View Full Version : F30 karvalakki musiikkilaitteiston päivitystä


Pohjoisen Poika
29-10-2015, 20:18
Olisi tarkoitus päivittää F30 2013 karvalakki musiikkilaitteisto toimivaksi.
Tarkoitus on vaihtaa kaikki elementit ja ok tasoinen vahvistin(met) sisäisellä tai ulkoisella signaaliprosessorilla. Tähänkin malliin oli tarjolla Alpinen sarjaa. Hintaa sillä oli reilu 800€. Sisälsi eteen diskantit ja ovien kaiuttimet sekä vahvistimen. Olisi ehkä fiksuin ratkaisu, mutta eipä näiden kanssa tarvitse olla fiksu :D
Toki nyt voi vihjata jos sen saa Saksasta sopivampaan hintaan.

Iso kysymys on, että mistä johdoista saa koko äänen prosessorille? Jaetaanko penkin alla olevien mid-bassojen ääni jo soittimessa?
Voiko karvalakki soittimen koodata hifiksi ja saada signaalitasoisen lähdön suoraan?

Tarkoitus on johdottaa elementit uudestaan vahvistimelle. Haaveissa on ollut myös soittimen päivitys navi malliin.

Ison säästön saisi jos päivittäisi kaiuttimet vain edestä, mutta katsotaan kuinka käy.

böntti
31-10-2015, 01:07
Soittimesta saa ulos jakosuotamattoman balansoidun differentiaalin linjasignaalin kun soittimen koodaa HIFI:ksi. Kaiutinlähdöt on kaikki jakosuodettuja sekä taajuuskorjattuja. Signaali vaatii sopivan vahvistimen tai prosessorin, joka ymmärtää sitä. Esim JBL MS-8 on tällainen mutta sitä en suosittele, siihen saa sisään vain yhden kanavaparin. Lisäksi se on aivan surkea konfiguroisa. BMW:ssä handsfreen äänet tulee etukaiuttimista, etuparkkitutka etukaiuttimista ja takaparkkitutka takaa. Ainakin jotkut Alpinen vahvistimet tukevat signaalia, muitakin merkkejä on. Kannattaa goolailla jenkkifoorumeilta juttuja vaikkapa E90 CIC audio upgrade:lla, samat hommat pätee tähän.

miyli
31-10-2015, 08:09
Meillä oli tossa rouvan f30 käyttiksessä ruksattu jo tehdasvarusteeksi toi harmaan kardonin alkuperäinen sarja ja täytyy sanoa et soi kyllä pirun hienosti ainakin karvalakki sarjaan verrattuna. Eli kyllä pieni päivitys varmasti kanattaa äänenlaatuun. Itsellä tossa e92 toi karvalakkimalli soi kyllä todella surkeasti verrattuna tohon f30 harman kardoniin ja tietenkin verrattuna E9x L7:in.

jannejm
03-11-2015, 00:02
njoo... itsellä nyt viikon vanhaa kokemusta kun viikko sitten sain auton nippuun poppipäivityksen jäljiltä.

kyllähän siihen roska-hifiin tulee melkonen päivitys kun viitsii väkertää ja investoida edes vähän. omaan kulkineeseen tuli erkkasarja Rainbow.lta ja lisäksi 4-kan vahvari konttiin. muutos kannatti vaikkakin ärräpäitä urakan saatossa muutama lipsahti suusta.

täytyy todeta, että kuitenkin matalat äänet jää maltilliseksi niin kyllähän se subbaria konttiin huutaa tuo setti.

itse sain signaalin varastamiseen sellaiset ohjeet, että penkinalus subeilta kannattaa varastaa signaali signaalimuuntimelle.

Pohjoisen Poika
03-11-2015, 11:11
Kiitos vastauksista.
böntti: Tarviiko johtosarjaa vaihtaa koodauksen yhteydessä? Audison vahvistin sisäisellä prosessorilla on ollut ykkösvaihtoehto. Voiko sen sopivuuden varmistaa jotenkin? Koodaus menee varmasti ihan hetkessä, kun on siellä päin käyntiä?

miyli: Olisi pitänyt käydä koekuuntelemassa kun oli paikkakunnalla. Noi L7 E9x soi kyllä hienosti. Jo tuo karvalakki on yllättävän ok. Siinä taitaa olla kaiuttimia jo määrällisesti melkein tupla määrä.

