10-2006, 00:07
juurinäin. ajattelin ihan tuota potikkahärveliä kickdownin perseeseen, muuten lastunvoimin. käytän kuitenkin kickkiä aika harvoin, joten ehkä paska jopa kestää. onko mitään uutta tällä rintamalla?? pitkään on ollut hiljaista. :confused:

Stone
14-10-2006, 12:21
juurinäin. ajattelin ihan tuota potikkahärveliä kickdownin perseeseen, muuten lastunvoimin. käytän kuitenkin kickkiä aika harvoin, joten ehkä paska jopa kestää. onko mitään uutta tällä rintamalla?? pitkään on ollut hiljaista. :confused:

ja aamulla herättyäni....:redface:

jvakeva
14-10-2006, 15:55
ja aamulla herättyäni....:redface:


miksi? :rolleyes:

joni_wt
23-10-2006, 09:44
nostetaas taas ikivanahaa topiccia...

eli ongelman nimi ois 318 tds.... kertoo jo sinäänsä varmasti sen että tehon puute vaivaa. :think (tuli tuommonen talvilintaksi laitettua, mutta eihän tuolla s***ana aja ees talvella jossei se jaksa sutia.)

luin kyllä tän koko topicin läpi, mutta en mikään elektroniikka asiantuntija ole, niin jäi vähä epäselväksi tuo asia että:

kun tässä autossa on nyt siis se uudemman mallin ?induktiivisesti ohjattu pumppu?, niin minkälaisia vastuksia ja mihin kahden johdon väliin niitä laiteltas? ja sillee että tämmöne tolloki ne tajuais :orava:

ja onkos tätä "EVO-mallia" kehitetty eteenpäin? tämä kun ei käsittääkseni käynyt tähän uudempaan pumppuun :think

saastuttaja
23-10-2006, 18:01
Jos olet ostanut Vaasassa autoliikkeessä myynnissä olleen tummansinisen 318tds touringin, rekkari REZ-XXX, niin siinä ei ole kyllä kaikki hevoset tallella.

Kävin koeajamassa kyseisen auton ja ajoin vähän myöhemmin toista vastaavaa autoa, joka tuntui raketilta siihen verrattuna. Ostin tuon jälkimmäisen auton ja kyllä se mielestäni liikahtaa ihan kohtuullisesti moottorin kokoon nähden.

PS. Oletko muuten seuraillut kulutusta? Itellä kulutus on pyörinyt välillä 5,5-6,2l/100km.

joni_wt
23-10-2006, 19:36
Jos olet ostanut Vaasassa autoliikkeessä myynnissä olleen tummansinisen 318tds touringin, rekkari REZ-XXX, niin siinä ei ole kyllä kaikki hevoset tallella.

Kävin koeajamassa kyseisen auton ja ajoin vähän myöhemmin toista vastaavaa autoa, joka tuntui raketilta siihen verrattuna. Ostin tuon jälkimmäisen auton ja kyllä se mielestäni liikahtaa ihan kohtuullisesti moottorin kokoon nähden.

PS. Oletko muuten seuraillut kulutusta? Itellä kulutus on pyörinyt välillä 5,5-6,2l/100km.

tummansininen kylläkin, mutta yksityiseltä ostin ja eri rekkarilla.. :jep:

kulutusta en vielä ole kunnolla päässyt testaamaan, on sen verran tuore tapaus, mutta siinä se viisari viiden litran kahta puolta heittelee maantiellä..


nostetaas taas ikivanahaa topiccia...

eli ongelman nimi ois 318 tds.... kertoo jo sinäänsä varmasti sen että tehon puute vaivaa. (tuli tuommonen talvilintaksi laitettua, mutta eihän tuolla s***ana aja ees talvella jossei se jaksa sutia.)

luin kyllä tän koko topicin läpi, mutta en mikään elektroniikka asiantuntija ole, niin jäi vähä epäselväksi tuo asia että:

kun tässä autossa on nyt siis se uudemman mallin ?induktiivisesti ohjattu pumppu?, niin minkälaisia vastuksia ja mihin kahden johdon väliin niitä laiteltas? ja sillee että tämmöne tolloki ne tajuais

ja onkos tätä "EVO-mallia" kehitetty eteenpäin? tämä kun ei käsittääkseni käynyt tähän uudempaan pumppuun?

mutta osaakos kukaan neuvoa tähän ongelmaan? :think

boosted.fun
23-10-2006, 23:06
osaan: unohda koko juttu jos aiot ajella etkä vaan korjata

Älä ny Lassi toista heti masenna..

joni_wt
24-10-2006, 17:39
osaan: unohda koko juttu jos aiot ajella etkä vaan korjata

No mikäs siitä ny pashaksi menis ku lievästi vaan ruuvaa... kansiki on paljo lyhempi ku bemareissa yleensä.. :D ja konekkihan on suoraan 2.5tds:sästä lyhennetty, että ei kyllä sen puolesta varmasti ole ongelmaa. on kuitenkin ihan älyttömän kestävä kone oikein käytettynä.. turbo on vaan olemattoman kokonen.

siis tästä ei mitää superturboa ikinä yritetä saada, jos joku sen käsityksen sai.. vaan yksinkertasesti yrittäsin saada pikkusen enemmän ruokaa tuolle, ku polonen kuolee kohta näläkään..

boosted.fun
24-10-2006, 21:24
No mikäs siitä ny pashaksi menis ku lievästi vaan ruuvaa... kansiki on paljo lyhempi ku bemareissa yleensä.. :D ja konekkihan on suoraan 2.5tds:sästä lyhennetty, että ei kyllä sen puolesta varmasti ole ongelmaa. on kuitenkin ihan älyttömän kestävä kone oikein käytettynä.. turbo on vaan olemattoman kokonen.

siis tästä ei mitää superturboa ikinä yritetä saada, jos joku sen käsityksen sai.. vaan yksinkertasesti yrittäsin saada pikkusen enemmän ruokaa tuolle, ku polonen kuolee kohta näläkään..

Hmm.. Nälkä kasvaa syödessä..

Wiking
05-09-2007, 20:24
Ai niin, kannattaa luultavasti mielummin ostaa VNT:ltä tai jostain muualta halvalla (100-130e) kunnon lastu kuin käyttää tuota systeemiä. +30hv/70Nm luvattu, hyvin toimii, itse olen tosi tyytyväinen.

No niin keneltä vois saada lastun 324 Tdic -90? :jep:

Mattir
05-09-2007, 20:29
Kysäisepä käyttäjältä VNT. Itse juuri tilasin omaan autooni lastun, mutta se ei ole vielä kerennyt tänne asti, niin en voi vielä kertoa kokemuksia. Hirveesti polttelis jo saada lisää voimaa!!!:twisted:

Wiking
07-09-2007, 00:46
Kysäisepä käyttäjältä VNT. Itse juuri tilasin omaan autooni lastun, mutta se ei ole vielä kerennyt tänne asti, niin en voi vielä kertoa kokemuksia. Hirveesti polttelis jo saada lisää voimaa!!!:twisted:

Paljonko maksoit ?

Wiking
07-09-2007, 00:53
Voisko joku nyt viel ystävällisesti kertoa, että minkäkokoinen potikka(ilmeisesti lineaarinen), minkä kokoinen kiintee vastus tarvitaan tohon evry kytkentään? Oliko se nyt niin että kytkin, vastus ja potikka tinataan sarjaan ja kyseinen paketti kytketään rinnan joihinkin johtoihin?
Kiitos paljon jo etukäteen:D

Ja siis autona 324 Td höystettynä isommalla turbolla ja välijäähyllä:jep:
(matalat männät jne. kone tehty kestämään 1,5 ahdot, tällä hetkellä vakio syötöllä 0,8 )

Wiking
07-09-2007, 13:13
Kertokaa nyt joku joka on tämän tähän autoon tehnyt :rolleyes:

Wiking
07-09-2007, 15:47
Nyt hankittuna 500 ohm potikka, kytkin ja metallikalvosvastus 220 ohm..
Siis tuleeko nämä nyt rosvoliittimella kiinni toinen pää lilaan johtoon ja toinen minne?

Kiitos =)

Mattir
07-09-2007, 21:53
153€ tuli hintaa postikuluineen. Lastun pitäisi tulla nyt tässä lähiaikoina. Mut tosiaan joo, jos on turbo vaihettu ja isompaa välijäähyä jne, niin varmaan olisi parempi vaihtoehto käydä teetättämässä ohjelma, kuin tuollainen valmislastu...Ne kun yleensä on kuitenkin tehty vakiokuntoisille koneille. Tai ainakin irtoaa huomattavasti enemmän voimaa sillä konstin..:twisted:

Wiking
08-09-2007, 22:17
No nyt on viritykset laitettu ja auton teho melkee tuplaantui:smoke:

ennen
60-120km/h ihan vitusti

nyt
nelosella: 60-120km/h 9s :jep::jep::jep:
vitosella: 60-120km/h 14s
kolomonen pitää viel koittaa

ahtoja tuli nostettua ehkä vähän jo liikaakin, kun ei kehtaa täydellä kaasulla kiihdyttää ettei ehdot mene yli 1,5 bar

0-100km/h noin 10 s :jep:

Tehoista ei mitn tietoo, mut voisin veikkaa lähelle 200 hepoo:twisted:

njassu
30-01-2008, 11:13
Oon koittanu searchia vaan en nyt osaa, mihin johtoihin tuo potikka-vastus-kytkin -yhdistelmä tällätään? Toinen johto on mielestäni tuo puna/keltainen joka menee ohjausyksikölle? Mutta kuten topicin alussa on puhetta ollut ei toista napaa tulisi kytkeä miinus vaan pluspuolelle, eli mihin? Autojen laitosta jotain ymmärrän mutta tää ruiskun kytkentä ei aukene mulle:

http://www.madi-auto.ru/wds/e34/1360.1/index.html

Motti siis M51d25. Jos joku kehtais kytkentäkaavion piirrellä johonkin nuista kuvista? :think

ongelmalapsi
30-01-2008, 13:18
sitten kun olette pilponeet ne johtosarjat ja autot ei enää käy kunnolla ym. niin mulla on pari johtosarjaa ylimääräsinä. kyllä siitä tds:stä saa tehoa muutenkin kun noilla potikka virityksillä.

Eetyzk
30-01-2008, 17:18
Onks pojat enää nykään tehy mitää tämmösiä ja mihkä vanhat jermut on lähteny?

dieselpower87
12-02-2008, 22:33
Onks pojat enää nykään tehy mitää tämmösiä ja mihkä vanhat jermut on lähteny?
oisko koneet levenny:DD
kuulema se vakioturpoahdin(ahistin) ei kestä paljoo virittelyä, alkaa ahistaan noi kaasuvirtaukset ja se hajoo. myös kansi voi ylikuumeta kun ei virtaa kunnolla.
oon suunnitellu itekki virittelyä, mut sitä pitäs sit virittää kokonaisuutena jos haluu kestävän.

muuris
12-02-2008, 23:58
kuulema se vakioturpoahdin(ahistin) ei kestä paljoo virittelyä, alkaa ahistaan noi kaasuvirtaukset ja se hajoo. myös kansi voi ylikuumeta kun ei virtaa kunnolla.
oon suunnitellu itekki virittelyä, mut sitä pitäs sit virittää kokonaisuutena jos haluu kestävän.Ketju on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. On se peleissä helppoa kun voi ostaa isomman hihnapyörän remmiahtimeen ja teho kasvaa 40hp. Seuraavaksi ostetaan se varsinainen ahdin ja teho kasvaa toiset 40hp ;)

Käytännössä se ahtimen kesto ei ole ongelma, toki sekin sanoo sopimuksensa irti huomattavasti nopeammin kuin vakio vehkeessä, mutta tätä ennen on tehty jo monta kansiremonttia. Ahtimen pakopuolen pienuus aiheuttaa tolkuttomat pakopaineet ja -lämmöt, kun syöttöä nostetaan tuntuvasti vakiosta --> kansi sanoo poks.

maneesi
13-02-2008, 00:33
mitenkään foorumia mollaamatta itse ainakin toivon juurikin paljon enemmän tällaista keskustelua tänne.
ffp on diesel-puolella valovuoden edellä...

muuris
13-02-2008, 16:38
mitenkään foorumia mollaamatta itse ainakin toivon juurikin paljon enemmän tällaista keskustelua tänne.
ffp on diesel-puolella valovuoden edellä...Onneksi on Holy Smoke Diesel. Jos oikeasti aihe kiinnostaa, niin sieltä kyllä löytyy juttua enemmänkin kuin ffp:ltä. Lisäksi on vielä jenkkien VW-Diesel -forumit. Toisaalta näissä vanhoissa jakajapumpullisissa kammiodieseleissä perusrakenteet on aivan samoja niin BMW:n kuin Volkkarin dieseleissä, samat niksit hieman sovellettuna toimii..

VolvoTDi
14-02-2008, 15:02
Pakopaineita pystyy pienentämään poistamalla esim. peräpönttö!! Äänet ei juurikaan muutu turbon ansiosta. Kaikkein paras olisi uusia koko putkisto isompaan!

kaitsute
14-02-2008, 22:48
Tällaista puhuttiin aikoinaan mersuforumilla.

Pakoputken suurentaminen on mieleenkiintoinen juttu.
Miten parempi voi ollakkin huonompi.
Kun vielä imupuoleltakin on esteitä poistettu, niin ahdin onkin käymässä pieneksi.
Lähes vakioputkistolla pelasi sama ahdin hienosti.
Samoilla tehoilla.
Nyt on tosin tilanne sillalailla erinlainen verrattuna entiseen, että todellinen moottorin läpi kulkeva ilmamäärä on väkisellä suurentunut, kun ei näytä saavan aikaiseksi minkäänlaista savun pöllähdystäkään, jonka peilistä huomaisi.

Tämä mesen käyttämä painetietoon perustuva syötönsäätö aiheuttaa siis omat kommervenkkinsä.
Kun alkuperäiseen ohjelmaan on kirjoitettu tietty ahtopaineen ylityksen salliminen, sen VNT- ahtimen toimintaperiaatteen mukaisesti, niin tämä voi käytännössä aiheuttaakkin tilanteen, ettei järjestelmällä ole oikein hampaita puuttua tilanteeseen, jossa ahtopainepiikistä on muodostumassa liiankin korkea.
Seuraa "hätäratkaisu", eli vikatila.

Nyt tuntuu siltä, ettei vakiopakoputkistot olekkaan ihan sattumalta mitoitettu ihan "justiinsa".
Kun pakoputki jo alunperin suunitellaan "sopivan" ahtaaksi, niin ahdin ei pääse edes tekemään kovin kummoista ahtopainepiikkiä, kun lisääntynyt pakoputkiston vastapaine toimii ikäänkuin pakokaasujarruna, estäen näin sen syntymistä.
Kompurapuoli siis paimennetaan takaisin ruotuun tekemällä pakosiiven "olosuhteet "sopivan" huonoiksi.

http://www.mersuforum.net/forum/viewtopic.php?t=27045&postdays=0&postorder=asc&start=0

Eli mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin pakoputken virtauksien parantaminen ei välttämättä pienennä pakopainetta, koska pakosiiven yli menevä paine-ero kasvaa kasvattaen ahtopainetta ja siitä seuraa pakopaineen lisääntyminen.

jannel
15-02-2008, 12:04
Pakopaineita pystyy pienentämään poistamalla esim. peräpönttö!! Äänet ei juurikaan muutu turbon ansiosta. Kaikkein paras olisi uusia koko putkisto isompaan!
Ootko tosissas??? Suotta poijjaat on näperrelly pakosarjoja ja turboja uusiksi! Vai mahtokohan ne tarkoittaa että ahistas jo ennen putkea...? Vaikka kyllä varmaan nousee katu-uskottavuus ainaki 3bar:iin ku pörisee ja vislaa.....!

|jaakko|
29-08-2008, 19:31
mitenkähän tollasen 325tds automaattiloota kestää?
millasta viritystä vielä kestää ettei rupee porsimaan laatikko?