Jannejm: Tuota subbaria olen kanssa miettinyt. Toivoin vähän toisenlaista vastausta :D mutta taitaisi olla vain itsensä huijaamista. Focal ja Rainbow kaiuttimia olen myös katsonut. Niin hifi-mieheksi ei riitä into että alkaisi uusia kaiutin paikkoja rakentamaan. Menikö noi 8"-midit ihan heittämällä paikalle?

E82:n alkuperäisen hifi-setin jo päivitin. Siihen laitettiin suoraan johtoihin kiinni Audison bit ten-prosessori ja JL-audion vahvistimet, sekä 8"-mikrosubi. Lopputulos on omaan korvaan todella hyvä. Tähän F30 ajattelin Audison Prima sarjalla rakennella. Varmaan Prima AP8.9 bit riittäisi yksinään ilman subbaria? 4 x 35w ja 2x 130w luvataan tuosta tehoa kun midien kanavat siltaa. Vahvistimessa on myös prosessori ohjattu subwooferlähtö. Se on helppo lisätä jos tahtoo. Etenkin ilman subbaria pysyisi budjetti jokseenkin järkevänä. Se on helppo laittaa myöhemmin jos tahtoo.

Onko kukaan vielä löytänyt valmista subbarikoteloa tähän F30 malliin?
JL-audion valmis 8-tuumainen mikrosubi on osoittautunut älyttömän hyväksi, eikä vie liikaa tilaa kontissa.

Ovien peilikolmiot tai itseasiassa koko kehysmuovit sai marmorilta vähän alle 90€ hintaan. Oikein Harman kardonin lätkillä :D

jannejm
03-11-2015, 18:47
peilikolmiot olisko ollut yhteensä jotain 70e luokkaa jos en väärin muista.

vähänlaisesti tuntuu tuo 4x35W omaan korvaan. Rainbow:n setille minimiteho oli jo 75W. vakiotoosa antanee 4x12W.

no enihau... tuo f30 subikotelo kiinnostaa itseäkin. sovittelin jo alpinen pientä koteloa, joka oli 17litran kokoinen. hienosti mahtui hattuhyllyn alle konttiin.

niin meinasi unohtua. koko setti meni heittämällä alkuperäisille paikoilleen, se oli koko jutun juoni. ainoa näkyvä muutos oli a-pilareiden ritilät. huomioimisen arvoista oli, että penkin alta subit oli v***u liimattu kiinni.

böntti
04-11-2015, 02:19
Pitää vetää uudet piuhat soittimelta vahvistimelle ja vahvistimelta kaiuttimille.

En osaa sanoa tuosta vahvistinasiasta, tuolla on keskustelua aiheesta: http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=641323

Suora lainaus, varmaan muitakin vaihtoehtoja on:

"With Amps, if you are feeding with a signal from the HiFi coded head unit, you must use an amp that will accept balanced differential inputs, JL is one example that will. I think Alpine PDX will also and possibly the Arc Mini.

OEM Alpine HiFi upgrade
JL Audio XD600/6 (HiFi drop-in replacement)
JL Audio XD700/5
JL Audio HD Series
Arc Mini (+clones)
Alpine PDX?
JBL MS-A series?
Zapco
Vibe Litebox
Mosconi"

Tärkein juttu on että vahvistin ymmärtää balansoitua linjasignaalia, luulis vahvistimen valmistajan osaavan sanoa että ymmärtääkö.

Koodauksessa ei kauaa mene.

Pohjoisen Poika
08-11-2015, 20:52
Audison tekniseen tukeen lähti sähköpostia Prima sarjan soveltuvuudesta tähän asennukseen.

Böntti: mistä saa sopivan johtosarjan? Oletteko tehneet niitä aivan itse?

Yleinen musiikki asennuksiin liittyvä kysymys tuli.
Jos kytkee 4ohmisen 2-tie erillissarjan täysin aktiiviseksi ilman jakosuodinta, onko vastus erillisissä elementeissä 4 vai 8 ohmia?
Tarkoitus on laittaa Focal IFBMW-S erillissarja aktiivisena.