Exami
30-08-2008, 09:08
Eli mikäli olen oikein ymmärtänyt, niin pakoputken virtauksien parantaminen ei välttämättä pienennä pakopainetta, koska pakosiiven yli menevä paine-ero kasvaa kasvattaen ahtopainetta ja siitä seuraa pakopaineen lisääntyminen.

No ennen turboa taitaa olla pakosarjassa aika levottomia paineita.. mutta downpipestä lähtien sitä painetta kuitenki koitetaan välttää taitaa se katalysaattori olla suurin este melkeenpä missä vaan jos orginaali putkista puhutaan.. nyt esim E39 530d vakio putkistolla päästään kuitenki melkeempä 300hv tuntumaan.. ja sittekin alkaa katalysaattorit ahdistamaan..

LeMansBlau
13-09-2008, 16:34
Olisko auttavaa kättä? Eli tuli hommattua 1997 Transit 1997 2,5 TCI välijäähdytteinen turbodiesel 100hv/74Kw. Tässä on kiinni Lucasin sähköinen polttoainepumppu. Vastaavaa herättelyä kaipaisi tämäkin koppi.

Eli noissahan on aikaisemmissa vuosimalleissa ollut bosch pumppu, mutta voisikohan toi tän hetkinen Lucas olla johtosarjoiltaan sama?

Jos joku osais valaista mitään tämän osalta, niin olisin todella kiitollinen? :think

jsr85
13-09-2008, 17:44
Olisko auttavaa kättä? Eli tuli hommattua 1997 Transit 1997 2,5 TCI välijäähdytteinen turbodiesel 100hv/74Kw. Tässä on kiinni Lucasin sähköinen polttoainepumppu. Vastaavaa herättelyä kaipaisi tämäkin koppi.

Eli noissahan on aikaisemmissa vuosimalleissa ollut bosch pumppu, mutta voisikohan toi tän hetkinen Lucas olla johtosarjoiltaan sama?

Jos joku osais valaista mitään tämän osalta, niin olisin todella kiitollinen? :think


Kirjauduppas varsin HolySmokeDiesel sivustolle, löytyy muistaakseni samanlainen projekti sieltä;)

Jarger
25-09-2008, 03:26
Ei kykene koko topikkia läpi kahlaamaan, eli tällainen välikysymys:
Mistä tilata lastu -92 E34 TDS:ään? Sellainen joka jopa sitten toimisikin :jep:
Auto tosiaan täysin vakio.

joni_wt
25-09-2008, 08:41
Ei kykene koko topikkia läpi kahlaamaan, eli tällainen välikysymys:
Mistä tilata lastu -92 E34 TDS:ään? Sellainen joka jopa sitten toimisikin :jep:
Auto tosiaan täysin vakio.

Halvalla:
http://www.btcf.fi/forum/showthread.php?t=29812
http://www.btcf.fi/forum/showthread.php?t=72171

Nuo lastut on ns. oikeita lastuja, eli boxin sisälle vaihdetaan kaksi piiriä, syöttöä ja ahtopaineita ohjaavat. En tiä kuin paljon 2.5tds tehot kasvaa todellisuudessa, mutta pikkulohko tds muuttui todella paljon! Muistaakseni 120€??? maksoi tuo lastu.

Älä osta TDS:sään mitään tehoyksiköitä yms., sellaisella saat tarvittaessa nopeasti kannen halki tai jotain muuta mukavaa. Ja kaiken lisäksi tehonlisäys ei ole sinne päinkään mitä lupaavat.

Parhaan tuloksen saat kun ajat suoraan Hariselle, Karalalle, Ppdieselille tms. oikealle ohjelmoijalle.

Ja niin ku varmasti tiedät, kun ahtopaineet tuon lastun myötä kasvaa, niin kone lämpimäksi ennen rääkkiä ja jälkikäytön tarve kasvaa entisestään ;)

kippo
26-09-2008, 22:23
moro pistin omaan saksan tuontiin 325 tdas lastun ,foorumilta halpa lastu. terve, voima savua tuli enempi ku tarpeeks.toki tuli kulkua lisää ja kytkin alkoi samalla luistaan ja vauhtipyörä juriseen . otin pois lastun ja vielä pelaa reilut 320000 ajettu.kunnon kytkin vauhtipyörä paketti odottaa asennusta ku sais vaan auton viikoksi seisoon:think

mikko_tds
29-10-2008, 05:18
mulla on 525tds -95 ja menin sekasin noin fiineistä kääni oohmi vastus sanoista että kysyisin mitä maksaa kun joku tekisi mulle sen potikka säätö kickdown virityksen kun kaveri rupes hyppiin 190 200d mersulla silmille ja mustaa siltä kyllä tuli. laittakaa privaa tuleen ni katsotaan asiaa.ja sit jos se vakionopeuden säätimenki joku vielä laittaisi niin korvaus velvollinen olen minä :))))))

msjn
06-11-2008, 22:17
Tietääkö diesel miehet että saako tuosta pulssisuuttimesta vaihdettua san anturin vai pitääkö hankkia koko suutin?

h3ba
06-11-2008, 23:36
mitenkähän tollasen 325tds automaattiloota kestää?
millasta viritystä vielä kestää ettei rupee porsimaan laatikko?


Olettaen että siinä on sama loota ko 525tdsa:ssa niin eipä kummosia viritelmiä kestä. Foorumillakin paljon ollu asiaa tuosta. Itellä oli -92 525tdsa, 3" suoralla putkella turbosta alkaen. luisti aika helvatusti ko löi tallan pohjaan :smoke:

dieselpower87
25-11-2008, 19:05
Tietääkö diesel miehet että saako tuosta pulssisuuttimesta vaihdettua san anturin vai pitääkö hankkia koko suutin?
mulle sano yks pätevä dieselmies että ei pysty vaihtaamaan, siis koko "paska" vaihtoon...

Jarger
28-11-2008, 01:17
Eipä tuossa itsellänikään tunnu suurta eroa. Kulutusmittarin näyttämät lukemat pomppas n. 4l, lähtee lämpimänä huonommin käyntiin, alavääntöä alle 1400 kierroksen ei ole.. katosi kokonaan.
Sellanen "ero" toki. Ja tosiaan E34 525TDS..
Kuuluisiko tuon lykätä mustaa lastulla?

Krisu123
29-11-2008, 05:41
Tein omaan autoon ton modauksen ja vaikutus oli huomattava! Kävin penkittämässä tuloksen, jotta saataisiin oikeita tuloksia eikä pelkkää persdynoa ja paskanjauhantaa! Eli Auto on 325tds -97 vakiona 143hp, 285Nm @1,1bar. paremmin tietävät korjatkoon.. Tulokset on osoitteessa:

http://picasaweb.google.com/kristianmar/Penkki?authkey=tT7Nlfj5390#

Persdynot on perseestä! Jos oikeita tehoja haluat mitata pirkanmaalla, niin laita privaa.

joni88
21-01-2009, 20:20
terve kaikille....

tuossa ensiviikolla todennäköisesti meikäläinen liittyy rinkiin eli ensimmäinen bemari tulossa. 525tds e39 automaatti. autossa on jo nyt kiinni lastu tai tehoboksi ja mietinkin että miten tuo evry toimii sen kanssa? onko mitään hyötyä? ja saako tuohon e39 malliin tehtyä evryn?
ja sitte mites tossa mallissa nostetaan ahtopaineita?
miten hyvin tuo automaatti laatikko kestää vääntöjä?

tässä pakollisia tyhmiä kysymyksiä, toivotaan viisaita vastauksia :D

jsr85
22-01-2009, 02:42
terve kaikille....

tuossa ensiviikolla todennäköisesti meikäläinen liittyy rinkiin eli ensimmäinen bemari tulossa. 525tds e39 automaatti. autossa on jo nyt kiinni lastu tai tehoboksi ja mietinkin että miten tuo evry toimii sen kanssa? onko mitään hyötyä? ja saako tuohon e39 malliin tehtyä evryn?
ja sitte mites tossa mallissa nostetaan ahtopaineita?
miten hyvin tuo automaatti laatikko kestää vääntöjä?

tässä pakollisia tyhmiä kysymyksiä, toivotaan viisaita vastauksia :D

Automaatti ei kestä juurikaan vääntöjä, niinku ylempänä jo lukikin.

Tuo lastupoksi hässäkkä on just se sama evry hienossa muovipurkissa, vaikkakin sisältää mikropiirejä yms.

-Janne

joni88
23-01-2009, 02:43
kuinka paljon tosta automaatista uskaltaa sitte tehoa ja vääntöä repiä irti niin että kestää vielä? onko 400nm jo liikaa lootalle?

Juhabmw
31-03-2009, 21:35
Itselläni oli 324 td:ssä kehittyneempi systeemi kuin kreuzotter kirjoitti. Ensinnäkin liitin vastuksen pumpun potikan jatkoksi plus puolelle! Eli kun ruiskutusmääränpotentiometrille syötettävä singaali on 5 volttia ja kun siihen laitetaan vastus jatkoksi niin se putoaa alemmas ja ruiskutusmäärä kasvaa koska ohjausboksi nostaa ruiskutusmäärän samaan jännitteeseen!!

Sitten kaasupolkimessa oli katkaisija joka kytkeytyi kun kaasu painui lähes pohjaan! Eli ruiskutusmäärän potikalle menevän syöttöjännitejohdon väliin laitoin releen joka avautui kun kaasupoljinkytkin kyteytyi ja syöttöjännite meni vastuksen läpi!
Tämä järjestely siksi että tyhjäkäynti ja osakuorma säilyy ennallaan!
Moottori on ihan vakio kunnes kaasu painetaan pohjaan.
Sitten tässä moottorissa oli alipaineella ohjattu hukkaportti turbossa. (Mitsubishi TD04)
Tein ahtopaineensäätöön samanlaisen huijjauspiirin. Ja tätä piiriä ohjasi sama kaasupoljinkytkin kuin syötönsäätöä!
Ainakin tässä moottorissa tapahtui semmoinen ilmiö jos otti hukkaportin kellosta alipaineletkun pois ja ahtopaineet nousi jonnekkin 1,3 bar niin tietokone pienensi ruiskutusmäärää ettei kone hajoa! Noin yhteen baariin asti ruiskutusmäärä säilyi täysillä.
Ajattelin tuota M51:stä että pieneneeköhän siinäkin ruiskutusmäärä kun ahtopainetta nostaa liikaa!??
Itselläni oli vastuksina kiinteät vastukset mutta säätövastukset olisivat paremmat!
Osia oli: 2 avautuvaa relettä, kaasupoljinkytkin, ja 2 vastusta
Tarvi katkaista kaksi johtoa joiden väliin liitettiin piirit!
Tämä huijjaus ei ainakaan M21:ssä aiheuttanut mitään toimintahäiriöitä eikä vikailmoituksia!!
Savutus ei lisääntynyt yhtään, tosin laitoin välijäähdyttimen!
Ahtopaineita oli 1500 kierroksella 0,9 bar ja 2000 kierroksella täydet eli 1,3 bar! Arvatkaapa oliko alavääntöä!!??
Ohituskiihtyvyys vakiona vitosvaihteella 60-120 oli 28 s!!! :(
viritettynä sama 9,5 s :D :D
M21:stä sais kyllä 200 heppaa ja 400 Nm vääntöä koska 524 td:stä on mekaanisella pumpulla penkitetty 165 hv ja 330 nm vääntöä ja tässä pumpussa on samankokoinen elementti mutta iskunpituus on 0,4 mm pitempi(2mm) kuin mekaanisessa(1,6mm). Eli prosenteissa ero on SUURI!

Tarkoitus on lähiaikoina tehdä samat viritykset työkaverin 525 tds:ään.
Siinähän on erilainen ruiskutussysteemi joten joutuu vähän perehtymään!
Semmoinen ajatus ois että voisin tehdä valmiita paketteja asennusohjeineen semmoisille jotka eivät osaa/halua/jouda itse tekemään. Tarvis vain laittaa kaasupoljinkytkin ja muutama johto yhdistää niin ois valmis peli!
Olen tästä maininnut aikaisemminkin tällä foorumilla, mutta ei herättänyt kiinnostusta!?? Tarkotus ei ole rahastaa kunhan sais vähän vaivanpalkkaa!
Kysykää jos selostin jotain huonosti!!

Kysymys: tietääkö joku missä M51:ssä on ahtopaineentunnistin?
Oisko sulla niitä "paketteja" valmiina ja käykö 325td-92 ja mitä maksaa?

Juhabmw
31-03-2009, 22:16
Tai tietääkö kukaan mihin nastaan laitan kokeeksi 325td -92 .Ja mihin "boxiin"?

jani1632
31-03-2009, 23:22
Tai tietääkö kukaan mihin nastaan laitan kokeeksi 325td -92 .Ja mihin "boxiin"?

Halpa ja hyvä vinkki; Älä laita mihinkään!

Pysyy vehkeet ehjinä....

peto2
31-03-2009, 23:38
Halpa ja hyvä vinkki; Älä laita mihinkään!

Pysyy vehkeet ehjinä....

ja jos siltikin haluat virittää niin lataa ko auton sähkökuvat, opettelet lukemaan niitä ja opettelet käsitteet Voltti, Ampeeri, Ohmi ja Watti jonka perusteella jo osaatkin tehdä virityksen omin neuvoin..
tämä siksi että kukaan ei halua vastuuta rikkomastasi moottorista/DDE:stä

Juhabmw
01-04-2009, 23:12
ja jos siltikin haluat virittää niin lataa ko auton sähkökuvat, opettelet lukemaan niitä ja opettelet käsitteet Voltti, Ampeeri, Ohmi ja Watti jonka perusteella jo osaatkin tehdä virityksen omin neuvoin..
tämä siksi että kukaan ei halua vastuuta rikkomastasi moottorista/DDE:stä
Jotenkin nuo on vielä hämärästi kouluajoilta muistissa ja käytössä Autodata.Aattelin vaan päästä helpommalla kun kysyn...
Pystyykö joku muuten valasemaan tyhmää,miten saatte listan autoistanne viestin alas vai kirjotatteko aina uudestaa T:Ns.uus käyttäjä

-Jarno-
01-04-2009, 23:23
Jotenkin nuo on vielä hämärästi kouluajoilta muistissa ja käytössä Autodata.Aattelin vaan päästä helpommalla kun kysyn...
Pystyykö joku muuten valasemaan tyhmää,miten saatte listan autoistanne viestin alas vai kirjotatteko aina uudestaa T:Ns.uus käyttäjä

Tuolta ylhäältä User Cp --> Edit signature.