Toisesta asennuksesta on ylimääräisenä alkuperäisiä Hi-Fi tason kaiuttimia. Olisiko järkevä säästö laittaa taakse vain semmoiset 4" midit ilman diskantteja? Meillä on ehkä kerran kuukaudessa matkustaja takapenkillä. Minä jättäisin takakaiuttimet kokonaan pois, mutta ei mene hallitukselta läpi :D

böntti
10-11-2015, 08:16
Itse teen johtosarjat tarpeen mukaan.

Tiik
14-12-2015, 21:15
Itsellä nykyään Gladenin / Mosconin setti E92:ssa, lähtökohtana oli juuri tuo base-audio. Settiin kuuluu kaikki kaiuttimet, sekä 6-kanavainen vahvistin DSP:llä.

Gladenilta löytyy lisäksi kaikki tarvittavat pikkuosat, mm. valmis johtosarja autoosi, jolla kaikki alkuperäiset toiminnot toimivat ja asennuskin on melko helppoa. :jep:

m3iss3li
29-01-2016, 14:50
Minkä kokoiset etukaiutinpaikat tässä F30:ssä on?

arben
08-02-2017, 15:32
Minkä kokoiset etukaiutinpaikat tässä F30:ssä on?

Eiköhän 4" oo..

Onkos kukaan vaihtamut pelkkiä kaiuttimia esim etoneihin? Vaikutus mitätön?

E90 asensin alpinen kitin se oli ainaskin ihan jeba,tähänkin sellaista suunnittelin mutta..

Vaihtoehtoja periaatteessa

-Pelkät uudet kaiuttimet ja diskanttien lisäys
-Alpine hifi kitti
-Match vahvarin lisäys

Puistis
08-02-2017, 15:41
Eiköhän 4" oo..

Onkos kukaan vaihtamut pelkkiä kaiuttimia esim etoneihin? Vaikutus mitätön?

E90 asensin alpinen kitin se oli ainaskin ihan jeba,tähänkin sellaista suunnittelin mutta..

Vaihtoehtoja periaatteessa

-Pelkät uudet kaiuttimet ja diskanttien lisäys
-Alpine hifi kitti
-Match vahvarin lisäys+tarvittaessa kaiuttimet toisiin

Rainbown subit olen vaihtanut yhteen F30:iin missä oli hifipaketti. Asennus oli työläs, koska piti korokkeilla ja liittimillä kikkailla. Äänenlaatu parani kuitenkin mukavasti.

Alpine vahvari on ihan ok ja tuohon kun vaihtaa subit niin pitäisi riittää useimmille. Muistaakseni F30 sopivassa Alpine vahvarissa on sisäänrakennettu DSP.

Keetee
19-02-2017, 19:51
Minulle vaihdettiin juuri X3:een noitten 4" peruskajarien tilalle Blamin erillissarja diskanteilla ja ainakin omaan korvaan sointi parani huomattavasti - enää ei tule tasaista puuroa. Tästä innostuneena myös toiseen autooni Miniin perussetin tilalle laitettiin Blamit ja taas soi hienommin ja musiikista/puheesta erottaa jo "nyansseja" joita ei perussetillä kuullut.
En ole hifisti, mutta kokemusta on useista autoista mm. Bo/Hk/Bose seteistä ja kestää ihan vertailun esim. joidenkin Bosen perus hifien kanssa (joista kuitenkin pyydetään yli 1ke varusteena). Homma oli asennetunakin mielestäni hintansa väärti (satasissa per auto).

Eli siis oman kokemukseni mukaan kaiuttimien vaihto kannattaa sen perus stereon ominaisuudet riittää kyllä mutta orkkiskajarit on vaan kuraa. Itse tykkään myös siitä että tuli vanhoille paikoille eli ei näy mitään uusia tötteröitä autossa.

Hifimiesten mukaan varmasti pitää laittaa muutama tonni peliin ja vaihtaa kaikki, mutta jos vaan haluaa parempaa erottelua ja puhtaampaa ääntä niin kajareista kannattaa aloittaa.

Voin suositella Raision Car-Radiota, joka mulle nuo hommat teki. Ei en ole töissä siellä enkä tunne sen kummemmin Googlella löysin ja asiallinen kaveri.