Juhabmw
02-04-2009, 00:14
No nyt.Kiitoksia kovasti.

same-xx
22-04-2009, 11:58
Satuin tuossa Riihimäen kirppiksellä kulkiessani törmäsin tämmöisiin. Nää sopisi mgeesti suoraan kaasupolkimen alle. Ovat on-off kytkimiä1 Katselkaa te viisaammat ja tehkää johtopäätöksiä..68655 ;ailia mulle niin voin lähetellä niitä teille.
Olisko niitä vielä joku viisi kipaletta jäljellä. Valmistaja on kai ALCATEL. Yritän selvitellä niiden valmistajaa ja alkup.käyttötarkoitusta. jos niistä saatuisi olemaan vieläkin tarkoitukseen sopivimpia kytkimiä

RuSi_
13-05-2009, 20:55
Tänään säätelin tuosta omasta pommikoneesta määränsäädintä, eli koputtelin vähän syöttöä pienemmälle paremman tyhjäkäynnin toivossa kun määränsäätimen vaihdon yhteydessä jäi hieman turhan paksulle.:smoke:

Nyt vaan meni liian pienelle eikä auto kulje mihinkään, paitsi joskus 4000 jälkeen ottaa kauhean piikin ja ahdot nousee. Yritin hieman koputtaa isommalle mutta sitten taas sekosi tyhjäkäynti..

Eli kysymys kuuluukin: mihin vaikuttaa määränsääätimen kannen liikuttelu sivusuunnassa? Kun saattoi jonkinverran liikahtaa sivullekkin ja meinasin että jos sen takia ei meinaa saada hyvin kohdalleen?:think

ockelbo4500
13-05-2009, 23:03
sivusuuntainen ei mielestäni suoranaisesti vaikuta syöttöihin, mutta paljon ajetulla säätimellä sivusuuntaisella liikuttelulla tuntuu olevan selllaisia vaikutuksia. Säädin ilmeisesti kuluu "kololle" ja kun siirtää sivusuunnassa niin päästään taas toimivammalle(tai vähemmän toimivalle alueelle) alueelle siinä säätimessä. Luulisin että toi hankala säädettävyys (toki se on herkkä säädettävä varmasti uutenakin) kertoo säätimen kuluneisuudesta. Mutta kyllä sieltä hyvä kohdan löytää kun vain jaksaa etsiä(eli minimaalista liikuttelua ja aina välillä testausta). Sitten 5000-10000km jälkees saattaa taas joutua säätämään hitusen. No ainakaan minua ei haittaa jos vältyn tuolla tavalla pumppuremppalta.

TDic
31-07-2009, 18:16
nostellaan taas...
mut tänään nakkasin autoon ton evryn kokeilu mielessä,joo tulihan sillä potkuu ja savua mut mut..:confused:
mistähän johtuu kun potikkaa kääntä "isommalle" niin kiekko mittari tippuu nollille,kuin myös kulutus mittari??:rolleyes:

arvelluttaa vaan hiuukan,taidan purkaa koko systeemin pois..:orava:

[pmp]
25-10-2009, 06:55
Tulin tänään vähän ruuvailtua tota 325td:tä. Ero on aivan valtava, eli pumppua vähän koputeltiin ja sit tehtiin ohivuoto"venttiili", mitään en mittailu mut eron vois sanoa vaikka niin et ensin totat ei saanu noil uusil 225/45R17 nastakumeilla poikittain ku väkivalloin ja nyt lähtee kostealla sutiin 2:ella kaasusta, et jotain kyl tapahtu :smoke: Pumppua pitää kyllä säätää vielä hieman pienemmälle ku tyhjäkäynti jäi huutaan ja auto jatkaa matkaansa vaikka päästää kaasun ylös :jep: Seuraavaksi potikka?
Nii että onko toi suositeltavaa laittaa tota potikkaa ku on jo noi kikat käytössä?

[pmp]
27-10-2009, 02:14
Sitä piti vielä kysellä et mikä kytkin tohon käy, ku tarttis jonku jämäkämmän ku meinaa ruveta luistamaan. kiitos vastauksista

repesorsa
17-11-2009, 23:30
Onko tietoa käykö DDE 2.0 td moottorinohjaukseen DDE 2.0 tds vakio chippi ihan suoraan? Auto -93 td, joka vastaa tds:sää. Real oem mukaan -95 vuoteen asti tds:ssässä käytetty tota DDE 2.0. Ku ois kiva lisää paukkua saada. Eli onko vanhemmissa td ja tds moottorinohjauksissa muita eroja kuin eri ohjelma sisässä?

elreino
18-11-2009, 04:32
multa löytyy lastuja noihin ettei tarvi hakata niitä pumppuja lommoille :D

[pmp]
18-11-2009, 19:42
multa löytyy lastuja noihin ettei tarvi hakata niitä pumppuja lommoille :D
Pistäsitkö vähän lisä tietoa. Jossei tähän nii mulle privalla

snari
11-02-2010, 00:17
Olen lukenut suurin osa aiheest läpi ja nyt kiinnostais kokeilla tämä potikka homma :think

Toimiikohan se vm -97 525tds tourinkiin?
Onko joku kytkeny semmoseen? Ei tiiä jos pumppu ja kaapelit eroaa jotenkin e34 malliin?

Jaska T
13-02-2010, 10:38
Olen lukenut suurin osa aiheest läpi ja nyt kiinnostais kokeilla tämä potikka homma :think

Toimiikohan se vm -97 525tds tourinkiin?
Onko joku kytkeny semmoseen? Ei tiiä jos pumppu ja kaapelit eroaa jotenkin e34 malliin?

Ei.
-94 nurkilla pumppu ja Ecu muuttuu sellaisiksi ettei
tämänkaltainen säätövastusviritys onnistu.

Pekka Eskola
18-02-2010, 11:24
Ei.
-94 nurkilla pumppu ja Ecu muuttuu sellaisiksi ettei
tämänkaltainen säätövastusviritys onnistu.
Minkälaisia eroja on 325td ja 325tds moottoreissa. vm-93. vakio tehot 115hv ja 143hv. sen verra tiiän et 325td ssä ei ole cooleria.
jos joku tietää onko tekniikassa miutakin eroja nii jos viittii pistää vähä infoa:think

Jaska T
20-02-2010, 11:21
Minkälaisia eroja on 325td ja 325tds moottoreissa. vm-93. vakio tehot 115hv ja 143hv. sen verra tiiän et 325td ssä ei ole cooleria.
jos joku tietää onko tekniikassa miutakin eroja nii jos viittii pistää vähä infoa:think

Varaosakuvastosta vertailemaan:
http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/Sedan/Europe/

Henkilökohtaisesti epäilisin ettei muita eroja ole kuin moottorinohjausyksikkö ja cooleri.

penari
20-02-2010, 11:53
;1816848']Sitä piti vielä kysellä et mikä kytkin tohon käy, ku tarttis jonku jämäkämmän ku meinaa ruveta luistamaan. kiitos vastauksista

e36 m3 kovavauhtipyörä, sachsin race asetelma ja esim 325 kytkinlevy.

||Nixu||
25-04-2010, 20:45
Tuli just hommattua 525tds -93 niin siinä ahdot 1.3-1.4bar ja entinen omistaja sano että vakiona nämä ahtaa 1-2bar? :eek: Täällä sit lukee et vakiona ois 1bar.. Onko sille sit jotain tehty? Savua ei kyllä näy. :rolleyes::smoke:

tikkku
05-09-2010, 22:58
tässä on nyt silmät kierossa luettu koko topikki läpi:confused: onkosse nyt sit näin että tuo potikka virisysteemi laitetaan VAIN koko violetin johdon väliin.. autona vm93 td.. jostain luin että harmaan ja violetin johon väliin:neutral: tässä kymppitonni tullu körrööteltyä.. välijäähy odottaa asennusta ja potikka pittää kyllä kaveriks laittaa.. että saa edes "normaalin henkilöauton" verran kiihtymään tuon laivan..


EDIT: onneks on ooppeli miehilläkin foorumi, ja ne rakentaa vehkeitä eivätkä vie omegoitaan karalalle seteli rulla persvaossa..

jarska
18-09-2010, 21:32
Onko kukaan koittanut sopivan kokoisia diodeja tuon vastuksen kanssa niin ei tarvisi kikkailla kytkimien kanssa. Itselläni oli aikanaan 850 tdi volvossa vastaavanlainen esivastus+säätövastus evry ja pois/päälle kytkentä oli hoidettu diodeilla. Voimaa oli eikä rynkytellyt tyhjäkäynnillä rajuillakaan vastusarvoilla, eikä liioin poltellut vikavaloa. Minkähänlaisella kynnysjännitteellä olevat diodit olis sopivia tuommoiseen induktiivisella tunnistimella varustettuun tds.ään

jp_olli
19-09-2010, 13:30
Itse olen käyttänyt 1n4048 diodeja, joissa on "normaali" diodeille ominainen 0,6V kynnysjännite.

Tietysti voisi kokeilla schottky diodeja, joiden kynnysjännite on 0,15-0,45V, tuolloin evry lähtisi mukaan alempana ja pitäisi vielä vikavalon/tilan poissa.

Kaverin V70 voisi tuota kokeilla ahtomodin kanssa.

jarska
19-09-2010, 18:06
No niin. Nyt kokeiltu 1N4005 diodeilla eikä evryä saa ainakaan noilla menemään päälle. Liekö tuo 0.6v kynnysjännite liian suuri tämmöisen induktiivisella anturilla olevan koneen modaamiseen kun ei kytkeydy...

Playpig
19-09-2010, 20:15
Tämä ei tänne varsinaisesti kuulu mutta laitan jatkoksi kuitenkin.

Eli missähän mahtaa olla vika kun 325TDS savuttaa aika reippaasti ja ei kulje mihinkään. Savu on ihan mustaa dieselsavua. Onko pumppu rikki vai jotain muuta?

Muurahainen
19-09-2010, 22:56
Tämä ei tänne varsinaisesti kuulu mutta laitan jatkoksi kuitenkin.

Eli missähän mahtaa olla vika kun 325TDS savuttaa aika reippaasti ja ei kulje mihinkään. Savu on ihan mustaa dieselsavua. Onko pumppu rikki vai jotain muuta?

Voisi olla vaikka turbo rikki. Tuleeko ahtoa?

jp_olli
20-09-2010, 06:36
No niin. Nyt kokeiltu 1N4005 diodeilla eikä evryä saa ainakaan noilla menemään päälle. Liekö tuo 0.6v kynnysjännite liian suuri tämmöisen induktiivisella anturilla olevan koneen modaamiseen kun ei kytkeydy...

Millä vastusarvolla sinulla on tuo evry?

^T-T^
19-10-2010, 14:56
Kysellään nyt täällä kun ei viitsi uutta topiccia aloittaa.

Eli onko muilla ollut tällaisia kokemuksia, että auto ahtaa normaalisti, mutta kun kierrokset käy jossain 4500rpm niin sen jälkeen auto ei tahdo nostaa ahtoja enään. Ahdot kyllä lähtevät nousemaan, mutta nousevat samaan tahtiin kuin kierroslukukin, mutta ahtaa tuolla 4500rpm:ssä 1,1baria.

Auto on e34 525td masterpowerin turbolla ja ahdot säädetty 0,8bariin. Ja normaalisti ahtaa jo 2200 kierroksen kohdilla sen 0,5baria ja 0,8baria 2600 kierroksen kohdilla ja ei nouse tuosta 0,8:sta enempää. Auto palaa takaisin hyvin toimivaksi jahka on seissyt hetken aikaa pihalla tai jos normaalia matka-ajoa on jonkin aikaa.

Pumppua rokattu, että ruoka ei lopu kesken yläkierroksillakaan vaan puskee mustaa yläkierroksillakin.

Tämä vaikutus ei tule silloin kun ajetaan pyöritysajoa ja kierrokset pysyy reilusti alle tuon 4500.

Mistä pitäisi lähteä vikaa etsimään?:think

Egr on tulpattu pakosarjan päästä.

FbonE
19-10-2010, 21:01
Lisäänpä oman korren kekoon kun silmät ristissä kahlannut tästä evry modista ja tuli itsellekin väsättyä se karvalakki malli...
Johan alko tomaatti nokilekakin puskemaan mustaa ja liikkumaan.:smoke: (Mii laikii juu suki suki)
Tässä (http://fbone.1g.fi/kuvat/EvryMod%20525tdsa/) kuvia asennuksesta sekä pientä ohjetta kykennöistä kun monet niitä tässäkin topicissa on kysellyt.
Tästähän on hyvä alkaa sitten värkkäämään itselle sopivaa, painokytkin kaasupolkimelle jne.

ockelbo4500
19-10-2010, 21:29
Eli onko muilla ollut tällaisia kokemuksia, että auto ahtaa normaalisti, mutta kun kierrokset käy jossain 4500rpm niin sen jälkeen auto ei tahdo nostaa ahtoja enään. Ahdot kyllä lähtevät nousemaan, mutta nousevat samaan tahtiin kuin kierroslukukin, mutta ahtaa tuolla 4500rpm:ssä 1,1baria.

Auto on e34 525td masterpowerin turbolla ja ahdot säädetty 0,8bariin. Ja normaalisti ahtaa jo 2200 kierroksen kohdilla sen 0,5baria ja 0,8baria 2600 kierroksen kohdilla ja ei nouse tuosta 0,8:sta enempää. Auto palaa takaisin hyvin toimivaksi jahka on seissyt hetken aikaa pihalla tai jos normaalia matka-ajoa on jonkin aikaa.

Pumppua rokattu, että ruoka ei lopu kesken yläkierroksillakaan vaan puskee mustaa yläkierroksillakin.

Tämä vaikutus ei tule silloin kun ajetaan pyöritysajoa ja kierrokset pysyy reilusti alle tuon 4500.525 Td:ssä vakiona maksimiahdot tietojeni mukaan 0,9 bar, eli mahdollisesti menee vikatilaan tuon 1,1bar kohdalla. Vikatila sitten nollautuu aikanaan.
Tuo, että ahtopaineet nousevat suuremmaksi kuin se 0,8 bar johtunee siitä, että hukkaportti jotenkin ahdistaa tai ei toimi kunnolla ja paineet pääsee nousemaan.

Lisäänpä oman korren kekoon kun silmät ristissä kahlannut tästä evry modista ja tuli itsellekin väsättyä se karvalakki malli...
Johan alko tomaatti nokilekakin puskemaan mustaa ja liikkumaan.:smoke:Kannattaa sitten ottaa kohtuu varovaisesti evryn kanssa kikkailut. TDS vakioturbolla ja vakiopakosarjalla nostaa pakopaineet herkästi rajuiksi jos syöttöä on liikaa. Lisäksi jos ruiskun ajoitus vielä ketjun venymisen vuoksi hieman myöhäisellä niin alkaa olla vaaran merkit ilmassa. Paljon syöttöä hieman myöhäisellä ajoituksella nostaa lisäksi palotilan lämpöjä, kuten myös tuo paineennousu.

Itse vaihtaisin TDS:ään ensimmäisenä virityksenä virtaavamman turbon ( ja ehkä pakosarjan) ja sitten jos evryn laittaa niin luulisi, että eri virkeä peli ja paljon turvallisemmin.

FbonE
19-10-2010, 22:12
Kannattaa sitten ottaa kohtuu varovaisesti evryn kanssa kikkailut. TDS vakioturbolla ja vakiopakosarjalla nostaa pakopaineet herkästi rajuiksi jos syöttöä on liikaa. Lisäksi jos ruiskun ajoitus vielä ketjun venymisen vuoksi hieman myöhäisellä niin alkaa olla vaaran merkit ilmassa. Paljon syöttöä hieman myöhäisellä ajoituksella nostaa lisäksi palotilan lämpöjä, kuten myös tuo paineennousu.

Itse vaihtaisin TDS:ään ensimmäisenä virityksenä virtaavamman turbon ( ja ehkä pakosarjan) ja sitten jos evryn laittaa niin luulisi, että eri virkeä peli ja paljon turvallisemmin.

Juu varovasti tarvii kikkailla varsinkin kun näytti nousevan ahdot rajummalla säädöllä, pumpun ajotus sentää on pahasti aikasella kun kuulostaa vanhalta transiitilta:rolleyes:
Huomenissa tarvii säädellä niin ettei ahdot nousisi 1,2 yli ja sen pohjilta vois tehä uuden version kytkennöistä kahdella eri arvoisella vastuksella.
Hankinta listalla on sentään jo e28 pakosarja sekä välijäähy ja ahdin + putken joutuu muutenkin rakentamaan kun vuotaa puolet:redface:

318is^^
20-10-2010, 01:06
mitenkäs tälläsen e34 525td/tds saa katsastettua jos vaihtaa isomman turbon ja virtaavamman pakosarjan isompaa cooleria keulilla ja virtaavampaa putkistoa ?onko vuosimallilla jtn väliä?ja saako tuota sähköpumpua mitenkää ¨viilailtua¨?

^T-T^
20-10-2010, 10:51
525 Td:ssä vakiona maksimiahdot tietojeni mukaan 0,9 bar, eli mahdollisesti menee vikatilaan tuon 1,1bar kohdalla. Vikatila sitten nollautuu aikanaan.
Tuo, että ahtopaineet nousevat suuremmaksi kuin se 0,8 bar johtunee siitä, että hukkaportti jotenkin ahdistaa tai ei toimi kunnolla ja paineet pääsee nousemaan.


Näinhän se on. Normaalisti hukkaportti rajoittaa ahdot autossa tuohon 0,8bariin ajoi miten hyvänsä. Kerran jos polkaisee niin, että kierrokset käy tuolla n.4500 kohdalla niin auto tekee tosiaan tuon vian. Ahdot eivät nouse yli tuon 0,8 sillä kerralla kun polkaisee vaan sen jälkeen ilmenee tuo vika, että vetoja ei tahdo olla nimeksikään, mutta ahdot nousevat yläkierroksilla 1,1bariin ja turbo ei ahda kunnolla ennen kuin kierroksilla vasta ja silloinkin tosiaan menee kierrosten mukaan.

Tuli nyt tarkasteltua tarkemmin tuota miten turbo heräilee. Tuohon tyyliin turbo ahtaa kun vika tulee päälle 3000rpm/0,5bar ja 4500rpm/1,1bar. Normaalisti toimiessaan 2200rpm/0,5bar ja 2600/0,8bar.

Cooleri odottaa vielä tuossa tallin perukoilla asentamista, että voiko tämä johtua ahtoilman liiallisesta lämpenemisestä, kun eikös näissä ole anturi ahtoilman lämmolle??? vai menisikö tuo auto siihen vikatilaan. Syöttöjä ei ilmeisesti laske, koska mustaa tulee putkesta ihan samalla lailla ahtoi hyvin tai ei. Cooleri tulee nyt paikoilleen jahka saan silikonisovitteet ja hiukan omaa aikaa järjestettyä.

^T-T^
20-10-2010, 11:20
mitenkäs tälläsen e34 525td/tds saa katsastettua jos vaihtaa isomman turbon ja virtaavamman pakosarjan isompaa cooleria keulilla ja virtaavampaa putkistoa ?onko vuosimallilla jtn väliä?ja saako tuota sähköpumpua mitenkää ¨viilailtua¨?


Itselläni vielä tuossa td:ssä vakiopakosarja paikallaan. Turbon ja pakosarjan väliin laitettiin molemmille omat laipat ja niiden väliin sopiva putki. tämä tehtiin sen takia, että turbo saataisiin alkuperäiselle paikalle ja mahdollisimman alkuperäisen näköiseksi. Lisäksi tuo alkuperäinen ilmanputsarinkotelo peittää aika hyvin näkymän tuonne turbolle.

Tuollainen turbo tuli omaan autoon ja sai menemään alkuperäiselle paikalle melko pienellä vaivalla kunhan vähän aikaa sommitteli.
http://www.pepantuonti.fi/product_info.php?cPath=50&products_id=245

Cooleri on vielä vähän mysteeri itsellänikin, että miten laittaisi. Ajatus olisi, että maalaan coolerin mustaksi ja teen pienen peltilevyn johon saa painatettua tutulla numeroita ja kirjaimia. Peltilevyn laitan johonkin näkyvään paikkaan cooleriin mikäli katsastusmies alkaa etsimään, että mikäs se tämä on. Realoem:stä laitan sopivan sarjanumeron ja toivon parasta :confused:

Omassa autossa vakio pumppua säädettiin vain uudelleen. Avaamalla ne torx ruuvit pumpusta ja hiljaa koputtelemalla pumpun kantta niin kauan, että käynti huononi ja sitten takaisin, että käy tyhjäkäyntiä ja ainakaan vielä ei lopu ruoka kesken millään kierrosalueella. Tuota evry piiriä kokeiltiin säätöpotikalla ja monella eri vastuksella, mutta määränsäädin meni sekaisin ja auto ei käynyt enään ollenkaan eli ilmeisesti pumppu tuottaa jo melkein raja-arvon verran mitä määränsäädin ymmärsi ruokaa menevän.

Isompia nestepäitäkin on tuossa naapurilla tarjolla, mutta mitä olen lukenut niin se vaatii säädettävän lastun toimiakseen??? Joten näillä kokoonpanoilla mennään vielä ensi kesään asti.

318is^^
20-10-2010, 16:23
entäs e30 324td viritys? sen tieten saa katsastettua isommalla ahtimella,coolerilla jne.. jos teholappu on ?

ockelbo4500
20-10-2010, 16:53
Näinhän se on. Normaalisti hukkaportti rajoittaa ahdot autossa tuohon 0,8bariin ajoi miten hyvänsä. Kerran jos polkaisee niin, että kierrokset käy tuolla n.4500 kohdalla niin auto tekee tosiaan tuon vian. Ahdot eivät nouse yli tuon 0,8 sillä kerralla kun polkaisee vaan sen jälkeen ilmenee tuo vika, että vetoja ei tahdo olla nimeksikään, mutta ahdot nousevat yläkierroksilla 1,1bariin ja turbo ei ahda kunnolla ennen kuin kierroksilla vasta ja silloinkin tosiaan menee kierrosten mukaan.

Tuli nyt tarkasteltua tarkemmin tuota miten turbo heräilee. Tuohon tyyliin turbo ahtaa kun vika tulee päälle 3000rpm/0,5bar ja 4500rpm/1,1bar. Normaalisti toimiessaan 2200rpm/0,5bar ja 2600/0,8bar.

Cooleri odottaa vielä tuossa tallin perukoilla asentamista, että voiko tämä johtua ahtoilman liiallisesta lämpenemisestä, kun eikös näissä ole anturi ahtoilman lämmolle??? vai menisikö tuo auto siihen vikatilaan. Syöttöjä ei ilmeisesti laske, koska mustaa tulee putkesta ihan samalla lailla ahtoi hyvin tai ei. Cooleri tulee nyt paikoilleen jahka saan silikonisovitteet ja hiukan omaa aikaa järjestettyä.

Tuossa moottorinohjauksessa on monia eri vikatiloja. Tuo ahtojen liian suuri määrä ilmeisesti pistää päälle ns. lievän vikatilan, mikä rajoittaa syöttöjä jonkin verran. Tässä on nyt kuitenkin määränsäätimellä lisätty perussyöttö niin isolle kuin tyhjäkäynti antaa myöten( pumpun kannen siirto lisää syöttöä koko kierroalueella), joten kone saa soppaa enemmän kuin moottorinohjaus "määrää". Tuo että ahdot menee yli sallitun suurilla kierroksilla( paljon pakokaasua) kielii mielestäni siitä, että hukkaportti ahdistaa ja paineet pääsee nousemaan liikaa( myös vikatila päällä). Kannattaa esim. kokeilla onko sillä hukkaportin säätämisellä(maksimipaineet alemmaksi) mitään merkitystä tuonne yläkierrosten ahtoihin.

Coolerin lisäys vaikuttaa sen, että ahtoilma jäähtyy ja samalla sen tilavuus pienenee, jolloin ilmaa saadaa sylinteriin määrällisesti enemmän. Vastaavasti voidaan polttoainetta syöttää enemmän ilman savutusta. Tuon Coolerin vaikutusta yliahtoihin en osaa tarkasti sanoa, mutta periaatteessa hieman voi vaikuttaa. Perussyy on kuitenkin se, että ei se saisi ahtaa enempää mitä hukkaportilla määrätään.

^T-T^
20-10-2010, 21:31
Kannattaa esim. kokeilla onko sillä hukkaportin säätämisellä(maksimipaineet alemmaksi) mitään merkitystä tuonne yläkierrosten ahtoihin.

Tuota ei olekkaan tullut vielä kokeiltua. Pitääpä kokeilla tässä piakkoin onko tuolla mitään merkitystä ruuvamalla hukkaportin tankoa pidemmäksi.

Katsotaan nyt sitten kun saadaan cooleri vielä paikoilleen ja nuo muut säädöt, että miten auton käy.

jarska
20-10-2010, 21:46
Millä vastusarvolla sinulla on tuo evry?


n.200ohm etuvastus ja perässä 1kohm potikka ja hyvin toimivat. Noilla diodeilla en tosiaan saanut toimiin tuota päälle kytkentää enkä jaksanut enää värkätä niitten kanssa. Rakensin säädettävästä painekytkimestä ja vaihtoreleestä systeemin, joka kytki virityksen päälle halutulla ahtopaineella. Tuossakin oli vain sellainen huono puoli että tahtoi mennä turhan herkästä päälle varsinkin motari nopeuksissa kun vähänkään koski kaasuun. Tämän hetkinen systeemi toimii yksinkertaisesti siten että kaasupolkimen takana katkaisija jolla vastukset menee "toimintaan" kun kaasun painaa pohjaan....

FbonE
20-10-2010, 22:29
Tänään tuli värkättyä ver.2 eilisestä poiketen on-off-on kytkimellä joihin liitin 220ohmin trimmerit ja 150ohm vastukset. Kytkimessä 1 - 0 - 2 kaavio jolla saadaan 1. asennossa 220 ohmia ja 2. 200 ohmia.
Nyt nousee maltillisesti enää 1,3barin ahdot ja savua riittää vahvemmalla asetuksella.
Vielä kun sais karsittua pois tuon hitaan heräämisen polkimen painalluksen jälkeen....

hesu
27-10-2010, 17:33
Tuossa olisi m51 teho-, ahtopaine-, seoskäppyröitä.

Koneen speksit: mersun rivipumppu 7mm elementeillä, hx 40 super, r-koneistuksen hioma nokka-akseli (1,5mm enemmän nostoa).

Mikä ahdistaa tehon nousun 4500 rpm jälkeen? Löysät venttiilin jouset? Nokka-akselin ajoitus? Liian myöhäinen ruiskutusennakko? Nyt hyviä arvauksia kehiin..

muuris
27-10-2010, 22:09
Hyötysuhde laskee merkittävästi tuolla +4000, ei mitenkään ihmeellistä ettei huipputeho ole ylempänä. Päin vastoin, en olis ikinä uskonut että M51:stä saa tuon verran irti ja se pysyis vielä nipussa pidempään kuin dynovedon ajan :jep:

Miks ahtopaine lähtee laskuun satoja kierroksia ennen kuin vääntökäyrä lopahtaa? Vetää samalla rikkaalle, joten syöttö ei tuntuis vähenevän ainakaan merkittävästi.

ockelbo4500
27-10-2010, 22:40
Onneksi olkoon. Tuo on TDS:lle erittäin kunnioitettava lukema.

Onko tuo kone liian rikkaalla jopa... 14,5 kg ilmaa taitaa olla teoreettinen palamisilmantarve, mutta kun näissä vanhemmissa dieseleissä ei tuo palaminen tapahdu niin tasaisesti koko sylinterissä, että kaikki ilma ehtisi mukaan palamisreaktioon.

Tuleeko tuossa sitten jo kannen virtaukset vastaan. kyseessä kuitenkin 12 venttiilinen kone, toisin kuin esim. monet viriviri mersut taitaa olla rakennettu 24 valve kannelle.
Tai sitten siinä vain tuo paloaika kasvaa niin pitkäksi, että ei tehot enää kasva.

No varmaan omistaja itse on näihin enempi perehtyny ja miettiny näitä asioita ihan tosissaan. Toki foorumillakin joku joskus tainnu näitä tds: koneita virittäny, mutta en tämmösiin teholukemiin oo aiemmin vielä törmänny.

O-Peksi
27-10-2010, 23:02
Kiva olis päästä kyytiin fiilistelemään, että miltä tuntuu, kun 1200rpm alueella tulee ~210kW lisää voimaa.:orava:

hesu
28-10-2010, 17:25
Tuossa parhaassa vedossa ahtopaine kyllä laskee aiemmin kuin muissa, mikä voisi kyllä johtua esim. ahtopainevuodosta. Toki on mahdollista että kaasusta päästäminen hiukan aikaisemmin mitä muissa vedoissa, saa tuon aikaan.

Tuo laihalle meneminen aivan lopussa, tulee kaasun päästämisen johdosta.

Mutta miksi se hyötysuhde laskee jo noin aikaisin?

jmp2002
28-10-2010, 18:19
minkälainen homma oli laittaa mersun pumppu?? kuvia, neuvoja?

muuris
28-10-2010, 21:39
Hyötysuhdehan on parhaillaan 2000-2200rpm tienoolla ja lähtee laskuun.

Vaikuttaakohan kammion rakenne tässä vaiheessa? Sulla ei oo varmaan isonnettu sitä aukkoa? (vrt esim Mitsun kammiokoneet)

jeemu
30-10-2010, 21:21
Onko tos hatus muuta tehty ku isketty uus nokka kii?
Miten o kammion virtaus Bmw vs Mb?

hesu
31-10-2010, 19:49
Aikamoinen hommahan tuo rivipumppu on sinne laittaa. Jakopää on pidetty alkuperäisenä. Alkuperäinen jakajapumppu on leikattu puoliksi, jakajapumpun vetoakselin päässä on hahlot, jotka pyörittävät mersun ennakonsäädin pumppu yhdistelmää. Ennakonsäätimeen on tehty erillinen kotelointi. Rivipumppua on vielä lyhennetty sekä vetoakselin laipasta että säätimen päästä pituuden pienentämiseksi. Ja alkuperäinen öljynsuodatinjalka on myös poistettu. Laitan kuvia jossain vaiheessa.

Kammiot ovat vakiot. Kammion reiät kyllä vaikuttavat melko isoilta, mutta tiedä sitten.. Kammiohan on tässä erilainen verrattuna mersuun. Mersun kammiossa todennäköisesti polttoaine "syttyy" jo aikaisemmin sen rakenteen ansiosta. Tämän takia ehkä bemarissa saisi käyttää aikaisempaa ruiskutusennakkoa. Tähän mennessä menty aika pitkälti mersun ennakoilla.

Kannen kanavia hiukan siistitty ja venttiilille tulevaa/poistuvaa mutkaa hiukan loivennettu. Muuten täysin vakio.

hesu
31-10-2010, 23:30
Siinä paras kuva, mitä löytyi. Täytyy ottaa parempia, kun pumppu otetaan irti taas.